Miért hajnalban énekelnek leghangosabban a madarak?

A madarak bármikor énekelhetnek, de a dalok gyakran erősebbek, hangosabbak és gyakoribbak a kora reggeli órákban.

Ez a koncert már 4-kor kezdődik, és több óráig terjed, amíg a nap fel nem emelkedik és a hőmérséklet elkezd melegedni. Ez a harmonikus időszak ismert a hajnal kórusnak, és az éneklés ebben az időben számos előnyhöz juttatja a madarakat. A korai reggeli órákban kevésbé gyakoriak a versengő hangok, mint például a rovarok vagy a mesterséges zajok, mint például a közlekedés vagy az építőipar, és a madár dalai nem annyira valószínűleg fulladnak ki. Ez erős énekeseket ad a hajnal kórusnak, mert az az előnye, hogy nagyobb hatással vannak a dalukra, mert könnyebben hallhatók.

Arra a megállapításra jutottak, hogy a repülőgépek környezetében és a légi folyosó mentén élő madarak jóval hangosabban fütyülnek, rikoltoznak, énekelnek, egyesesetekben huhognak. A repülőgépek hangját megnövekedett hangérzékelés követi, ami az idő múlásával csökken, ám három óráig mérhető a hatása – mutatott rá Kurt Fristrup, aki kollégáival együtt hangdetektorokat állított a parkokban.

 A madarak hangjelzéseit énekhangokra és hívóhangokra csoportosítják. Általánosságban véve énekről a párzással összefüggésben beszélünk, az összes többi hangjelzést a hívóhangokhoz soroljuk. A legtöbb fajnál csak a hímek énekelnek. Minden egyes fajnak megvan a sajátos éneke. De akadnak olyanok is, melyek más madarak énekeinek utánzásával színesítik dalaikat.

Címkék: természet