ÉREZD JÓL MAGAD, KELLEMES KIKAPCSOLÓDÁST KÍVÁNOK! TÉRJ VISSZA MÁSKOR IS!

Döntő tények

Az agy egészsége

Greenmark original chia mag 500g - NaturTéka webáruházA chia mag és a kiváló memória

A chia magot már jó pár évvel ezelőtt kikiáltották szuperélelmiszernek és ez nem véletlen. Ebben az ételben sok található omega3-zsírsavakból, különösen linolénsavban bővelkedik. „Az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a normál agyműködés fenntartásához, a tanulmányok pedig összefüggést mutatnak az omega-3 szint, valamint az idősebb felnőttek jobb memóriája és kognitív teljesítménye között” – magyarázta a kutatónő. Egyszóval a chia maggal készült reggeli szintén fantasztikusan sokat tehet azért, hogy sokáig fenntartsd nagyszerű szellemi képességeid.

A chia mag gazdag kalcium- és foszforforrás.
  • kalcium hozzájárul az energia felszabadulásához az anyagcsere során és az emésztőenzimek normál működéséhez.
  • foszfor segít fenntartani a vér normál koleszterinszintjét és az egészséges fogakat.

A brokkoli és az agy egészségeImage result for Brocol

Az a helyzet, hogy anyukád nagyon jól tette, ha gyermekkorodban szeretett volna rávenni arra, hogy egy picit több brokkolit egyél. Ez a zöldség ugyanis valódi csodaszer a szervezet számára, tele van antioxidánsokkal és K-vitaminnal. „Az antioxidánsokról már kimutatták, hogy csökkentik az oxidatív stresszt, amely összefüggésben áll a kognitív képességek öregedéssel történő romlásával” – magyarázza Dr. Granek, majd hozzáteszi, hogy a K-vitamin szintén kulcsfontosságú. „A K-vitamin a szervezetbe jutva részt vesz egy olyan lipid, vagyis zsírfajta képződésében, ami megtalálható az agysejtekben. Vagyis a brokkoli fogyasztása segít az agysejteknek abban, hogy megőrizhessék szerkezetüket” – tette hozzá. Éppen ezért érdemes minden reggel fogyasztani belőle, isteni például rántottában vagy párolt köretként.

Mi is az az immunrendszer?

Sokan úgy vélik, hogy az immunrendszer egyfajta mágikus erő, amely megvédi a szervezetet. És a tudatlanságból olyan mítoszok és receptek születnek, hogy az szinte bámulatba ejtő!

Az immunrendszer nagyon is konkrét sejtekből áll, amelyeket meg lehet mérni és meg is lehet számolni.

Az immunrendszer sejtjeit T-sejteknek vagy T-limfocitáknak nevezik. A csontvelőnk termeli őket. A T-limfociták nyirokfolyadékból állnak. A feladatuk, hogy eltávolítsák a mérgeket, a baktériumokat, a vírusokat és más káros anyagokat a szervezetből.

Ebből azonnal egyértelművé válik, hogy milyen is az az erős, és milyen az a gyenge immunrendszer.

Az erős immunrendszer magas T-sejtszámot jelent.

A gyenge immunrendszer egyenlő az alacsony T-sejtszámmal.

Az immunitás nem csak védi a szervezetet, hanem aktívan helyreállítja azt!

Ha az immunitás gyenge (kis T-sejtszám), akkor autoimmun betegségek fejlődhetnek ki: cukorbetegség, ízületi gyulladás, asztma, ekcéma és dermatitis, vagy hidradenitis (gennyes bőrgyulladás), érelmeszesedés és még sok más.

A legyengült immunrendszer első jelei

Hogyan vehetjük észre, ha az immunrendszere legyengült, és az egészsége kívánnivalót hagy maga után?

Amikor az immunrendszer legyengül, a szervezet kiegyensúlyozatlanná válik, veszélyes tünetek jelennek meg.

Fejfájás, szédülés, fülzúgás

Ez az immunbetegségek második szakasza. Amikor az immunsejtek hiánya miatt növekedik a koleszterinszint, az erek kész pokollá válnak.

