ÉREZD JÓL MAGAD, KELLEMES KIKAPCSOLÓDÁST KÍVÁNOK! TÉRJ VISSZA MÁSKOR IS!

Döntő tények

Miért együnk cukkinit?

A cukkini Közép-Amerikából származik, alacsony szénhidráttartalmú, rostban gazdag zöldség. Mint a legtöbb kiváló alapanyagunk, a cukkini is tápanyagokban gazdag és könnyű beépíteni az étrendünkbe. Krémlevest, főzeléket, rántott cukkinit, lecsót és egy csomó más finomságot készíthetünk még a felhasználásával.

 

1. a gyulladásokkal szemben. A- és C-vitamint, valamint számos más antioxidánst tartalmaz.

Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyökök káros hatásait, mint például a gyulladás.

 

 2. Mivel rostokban gazdag, támogatja a szív egészségét. A benne lévő pektin segíthet csökkenteni a rossz koleszterinszintet. A koleszterin eltömítheti az artériákat, így növelve a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

 

3. Oldhatatlan rostjai támogatják az emésztést. Az uborkához és a dinnyéhez hasonlóan a cukkíninek is magas a víztartalma, amely az anyagcserére és a székrekedés megszüntetésére van pozitív hatással.

 

4.Cukkinival kiválóan helyettesíthető a burgonya és a rizs, mivel ezekkel ellentétben nem emeli meg a vércukorszintet.

 

5. A kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztott cukkini még a látásra is hatással van. Gazdag növényi vegyületekben és antioxidánsokban, mint a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin, amelyek védelmet nyújthatnak az életkorral összefüggő szembetegségekkel szemben. (B.E.)

Az omega-3 zsírsavak hatása

Az omega3 zsírsavak csökkentik az autoimmun betegségek kialakulásának esélyeit.

 

Az omega-3 zsírsavakat a halak tartalmazzák nagyobb mennyiségben, amelyeket érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel számos előnnyel rendelkeznek.  Az omega-3 zsírsavak jó hatással vannak a csontok sűrűségére, illetve a bőr szépségét is segítenek fenntartani. DHA-t és EPA-t tartalmaznak, amelyek biztosítani tudják a szép bőr fenntartását, illetve az öregedési folyamatok lassításában is aktívan részt vesznek. Az omega-3 zsírsavak a bőr gyulladásos folyamatait is meg tudják állítani, így nagyon hatékonyak lehetnek például a pattanások kezelésében.

A szemünk egészségét is védik, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak DHA-t, amely a retinában is megtalálható. Egyes kutatási eredmények arra mutatnak rá, hogy a retina egészségének fenntartásához nagy mennyiségű DHA-ra és EPA-ra van szükség. Az omega-3 zsírsav bevitele különösen idősebb korban nagyon fontos és előnyös, hiszen csökkenti az életkorral összefüggő makuladegeneráció kialakulásának kockázatait. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő omega-3 zsírsavat, úgy lehetnek többek között elalvási nehézségeink, de az éjszakai alvási apnoe kialakulásában is nagy szerepe van az omega-3 zsírsav hiányának. A kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy ha kevés omega-3 zsírsav van a szervezetünkben, akkor kevesebb melatonin termelődik, márpedig ez a hormon segíti és befolyásolja az alvási ciklusunkat.

Az omega-3 zsírsavak nemcsak a jobb alvást segítik, hanem az alváshiány miatt fellépő problémákat is enyhíteni tudják, úgymint tanulási nehézség vagy rossz memória.

A csontritkulás főleg az idősebb korosztályt veszélyezteti. Ez csonttörésekkel jár együtt és nagyon veszélyes, hiszen idősebb korban már jóval lassabban gyógyulnak ezek a csonttörések. Az esszenciális zsírsavak – mint amilyen az omega-3 zsírsav is – azonban segítenek megnövelni a bélből felszívott kalcium mennyiségét. Ehhez azonban elegendő D-vitaminra is szüksége van a szervezetnek. Mindemellett fokozzák a csontok szilárdságát és kollagénszintézisét.

