ÉREZD JÓL MAGAD, KELLEMES KIKAPCSOLÓDÁST KÍVÁNOK! TÉRJ VISSZA MÁSKOR IS!

Döntő tények

Orhidea szaporítása

Címkék: virágok orchidea

Stressz ellen szanzavéra

Legyen otthoni vagy munkahelyi, a stressz manapság az életünk szinte állandó részét képezi. Próbáljuk leküzdeni edzéssel, utazással, zenével és számtalan más módszerrel, néha azonban a legkézenfekvőbb megoldás egyben a legegyszerűbb is: a természet közelsége minden esetben segíthet a feszültség levezetésében.

Az erdőjárás, egy séta a közeli parkban vagy andalgás a vízparton garantáltan lenyugtatja az idegeinket. Ha erre nincs időnk, remek alternatíva, ha különböző növényekkel vesszük körbe magunkat. Közülük is akad egy, amely bizonyítottan csökkenti a stresszt, ha a környezetében vagyunk.

Több kutatás is alátámasztotta, hogy ha szobai szanszeviériát helyezünk a munkahelyünkön az asztalunkra, sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk és csökken a szorongásunk.

A tudósok ezt egy kísérlet során bizonyították, aminek folytán a növényt egy asztalra helyezték és folyamatosan mérték a körülötte lévő emberek pulzusszámát. Azt találták, hogy a szám jelentősen lecsökkent, vagyis az alanyok kevésbé voltak stresszesek.

Hogy a lehető legmegfelelőbb helyen hasznosíthassuk a más néven kígyónövénynek, anyósnyelvnek vagy szobai tigrislevélnek becézett szanszeviériát, a legjobb, ha a munkahelyi asztalunkra, valamint az otthoni íróasztalunkra is helyezünk egyet-egyet belőle. Ha gyerekeink vannak, a növény esetükben is beválik, így érdemes az ő szobájukban is elhelyezni egyet.

 (femcafe.hu)

Soha ne forralj vizet kétszer...

Veled is előfordult már, hogy felforraltad a vizet, csináltál magadnak egy bögre teát, majd hagytad, hogy álljon a vízforralóban a víz? Néhány óra múlva pedig ismét megkívántad az italt, így a már benne lévő vizet ki sem cserélted, csak elkezdted felforralni. Ismerős, igaz? Nos, szakértők szerint ez viszont nem éppen a legjobb ötlet, ugyanis az egészségedre nincs jó hatással az, ha a már felforralt vizet ismét felmelegíted.

A forralás önmagában nagyon jó megoldás arra, hogy megtisztítsd a benne lévő baktériumoktól a csapvizet, és nem véletlenül folyamodnak ehhez a módszerhez akkor, ha nem biztos, hogy megfelelő minőségű víz folyik a csapból. Első alkalommal a gőzzel együtt a fertőtlenítőszerek is elpárolognak, lehűlés után viszont egy részük (ásványi anyagokkal együtt) visszacsapódik. Julie Harrison szakértő szerint viszont a másodszor történő forralás emiatt már közel sem olyan jó ötlet! Ilyenkor ugyanis a második felmelegítés miatt a vízben lévő anyagok, mint például az arzén, a fluorid és a nitrátok egyre inkább aktiválódnak; ezek egyébként alapjáraton nem nagy mértékben találhatók meg benne.

A nitrátok nitrózaminokká alakulnak át, ha pedig azokat erős hőhatás éri (például kétszer), rákkeltő hatásuk felerősödik. Az ásványi anyagok, amelyek kis adagban pozitív hatással vannak ránk, mint például a kalciumsó, újraforralva már veszélyesebbé válik, és vesekövet is okozhat, ha pedig az arzén felhalmozódik, az többek között szívproblémákat és daganatot is okozhat. A túlzott fluorid-tartalom pedig a gyerekekre különösen veszélyes.                   Írta: Ilona Kerekesné

süti beállítások módosítása