Romlik az agy vérkeringése, és az agy "éhezni" kezd, így az a tápanyagok hiányát jelzi, például szédüléssel, a látás romlásával.

Gyengeség, fáradékonyság, alvási problémák

Ha az embernek az immunrendszerre le van gyengülve, elhagyja őt az élet, a vitalitás. Még az egyszerű házimunka elvégzése is nehézkessé válik. Nehéz koncentrálni. Egy egyszerű takarítás is kivesz minden erőt az emberből, és máris pihenni kíván az ember.

Egész nap úgy jár-kel ilyenkor az ember, mintha részeg vagy fertőzött lenne. Amikor pedig aludni kellene, akkor persze nem megy.

Fájdalom jelenik meg a lábakban, majd duzzanat, görcsök

Az immunrendszer gyengülésének harmadik szakaszát a lábakban kialakuló fájdalom megjelenése jelzi. Még egy kis fizikai megterhelés is kimondhatatlan fáradtságot és izomfájdalmat eredményezhet. Nehézzé válik a járás, a lépcsőzés.

Éjszaka a lábak időnként begörcsölhetnek. Az idegi jelzések továbbításában hibák jelennek meg, mivel egyre kevesebb az immunsejt, és azok nem tudják elég gyorsan regenerálni az idegpályákat.

A szervezet vízháztartása felborul. Innen erednek az ödémák. Először a lábaké, majd a soron következő a kéz, utána pedig az arcok és a belső szervek is sorra kerülnek.

A gyors és biztonságos immunerősítés csak étrend-kiegészítők segítségével lehetséges.

Az étrend-kiegészítők természetes és aktív anyagokból készült készítmények. Az étrend-kiegészítő élelem a csontvelő számára. A csontvelő pedig az immunsejteket termeli.

Az étrend-kiegészítők kémiai anyagok felhasználása nélkül készülnek, így nem fenyegetnek mellékhatásokkal. Ez ideális eszközzé teszi őket a gyermekek és az idősek számára, akik a leginkább kiszolgáltatottak az immunrendszerük állapota miatt.

 

 

Étel, tartós alvászavar ellen

Egy hosszú munkanap után alig várod, hogy bebújhass az ágyba és végre kipihend magad, de hiába fekszel le időben, mert még órákig ébren forgolódsz és sikertelenül számolgatod a bárányokat? Az álmatlanság sajnos az alvászavarok egyik leggyakoribb fajtája és amellett, hogy kifejezetten bosszantó, ráadásul rendkívül veszélyes is a fizikai, illetve a mentális egészségünkre, egyszóval általános jóllétünkre: ha krónikussá válik, az befolyással lehet a hangulatunkra, de tartósan lecsapolhatja az energiatartalékjainkat is, és súlyos betegségek kialakuláshoz vezethet, továbbá akár már egyetlen álmatlan éjszaka negatívan hat a kognitív teljesítményünkre és a memóriánkra is.

A jó hír viszont az, hogy az álmatlanság, az alvászavar ellen igenis fel lehet venni a harcot, és ebben sokszor önmagában már az is segíthet, ha változtatunk az étrendünkön. Nem árt fel is jegyezned, mikor, milyen ételeket építettél be a menüdbe, és figyeld meg, melyik napokon aludtál jobban és ébredtél frissebben – ezáltal meg tudod határozni, mi van a legjobb hatással a szervezetedre. Az lefekvést megelőző órákban egyébként már csak koffeinmentes italokat érdemes fogyasztani, elalvás előtt pedig különösen jó ötlet meginni egy csésze kamillateát, mert szorongás-, és feszültségoldó hatása van, így az alvászavar ellen is ütős fegyver lehet. (De a tej sem rossz választás, a triptofán-tartalma miatt!) Egy kutatás szerint azok a felnőttek, akik rendszeresen isznak kamillateát, 15 perccel hamarabb álomba szenderülhetnek, mint azok, akik nem. Ha pedig folyton fáradtnak, kimerültnek érzed magad, ne a koffeintartalmú italok mennyiségét duplázd meg, inkább szedj magnézium és B vitaminokat!

