ÉREZD JÓL MAGAD, KELLEMES KIKAPCSOLÓDÁST KÍVÁNOK! TÉRJ VISSZA MÁSKOR IS!

Döntő tények

A savanyú káposzta élettani hatásai

Házilag, az ablakban is elkészíthető, 4-5 nap alatt “megsavanyodik”, ha kész, még egy hétig is tartható hűtőben.

Csak 27 kalóriát tartalmaz, 7g rostot, 1g fehérjét, 0g zsírt és 7g szénhidrátot. 

Tartalmaz még C-, B6-vitamint, vasat, rezet, fólsavat, magnéziumot. 

Erjesztés miatt probiotikus hatású. Továbbá emésztést segíti, immunrendszert erősíti, megfázáskor jó hatású, koleszterinszintet csökkenti, csontokat erősíti. 

Olcsó, egyszerű elkészíteni, saját ízlés szerint fűszerezhető.

A savanyú káposztából számtalan ízletes étel készíthető, ám nem csak ezért szeretjük. A savanyú káposzta és annak leve ugyanis tele van vitaminokkal és a bélrendszerre is jótékony hatással van. Egyszóval egy újkori multivitamin, amit már nagyanyáink is használtak.

A savanyú káposzta fejes káposztából készül, az erjesztést sóval, vagy sós vízzel és kovásszal végzik 10-90 napig. (1 kg reszelt káposztához 2 dkg sót teszünk, jól összedolgozzuk). A fejes káposzta  C-vitamin tartalma igen magas (20 mg/100 gr), amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy más, értékes összetevőit sem. Így védhette például James Cook hajóskapitány legénységét a skorbut ellen, (az egyoldalú, nyers zöldségeket és gyümölcsöket nem tartalmazó táplálkozás miatt alakult ki) s ezért kitűnően alkalmas az erek támogatására, és az immunrendszer erősítésére is.

A fejes káposzta tejsav tartalma nyersen is vetekszik a joghurtéval, savanyítás során pedig a káposztában található cukorból ugyancsak ez lesz. A tejsav azon kívül, hogy megakadályozza magának az élelmiszernek a rothadását, számos jótékony hatással is rendelkezik a bélrendszerre. – A tejsavbaktériumok, vagyis laktobaktériumok elsősorban a vastagbélben fejtik ki a hatásukat, ugyanis a stressz, a fertőzések vagy az antibiotikum-kúrák után segítenek helyreállítani a felborult egyensúlyt.

A  magas rosttartalom szintén nagyon előnyös. A rostok úgynevezett nem felszívódó táplálékok. A növényi sejtek sejtfalát, vagyis a cellulózt az emberi szervezet nem tudja megemészteni, így a rostok tulajdonképpen kefeként működnek a bélben. Minden oda nem illő salakanyagot segítenek kipucolni. Mindemellett megkötik a vizet, így azt a vastagbél nem tudja felszívni.

A savanyú káposzta levét sem kell a csapba öntenünk! A savanyú káposzta-lé ugyanis a bélrendszer seprűje, már napi 1 dl elfogyasztása is erősíti a bélflórát és megsemmisíti a káros baktériumokat, a májat is tehermentesíti, C-vitamin tartalma pedig szintén magas.

Azt már láttuk, hogy nyersen mennyi hasznos tápanyagot nyerhetünk a savanyú káposztából, de mi a helyzet, hogy ha főzve szeretnénk elfogyasztani? – Főzéssel ugyan veszít a C-vitamin-tartalmából, de még mindig marad benne. Ügyeljünk tehát arra, hogy ne fűzzük túl, hiszen annak egyébként sincs semmi értelme, a káposzta úgy jó, ha ropog.(Írta Sz Gy) 

Kurkuma gyógyító hatása megfázás idejére

kurkumában található egyik hatóanyag a kurkumin nemcsak gyulladáscsökkentő hatásairól ismert, de a váladékot is nagyszerűen oldja. Emellett a fertőzések ellen is segít felvenni a harcot, és gyorsítja a gyógyulás folyamatát. A váladék feloldása mellett egyéb tüneteket is enyhíthetjük a segítségével, például a köhögést vagy a mellkasi fájdalmakat.

Két deci vízbe tegyünk egy mokkáskanálnyi őrölt kurkumát, forraljuk össze, majd ízesítsük két teáskanál mézzel és egy nagyon kevés fekete borssal. Melegen kortyoljuk el, naponta két-három alkalommal.  Óvatosan az epebetegeknek vagy gyomorfekéllyel küzdőknek.

 

Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító, fiatalító szer, de mondhatni univerzális gyógyszer; adják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, méregtelenítésre.  Készült italt alkalmazták skorpió- és pókcsípésre, kígyómarásra. Légzési nehézségeknél kurkuma-főzettel inhaláltak, mézben vagy tisztított vajban, ghíben feloldva köptető és köhögéscsillapító hatású. Az indiai ajurvéda orvoslás számára 6000 éve nem titok, hogy a kurkuma számos betegséget megelőz és gyógyít, és ennek nyomait írásos emlékek is őrzik.

süti beállítások módosítása