Grapefruit gyógyító hatása

A grapefruit egy nagyon ismert citrusféle, története alig 300 évre nyúlik vissza. Az 1750-es években fedezték fel a Karib-térség szigetén,

Barbadoson. Azt feltételezik, hogy a pomelo és a narancs hibridjeként alakult ki, de inkább a pomelo-hoz áll közelebb. Az elnevezését a jamaicai farmerek találták ki ami „szőlőgyümölcsöt” jelent. Arra utal a neve, hogy a fán a grapefruitok úgy helyezkednek el, mint a szőlőn a szemek.  Napjainkban már világszerte termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon is. Legfőképpen Floridában és Izraelben termesztik és innen jön az export nagy része is.

Tápanyagtartalmát tekintve, már 20 dkg grapefruit elfogyasztása képed fedezni egy felnőtt ember minimális napi C-vitamin szükségletét, valamint az ajánlott A-vitamin bevitel 40 %-át, a kalciumbevitel 5 %-át és a magnéziumbevitel 3 %-át.  Kisebb mennyiségben tartalmaz még E-vitamint, tiamint, riboflavint, niacint, folátot, pantoténsavat, káliumot, foszfort, mangánt, cinket és még rezet is.

A grapefruit glikémiás indexe 25, ami azt jelenti, hogy nem befolyásolja jelentős mértékben az inzulinszintet és a vércukrot.

Található benne még likopin, béta-karotin és egyéb aktív növényi vegyületek is. Nagyon erős antioxidánsok vannak benne, különösen a piros húsúban.

 A grapefruit fogyasztása támogatja az immunrendszert, magas C-vitamin tartalmánál fogva megelőzhetők vele a fertőzések is. Magas rosttartalma segít az étvágy szabályozásban és fokozza a súlyvesztést is.

Sokat segíthet az inzulinrezisztencia és a diabétesz megelőzésében is. A rendszeres fogyasztása segíthet  az inzulinszint szabályozásában, így lehet csökkenteni az inzulinrezisztencia kialakulását. A rendszeres gyümölcsfogyasztás egyébként is jót tesz a normál vércukorszintnek. Sokat javít a szív egészségén.

Egy tanulmány szerint jelentősen csökken a vérnyomása azoknak, akik 6 héten át elfogyasztottak 3 grapefruitot. Emellett még a koleszterinszint is javult. Az antioxidánsok képesek megóvni a sejteket a szabad gyökök által okozott károktól. Tehát megelőzhetők velük a sejtek idő előtti öregedése és több súlyos betegség kialakulása is. A grapefruitban található legfontosabb antioxidánsok a C-vitamin, béta-karotin, likopin és flavonok. A szervezetet is hidratálja. A grapefruitnak nagyjából 80-90 %-a vízből áll. Tehát folyadékpótlásra is lehet használni, ha esetleg kánikula van nyáron.

A grapefruit főszezonja októbertől szokott tartani májusig.

Mint minden gyümölcsöt ezt is a legjobb nyersen fogyasztani, akár félbevágva kikanalazhatjuk belőle a gyümölcshúst.

Több kutatás szerint is a grapefruitnak enzimgátló hatása van, tehát egyes gyógyszerek hatását gyengítheti vagy erősítheti is.

FÁgi

Grapefruit-csepp

A grapefruit magjából, húsából és héjából készült kivonat (csepp) természetes baktériumölő, vírus- és gombaellenes szer, alkalmazása igen sokrétű. Jó hatással van a szív és a máj megfelelő működésére is. Hatásos a candida ellen, a fülfájás és a torokgyulladás kezelésében, elmulasztja a hasmenést. a grapefruit-csepp megöli a fertőzéseket okozó mikrobákat, ebbe pedig a testfelszínen és a szervezeten belül élő gombák is beletartoznak. Remekül kezelhető vele tehát nemcsak a kandidózis, de a népbetegségnek számító láb- és lábkörömgomba is.