Méz: A mézben lévő természetes cukrok enyhén megemelik az inzulinszintet, ezzel lehetővé téve a triptofán bejutását az agyba. A triptofán pedig nem más, mint egy olyan aminosav, amely niacinná, azaz B-vitaminná alakul, ami kulcsszerepet játszik a szerotonin, a melatonin termelésében – és mind tudjuk, hogy ezekre szükségünk van a zavartalan éjszakai nyugalomhoz.

Mandula: A mandula igazi szupercsemege, amit összefüggésbe hoztak már olyan krónikus betegségek kockázatának csökkentésével, mint a szívbetegség vagy a 2-es típusú cukorbetegség. De a pihentető estéink megsokszorozásában is kulcsfontosságú szerepet játszhat, mert kiváló melatonin-, illetve magnéziumforrás – és az utóbbi segít kordában tartani az a minőségi alvást akadályozó kortizol, tehát a stresszhormon szintjét.

Banán: A banán is remek magnézium-, illetve triptofánforrás is. Szóval, ha nem akarsz báránykákat számolgatni, fogyassz belőle minél gyakrabban!

Joghurt: A joghurt is tartalmaz triptofánt, szóval vacsorára a görög joghurt például tökéletes választás lehet (különösen akkor, ha mandulával és mézzel is megszórod), mert ennek köszönhetően könnyebben elálmosodhatsz.

Kivi: A kutatások azt bizonyítják, hogy aki egy órával lefekvés előtt megeszik két kivit, 42%-kal gyorsabban alszik el, min az, aki nem teszi ezt.

Fehér rizs: A magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztása néhány órával lefekvés előtt javíthatja az alvás minőségét – ezek közé tartozik a fehér rizs is. 

Alvaro Medina Jurado/Getty Images

Címkék: alvászavar

A levesfogyasztás előnyei

Ennek az ételfajtának ugyancsak helye van az étkezésekben, mert amellett, hogy tele van vitaminokkal, hozzájárul a napi folyadékbevitelhez is. Levest fogyaszthatunk akár előételként, akár egytálételként, figyeljünk arra, hogy a megfelelő tápanyagok bekerüljenek a szervezetünkbe, kiemelkedő szerepet játszanak a folyadékpótlásban a hagyományos étkezés részét képező levesek. A leves azonban jóval több, mint folyadékforrás, hiszen tápláló is, ha értékes tápanyagokat tartalmaz. A levesfogyasztás előnye lehet továbbá, hogy a jóllakottság érzetét kelti, ezáltal csökkentheti az utána elfogyasztott étel mennyiségét és a bevitt kalóriákat.

Alapanyagok: Használjuk bátran a zöldségeket, de igyekezzünk a nagyobb rosttartalmú és alacsonyabb kalóriatartalmú növényeket előnyben részesíteni, például a krumplival szemben a sárgarépát. Fedezzük fel újra a magas rost- és fehérjetartalmú hüvelyeseket a babot, borsót, lencsét.

Első lépések: A hagyma és a zöldségek pirításához minél kevesebb olajat, zsiradékot használjunk. 4 fő részére 2 evőkanál olaj elég a hagymához, ügyeljünk rá, hogy alacsony lángon készítsük el, így nem ég meg..

Krémlevesek: Krémlevest gyakorlatilag bármiből készíthetünk. A kulcs a sűrítőanyagok és a tejtermékek zsírtartalma. Sűríteni lehet turmixolással, teljes kiőrlésű liszttel, kevés burgonyával vagy főtt csicseriborsóval.  A különböző leveseknek csak a fantáziánk szab határt, próbáljunk ki minél többet a brokkolikrémlevestől a vöröslencse-krémlevesig.

Gyümölcslevesek: Elkészítésük érett gyümölcsökből, cukor nélkül, maximum édesítővel lenne optimális. A hozzáadott cukorral való elkészítés nemcsak az energiatartalmat növeli meg, hanem a vércukor hirtelen megemelkedésével is jár. Törekedjünk arra, hogy joghurttal, kefirrel vagy alacsonyabb zsírtartalmú tejszínnel, tejföllel készüljenek a fogások.

