A rostokban gazdag árpa (gersli)

Az árpát már ősidők óta használják különféle egészségi panaszok kezelésére. Az árpával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon hatékonyan képes csökkenteni a magas vércukorszintet, a magas koleszterinszintet és a vérnyomást, de akkor is számíthatunk erre a gabonanövényre, ha szeretnénk megszabadulni a súlyfeleslegünktől. Olyan emésztési panaszokra is bátran használhatjuk, mint hasmenés, gyulladásos bélbetegség vagy gyomorfájdalom.

Nemcsak az árpa, hanem az árpavíz is nagyon egészséges, hiszen elősegíti a jobb emésztést, illetve a belek egészségét is fokozza. Az árpa elsősorban oldhatatlan rostokat tartalmaz, amely rostok felgyorsítják a belek mozgását, és megakadályozzák a székrekedés kialakulását.

Az árpa kollagénben is gazdag, amely segít fenntartani a bőr szerkezetét és rugalmasságát. Egy erős antioxidáns tápanyagot, szelént is tartalmaz, amely a bőrsejtek számára jelent védelmet az oxidatív stresszel szemben. A bőr és a haj egészségét az olyan tápanyagok is biztosítják, mint C-vitamin, B-vitaminok és vas.

Az árpa is tartalmaz glutént, csakúgy mint a gabonatestvérei. Azonban ez rossz hír azoknak, akik pajzsmirigybetegségben szenvednek, ugyanis negatívan hat az emésztőrendszerre és irritálhatja a vékonybelet. Ez megakadályozhatja a pajzsmirigyhormonok felszívódását, ami pajzsmirigybetegséget okozhat, illetve fokozhatja a már beteg személyek tüneteit.

Ezzel szemben az árpa csökkentheti a cukorbetegség kockázatait, ugyanis mind az inzulinszintet, mind pedig a cukorbetegséget enyhíteni tudja.

Az árpát már ősidők óta használják különféle egészségi panaszok kezelésére. Az árpával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon hatékonyan képes csökkenteni a magas vércukorszintet, a magas koleszterinszintet és a vérnyomást, de akkor is számíthatunk erre a gabonanövényre, ha szeretnénk megszabadulni a súlyfeleslegünktől. Olyan emésztési panaszokra is bátran használhatjuk, mint hasmenés, gyulladásos bélbetegség vagy gyomorfájdalom.