Fahéj jótékony hatása

A fahéjat mindenki ismeri. Kiskorunkban elsősorban a desszertekkel, például a tejbegrízzel kerültünk ezzel a fűszernövénnyel kapcsolatba. Ahogy pedig idősebbek leszünk, sok étel készítésénél használjuk ezt a csodálatos gyógynövényt, amelynek oly sok pozitív hatása ismeretes, nem mellesleg tele van éltető tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Miért lehet annyira értékes ez a gyógynövény és miért fogyasszuk rendszeresen?

Az ókori egyiptomiak halottaikat balzsamozták be fahéjjal, míg Európában vallási szertartások során is alkalmazták. Gyógyászati hatásai ma is ismertek: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, hányáscsillapító, gombaellenes, antioxidáns, antiszeptikus, görcsoldó, vírusellenes, szélhajtó, nyugtató, stimuláns, gyomorerősítő. Különféle betegségek esetén vehetjük hasznát. Ezek közül néhány: reuma, légzőszervi megbetegedések, rossz keringés, puffadás, gyulladás, gyomor- és bélrendszeri zavarok, hörghurut, keringési problémák, asztma, hasi görcsök, megfázás.

A fahéj lassítja a gyomor kiürülését étkezést követően, ezzel pedig megakadályozza a vércukorszint drasztikus megemelkedését. Éppen ezért segíthet a 2-es típusú cukorbetegség természetes kezelésében, mivel csökkenti a vércukorszintet és növeli az inzulintermelést a szervezetben.

A gyógynövényről köztudott, hogy csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét, és ezzel jelentősen csökkenteni képes a szívbetegségek kockázatait.

Antibakteriális hatása is kiemelkedik, így nagyon hatékony lehet két baktériumtörzzsel (E. coli és H. pylori) szemben, illetve a candida gomba elleni küzdelemben is.

Az ízületi gyulladás kialakulásában gyakran szerepet játszik az is, hogy gyulladást keltő citokinek termelődnek nagyobb mennyiségben a szervezetben. Azonban a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a méz és a fahéj kombinációja nagyon hatékony lehet az ízületi gyulladás természetes kezelésében.

A fahéj csökkenti az olyan neurológiai rendellenességekkel együtt járó gyulladást, mint például az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór vagy a szklerózis multiplex.

A gyógynövény az agyműködést is fokozni tudja, hiszen megnyugtatja az idegeket, illetve nagyon hatékony mind a fejfájás, mind pedig a migrén kezelésében.

A fahéj egyik bioaktív vegyülete a cinnamaldehid, amely megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, azaz a vérrögképződés kialakulását, ezzel együtt pedig jelentősen képes lecsökkenteni a trombózis kialakulásának az esélyeit is.

A fahéj nagyon pozitívan hat az agy működésére is. Maga a fahéj íze és az illata is fokozza a kognitív feldolgozást, illetve jó hatással van a mentális éberségre és a memóriára is.

A fahéj remek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Egy olyan sav felszabadulását csökkenti a szervezetben, amely gyulladást kelt a testünkben és az agyunkban is.