Rántás: A hagyományos rántás helyett - ha a leves jellege engedi - sűrítsünk inkább habarással, hintéssel. A sűrítéshez csak indokolt mennyiségben használjunk lisztet, akkor is lehetőleg zabpehelylisztet, Graham-lisztet vagy teljes kiőrlésűt.

Habarás: A habarással készült leveseknél részesítsük előnyben az alacsonyabb zsírtartalmú alapanyagokat (joghurtot, kefirt, zsírszegény, 12 százalékos tejfölt, vagy 8-10 százalékos tejszínt)

Levesbetétek: A csipetke, galuska sok esetben meghatározó kiegészítője a hagyományos, magyaros levesnek. Ha ragaszkodunk hozzájuk, akkor figyeljünk oda a mennyiségükre. Készítsük őket magasabb rosttartalmú reformlisztekből. Ezek a termékek ugyanis elnyújtják a felszívódást, kevésbé emelik meg a vércukorszintet, miközben a magasabb rosttatartalom fokozza a telítettségérzést, mivel megduzzad a gyomorban, ráadásul az emésztésre is jó hatással van.

 

A zöld levelű zöldségek.

Minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb figyelmet fordítunk a szerveink egészségére. Ha van a családodban hajlam a szív- és érrendszeri betegségekre, esetleg tapasztaltál már problémát ezen a téren, nem árt tudnod, hogy bizonyos ételeket meg kell vonnod magadtól, míg másokat gyakrabban kéne fogyasztanod. Az Edith Cowan Egyetem kutatói fedezték fel, hogy van egy bizonyos ételcsoport, ami csökkenti a későbbiekben a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és ez nem más, mint zöld levelű zöldségek.

Ebbe a kategóriába tartozik a káposzta, saláta, kel, spenót és a brokkoli is, azaz minden olyan zöldség, ami nitrátban gazdag. A felmérés során 50 ezer dán állampolgár étkezési szokásait figyelték meg 23 éven(!) keresztül, hogy megtalálják az összefüggést az étkezés és a szívünk egészsége között. Az eredményeik alapján azoknál, akik nagyon gyakran (szinte minden nap) ettek a fent említett zöldségekből, 12-26%-kal kisebb eséllyel alakult ki később szív-és érrendszeri rendellenesség, sőt, még a szisztolés vérnyomás szintje is csökkent. Még akkor is, ha csak keveset ettek ezekből. 

Az eredményeink azt mutatják, hogy szimplán már napi egy bögrényi nyers (vagy fél bögrényi főtt) nitrátban gazdag zöldség elfogyasztása jelentősen képes csökkenteni a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.

- írta Catherine Bondonno PhD nyilatkozatában. 

Ha fontos számodra a szíved egészsége, érdemes tudnod azt is, mely ételeket kellene a lehető legritkábban fogyasztanod. Sőt, azt is felfedjük, mit nézz meg a csomagoláson, ugyanis egy bizonyos összetevő jelentősen megnöveli a szívbetegségek kockázatát!

Fahéj jótékony hatása

A fahéjat mindenki ismeri. Kiskorunkban elsősorban a desszertekkel, például a tejbegrízzel kerültünk ezzel a fűszernövénnyel kapcsolatba. Ahogy pedig idősebbek leszünk, sok étel készítésénél használjuk ezt a csodálatos gyógynövényt, amelynek oly sok pozitív hatása ismeretes, nem mellesleg tele van éltető tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Miért lehet annyira értékes ez a gyógynövény és miért fogyasszuk rendszeresen?

Az ókori egyiptomiak halottaikat balzsamozták be fahéjjal, míg Európában vallási szertartások során is alkalmazták. Gyógyászati hatásai ma is ismertek: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, hányáscsillapító, gombaellenes, antioxidáns, antiszeptikus, görcsoldó, vírusellenes, szélhajtó, nyugtató, stimuláns, gyomorerősítő. Különféle betegségek esetén vehetjük hasznát. Ezek közül néhány: reuma, légzőszervi megbetegedések, rossz keringés, puffadás, gyulladás, gyomor- és bélrendszeri zavarok, hörghurut, keringési problémák, asztma, hasi görcsök, megfázás.

