A zöld levelű zöldségek.

Minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb figyelmet fordítunk a szerveink egészségére. Ha van a családodban hajlam a szív- és érrendszeri betegségekre, esetleg tapasztaltál már problémát ezen a téren, nem árt tudnod, hogy bizonyos ételeket meg kell vonnod magadtól, míg másokat gyakrabban kéne fogyasztanod. Az Edith Cowan Egyetem kutatói fedezték fel, hogy van egy bizonyos ételcsoport, ami csökkenti a későbbiekben a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és ez nem más, mint zöld levelű zöldségek.

Ebbe a kategóriába tartozik a káposzta, saláta, kel, spenót és a brokkoli is, azaz minden olyan zöldség, ami nitrátban gazdag. A felmérés során 50 ezer dán állampolgár étkezési szokásait figyelték meg 23 éven(!) keresztül, hogy megtalálják az összefüggést az étkezés és a szívünk egészsége között. Az eredményeik alapján azoknál, akik nagyon gyakran (szinte minden nap) ettek a fent említett zöldségekből, 12-26%-kal kisebb eséllyel alakult ki később szív-és érrendszeri rendellenesség, sőt, még a szisztolés vérnyomás szintje is csökkent. Még akkor is, ha csak keveset ettek ezekből. 

Az eredményeink azt mutatják, hogy szimplán már napi egy bögrényi nyers (vagy fél bögrényi főtt) nitrátban gazdag zöldség elfogyasztása jelentősen képes csökkenteni a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.

- írta Catherine Bondonno PhD nyilatkozatában. 

Ha fontos számodra a szíved egészsége, érdemes tudnod azt is, mely ételeket kellene a lehető legritkábban fogyasztanod. Sőt, azt is felfedjük, mit nézz meg a csomagoláson, ugyanis egy bizonyos összetevő jelentősen megnöveli a szívbetegségek kockázatát!