Az omega-3 zsírsavak ízületi gyulladás esetén is nagyon pozitív eredményeket hoztak a vizsgálatok során, mivel képesek csökkenteni mind az ízületekben kialakult gyulladást, mind pedig a duzzanatot. Mivel remek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással is rendelkeznek, így nemcsak a teljesítményt tudják fokozni, hanem a gyógyulást is elősegíthetik.

Nagyon sokféle autoimmun betegség létezik, amikor is az immunrendszer nem ismeri fel a saját sejtjeit, azokra ellenségként tekint és megtámadja azokat. Ilyen autoimmun betegség például a lupusz, az 1-es típusú cukorbetegség, az ízületi gyulladás, a szklerózis multiplex, a szivárgóbél-szindróma. Azonban ha rendszeresen fogyasztunk omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, akkor nemcsak elkerülhetnek bennünket az autoimmun betegségek, hanem a már meglévőek tünetei is jelentősen lecsökkenhetnek.

Az omega-3 zsírsavak az egész szervezetben kialakult gyulladás csökkentésére képesek, ezzel pedig sokféle betegségtől óvhatjuk meg bennünket.

Az omega-3 zsírsavak nagyon sokat segíthetnek a mentális zavarok kialakulása ellen, például remekül képesek csökkenteni a depresszió és a szorongás tüneteit. Az Alzheimer-kórral kapcsolatban is nagyon sok eredményt értek el a vizsgálatok során. Például kimutatták az omega-3 zsírsavak neuroprotektív hatásait a demenciában szenvedő egyéneknél. Alzheimer-kórban szenvedő betegeket vizsgáltak, akik rendszeresen kaptak omega-3 zsírsav kiegészítést. Megállapították, hogy a rendszeres omega-3 zsírsav bevitel egyrészt lassítja, de vissza is fordíthatja a kognitív hanyatlást.

Az omega-3 zsírsavak elsősorban a szív egészségét védik, mégpedig többféle módon is. Csökkenteni tudják a magas trigliceridszintet, ami a szívbetegségek első számú kockázati tényezője.

A szívet, annak egészségét oly módon is védik, hogy csökkenteni tudják a magas LDL-koleszterin-szintet, ellenben a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintet segítenek megnövelni.

Sok tanulmány számolt be arról, hogy ha hetente három alkalommal magas omega-3 zsírsavban bővelkedő halat, például lazacot fogyasztunk, akkor még a magas vérnyomásunk is csökkenhet.

Az omega-3 zsírsavak úgy segítenek még karbantartani a szívet és az érrendszert, hogy csökkentik az artériák falán lerakódott plakk-képződményeket, amelyek nagyban megemelik a vérrögképződés kialakulásának a kockázatait.

Milyen élelmiszerekben találhatók az omega3 zsírsavak a halakon kívül?

Olajos magvakban és ezek olajában /hidegen sajtolt/, dió, dióolaj, pekándió, mandula, mandulaolaj, repceolaj, lenmagolaj.

A zöldségek közül nagyon ajánlatos a sötét zöld levelűek fogyasztása, mivel az omega3 mellett nagyon sok hasznos rostanyagot is tartalmaznak. (DR)

A világrend változás lépései - Hossó Andrea

Hossó Andrea, Nagy-Britanniában élő közgazdász volt a több interjúra a vendégünk a közelmúltban. Ezekből az beszélgetésekből vágtunk össze az 20 perces videót azért hogy akik nem tudták a több mint 1 órás beszélgetéseket végig nézni a lényeget megkapják egy ilyen kompakt verzióban. A hosszabb változatok:    • Előrehaladott áll...   és    • Megéri Magyarorsz...   ------------- Fekete Rita vagyok a Hit Rádió szerkesztő-műsorvezetője. Ezen a csatornán a Hit Rádióban már elhangzott közéleti beszélgetések egy fogyaszthatóbb, vágott verzióját tesszük közzé. Előveszünk olyan régebbi interjúkat is, amelyeket vagy nem vagy régebben egy kisebb közönség számára publikáltunk. Emellett készülünk csak ide gyártott műsorokkal is! Elsőként a hetente jelentkező Össztűz c. műsorunk lesz elérthető, melynek állandó vendége Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő. Munkatársak: Joób Rhodé, Longauer András, Király Tamás

süti beállítások módosítása