A fahéj lassítja a gyomor kiürülését étkezést követően, ezzel pedig megakadályozza a vércukorszint drasztikus megemelkedését. Éppen ezért segíthet a 2-es típusú cukorbetegség természetes kezelésében, mivel csökkenti a vércukorszintet és növeli az inzulintermelést a szervezetben.

A gyógynövényről köztudott, hogy csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét, és ezzel jelentősen csökkenteni képes a szívbetegségek kockázatait.

Antibakteriális hatása is kiemelkedik, így nagyon hatékony lehet két baktériumtörzzsel (E. coli és H. pylori) szemben, illetve a candida gomba elleni küzdelemben is.

Az ízületi gyulladás kialakulásában gyakran szerepet játszik az is, hogy gyulladást keltő citokinek termelődnek nagyobb mennyiségben a szervezetben. Azonban a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a méz és a fahéj kombinációja nagyon hatékony lehet az ízületi gyulladás természetes kezelésében.

A fahéj csökkenti az olyan neurológiai rendellenességekkel együtt járó gyulladást, mint például az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór vagy a szklerózis multiplex.

A gyógynövény az agyműködést is fokozni tudja, hiszen megnyugtatja az idegeket, illetve nagyon hatékony mind a fejfájás, mind pedig a migrén kezelésében.

A fahéj egyik bioaktív vegyülete a cinnamaldehid, amely megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, azaz a vérrögképződés kialakulását, ezzel együtt pedig jelentősen képes lecsökkenteni a trombózis kialakulásának az esélyeit is.

A fahéj nagyon pozitívan hat az agy működésére is. Maga a fahéj íze és az illata is fokozza a kognitív feldolgozást, illetve jó hatással van a mentális éberségre és a memóriára is.

A fahéj remek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Egy olyan sav felszabadulását csökkenti a szervezetben, amely gyulladást kelt a testünkben és az agyunkban is.

A melatonin nem gyógynövény, hanem hormon

Mivel a melatonintartalmú készítmények többsége recept nélkül kapható, szakértők szerint sokan valamiféle gyógynövénytartalmú szernek vagy vitaminnak tekintik ezeket. Amelyek, mivel "természetes anyagot" tartalmaznak, egészségesek. "De nem azok. Igazság szerint nem ismerjük a szervezetbe ily módon bevitt melatonin felnőttekre és gyerekekre gyakorolt hosszú távú hatásait" - fejtette ki Robbins egy korábbi interjúban.

A nagy mennyiségben szedett melatonin komoly egészségügyi panaszokat vagy mellékhatásokat okozhat. A többi között fejfájást, szédülést, hányingert, gyomorgörcsöt, álmosságot, tájékozódási zavart, ingerlékenységet és enyhe szorongást. De szakértők kapcsolatba hozzák a depresszió kialakulásával és a kórosan alacsony vérnyomással is. Mindemellett kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel - például antidepresszánsokkal - súlyos keresztallergiát kiváltva - írja a CNN.

A minőségi és mennyiségi éjszakai pihenés hosszú távon az lehet, ha sikerül megteremtenünk az alváshoz szükséges ideális feltételeket és megtaláljunk azt a módszert - például relaxálás, meditáció, olvasás, stb. -, ami segít bennünket ráhangolódni az elalvásra.

A sötétség hormonja

Hogy mennyire súlyos a függőség szintje, azt nem csak az mutatja, hogy több és több cég kezdett el melatonint forgalmazni, és gyakorlatilag minden drogériában vagy nagyobb áruházban hozzájuthatunk már, hanem több kutatás is. Az Egyesült Államokban történt felmérések alapján 2008 óta ötszörösére nőtt a melatonint rendszeresen szedők száma. Ez a növekvő trend pedig Európában, így Magyarországon is megfigyelhető. De mi is pontosan az alvás Szent Gráljának tekintett melatonin? A melatonin gyors térhódítása nem véletlen. Valóban az egyik leghatásosabb alvást segítő készítmény, és ennek oka a molekula biológiai természetében rejlik. Hiszen a melatonin valójában nem csupán egy divatos táplálékkiegészítő, hanem egy szervezetünkben egyébként is termelődő hormon, a „sötétség hormonja”. Legnagyobb mennyiségben az agyban található tobozmirigy választja ki, meglehetősen különleges feltételekhez igazodva: minél kevesebb kék fény éri a retinát, annál több melatonin termelődik a tobozmirigyben. Ennél fogva a nappalok és éjszakák váltakozását követve egy biológiai „belső óraként” működik. A melatonin a termelődése helyétől a véráramon keresztül a szervezet számos pontján, többek között az agy bizonyos régióiban is kifejti hatását, és tartós sötétség esetén az álmosság érzetét kelti bennünk.

