ÉREZD JÓL MAGAD, KELLEMES KIKAPCSOLÓDÁST KÍVÁNOK! TÉRJ VISSZA MÁSKOR IS!

Döntő tények

Miből készül a dejó (diópotló)?

A dejó íze a megtévesztésig hasonlít a dióéhoz. Innen a neve is: diópótló dióízű őrlemény. De vajon egészséges táplálék? Miből készül?

 Egészséges táplálék a dejó, mivel szinte kizárólag természetes alapanyagokból áll: pörkölt napraforgóbélből, pörkölt búzacsírából, cukorból, aromából és antioxidánsból.

Címkék: Magok

Mindennapjaink pörgésében

Mindennapjaink pörgésében kinek lennének ismeretlenek a következő fogalmak: felületesség, kapkodás, multitasking, és ez hogyan hat a hitbeli elmélyülésünkre?

Az utolsó modern kifejezés a multitasking nem jelent mást, mint amikor: „Egyszerre több teendő látszólagos párhuzamos végzésével azt hiszed, hogy többet érsz el… Úgy tűnhet, hogy egyszerre több célodat eléred figyelmed darabolásával, azonban valójában csupán apró fókuszváltások segítségével zsonglőrködsz különböző feladatokkal. A gyakori fókuszváltások pedig felemésztik a figyelmedetmentális blokkokat hoznak létre, amelyek lelassítanak…    Minden sürgős és minden azonnal kell. Ugrálsz a feladatok között, nap végére pedig úgy érzed magad, mint akit kifacsartak. Elfoglalt vagy egész nap mégsem fejezel be semmi fontosat... A multitasking gátolja az elmélyült munkát” https://norberthires.com/multitasking/

„A multitasking növeli a szorongást, mivel képes szó szerint kiszipolyozni agyunk energiatartalékaitcsökkentve koncentrációképességünket, miközben a csökkent hatékonyság miatt szűnni nem látszó teendők egy visszafordíthatatlan spirálba kergetnek bennünket.” 

Álljon itt Marcus Aurelius római császár bölcs meglátása: „Ha nyugalmat keresed, kevesebbet tegyél. Pontosabban azt tedd, ami fontos… és azt tedd kellő módon. Kétszeres kielégülést hoz, ha kevesebbet teszel és jobban… Ha sikerül kihagynunk a lényegtelent, több időnk és több nyugalmunk lesz. Tedd fel magadnak a kérdést minden pillanatban ’Tényleg szükséges ez?’ ”

Ellen White pedig azt tanácsolja, hogy: „Amit érdemes megtenni, azt érdemes jól megtenni.” Youth’s instrictor, 1892. szept.29.

Dr. Glenn Wilson pszichológus szerint azoknak az agya, akik folyamatosan megszakítják munkájukat annak érdekében, hogy emailekre válaszoljanak, olyan hatást szenvednek, mintha egy teljes éjszakai alvást hagytak volna ki.

Az elmélyülés képességének az elvesztését megengedheted-e magadnak? A fentebb említett fókuszváltások, figyelemelterelések 10 IQ pont veszteséget okoznak. A kísérletek szerint a hatás ugyan ideiglenes, de felveti a kérdést: biztosan szeretnénk fontos döntéseket hozni, amikor nem a legjobb formánkat nyújtjuk?

A Ellen G. White a korát jóval megelőzően, évszázadokkal azelőtt írt arról, amiről a mai kutatások beszámolnak, holott az akkori embereknek csak a tömegesen megjelenő sajtótermékek okoztak problémát, a mai internet által ránk ömlő információ tengerrel szemben:

A gyors, felületes olvasás gyengíti az összpontosítás erejét. - A nyomdákból kikerülő, egyre több sajtótermék áradata kialakítja… a gyors és felületes olvasást, s így az elme elveszíti az összefüggő és erőteljes gondolkodás képességét.” EGW. Boldog otthon, 

 Lehet, hogy megelégszünk majd azzal, ha azon is átfutunk, mint a reggeli híreken, vagy bármennyire igyekszünk majd koncentrálni, az agyunk túlterheltsége miatt, szinte lehetetlennek tűnik majd számunkra az összpontosítás és a mélyebb összefüggések meglátása, mert ezeket a képességünket időközben elveszítettük már? (Beáta)

Szója előnyei az egészséges táplálkozásban

  1. Magas fehérjetartalom: A szója kiváló fehérjeforrás, amely hozzájárul az izomépítéshez és a szervezet működéséhez.

  2. Koleszterinszint csökkentése: A szója természetes módon csökkenti a koleszterinszintet, ami előnyös a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.

  3. Izoflavonok: A szója izoflavonokat tartalmaz, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek és segíthetnek a hormonális egyensúly fenntartásában.

  4. Csökkenti a csontritkulás kockázatát: A szója D-vitaminnal együtt hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez.

  5. Vegetáriánus és vegán étrendhez ideális: A szója kiváló alternatíva a hús helyettesítésére, mivel gazdag fehérjében és más tápanyagokban.

  6. Jó forrás a B-vitaminokból: A szója B-vitaminokat, például B6-vitamint és folsavat tartalmaz.

  7. Emésztési egészség: A szója rostokban gazdag, ami előnyös az emésztés szempontjából.

Tehát a szója rendkívül sokoldalú és egészséges alapanyag, amelyet érdemes beépíteni az étrendünkbe! 

szója sokféle ételben megtalálható, és különböző konyhákban használják. Ha a szója felhasználására gondolunk, talán először a szójaszósz jut eszünkbe, amely sok étel elengedhetetlen ízesítője. De a szója maga is egy magas fehérjetartalmú alapanyag, amelyet a húshagyók is szívesen használnak. Néhány finom szójából készült étel:

  1. Szójapörkölt: A szójakocka és szójalap finom szójapörkölt alapja lehet. Kísérletezhetünk különböző fűszerekkel és zöldségekkel, hogy még ízesebb legyen.
  2. Tofu: A tofu sokoldalú alapanyag. Lehet belőle szendvicskrém, de akár főételként is fogyaszthatjuk.
  3. Szójaszósz: Nem csak ízesítésre, hanem szaftos ételek elkészítéséhez is használhatjuk.
  4. Szójatej, illetve a belőle készült szójajoghurt fehérjében és vasban gazdag, azonban nem tartalmaz sem laktózt, sem pedig koleszterint.
  5. Szójaliszt: A szójalisztet kenyér, péksütemények vagy palacsinták készítéséhez használhatjuk.

 

(com/search?q=szójás+ételek&form)

 

süti beállítások módosítása