"Mindennap egy alma, orvost távol tartja"

Ezt az elméletet legutóbb egy sydney-i tudós, dr. Vincent Candrawinata élelmezéskutató kezdte terjeszteni, aki állítja, bizonyítékok vannak arra, hogy a rendszeres almaevés javítja a memóriát és csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát – hiszen a gyümölcs temérdek fontos, elengedhetetlen vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

  A flavonoidok – amelyek sok más gyümölcsben és zöldségben is megtalálhatók – ráadásul erős antioxidánsok, amelyek csökkenthetik a depresszió és a szorongás tüneteit is.

A flavonoidok olyan fenolos vegyületek, amelyek a gyümölcsökben, például az almában és a körtében, valamint a zöldségekben, például a kelkáposztában és a spenótban magas arányban előfordulnak, de a csokoládé és bor is tartalmazza. Ezek a vegyületek, ha megfelelően felszívódnak, jótékony hatással vannak egészségünkre. Tanulmányok kimutatták, hogy a flavonoidok és flavonolok magasabb mennyiségű bevitele összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatának megelőzésével

Ennek ellenére nem érdemes az almát félredobni a bor és a csoki miatt, hiszen a gyümölcs jóval magasabb arányban tartalmaz flavonoidokat, ráadásul a fogyasztása fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, amelyek megvédik az agysejteket a neurotoxicitástól, ami neurodegeneratív rendellenességekhez vezethetne.

Az egyik megoldás az egészséges életmód követése lehet, beleértve a kiegyensúlyozott étrendet és a testmozgást is, hiszen ezek egyaránt nagyszerű módjai annak, hogy csökkenteni lehessen a betegség kialakulásának kockázatát.

Elképesztő belegondolni, hogy egy olyan egyszerű gyümölcs, mint az alma, ilyen fontos szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatának csökkentésében. Az alma jó pektinforrás, egy oldható rost. A tanulmányok és a kutatások bizonyítják, hogy az ilyen típusú rostok nagy mennyiségben történő fogyasztása a depressziós és szorongásos tünetek kialakulásának alacsonyabb kockázatához köthető. – vélekedett dr. Vincent Candrawinata.

 

A zöld békás logó mit jelent a termékeken?

 A zöld békás logó azt jelenti, hogy a termék olyan mezőgazdasági alapanyagokból készült, amelyek megfelelnek bizonyos környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági normáknak.

A kis béka nem mérgezett

A kis zöld béka a Rainforest Alliance logója, ez jelzi egy terméken, ha az megfelel a nonprofit szervezet környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatósági feltételeinek. Pedig a Rainforest Alliance valójában egy nonprofit szervezet, amely a fenntartható termékeket jelöli meg, az Apeel pedig olyan védőréteget gyárt gyümölcsökre és zöldségekre, amely megakadályozza a vízvesztést, és megóvja a gyümölcsöt az oxigénnel való kölcsönhatástól, hogy tovább maradjon friss.

Jellemzően gyümölcsökön, kakaótartalmú ételeken, teákon és kávékon bukkan fel, és azért a béka a jele, mert tudósok a békát egyfajta bioindikátornak tartják – ha valahol egészséges a békapopuláció, ott valószínűleg a környezet is az, és fordítva. Fontos megjegyezni, hogy a békás logó nem azt jelenti, hogy az adott termék teljes egészében megfelel a Rainforest Alliance feltételeinek, hanem azt, hogy egy-egy összetevője (például a kakaó vagy a kávé) származását tanúsítják.

Fact-check: az élelmiszereken látható békás logó azt jelenti, hogy a termék növényirtóval mérgezett?

Címkék: zöld béka
süti beállítások módosítása