Sok öregedésgátló található a gombákban

A gombák eddig szinte soha nem kerültek a “szuperélelmiszerek” kategóriájába. Addig, amíg a káposzta és az áfonya nagy elismerésnek örvend e területen, addig a gombákról csak most derült ki, hogy többet tudnak, mint gondolnánk.

A Penn State kutatói felfedezték, hogy a gombák szokatlanul nagy mennyiségben tartalmaznak két antioxidáns anyagot, amit egyes szakértők  szerint nagymértékben hozzájárulnak az öregedés elleni küzdelemhez és az egészség megőrzéséhez.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a gomba D-vitaminban gazdag,  és kiváló B-vitamin forrás. Segíti az energiaellátást, lebontja a fehérjéket, a zsírokat és a szénhidrátokat és kulcsfontosságú szerepet játszik az idegrendszer megfelelő működésében is. A gombákban található béta-glükán erősíti az immunrendszert és ellenállóvá teszi a szervezetet az allergiákkal szemben.

Megállapították, hogy a gombák nagy mennyiségű ergotioneint és glutationot tartalmaznak, melyek fontos antioxidánsok.

Robert Beelman, az élelmiszer-tudomány professzora nyilatkozott a témában.

Az antioxidánsok az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet, melyek károsító hatása sok betegségben kimutatható: nagy szerepet játszanak a sejtek öregedési folyamataiban,  a szívkoszorúér-, a rákos megbetegedések vagy az Alzheimer kór kialakulásában. Az ergotionein és a glutation segít megvédeni a sejtjeinket a krónikus betegségeket kiváltó károsodástól.

Úgy vélik, hogy kétségtelenül a gomba lehet az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú táplálékforrás. A vizsgált 13 faj közül a porcinek (vargányák, tinóruk) tartalmazzák a legmagasabb mennyiséget az említett két vegyületből, és további jó hír, hogy miután az ergotionein nagyon hőálló, így főzéssel sem veszít hatékonyságából.

A vargányák, tinóruk Boletus nemzetségbe kiváló csemegegombák (mérgezőket is idesorolnak). Népies elnevezése tinóra, tinóru, tinéri, igazi, medvegomba, mátégomba.  Fenyvesekben, bokros helyeken, erdei tisztásokon, de kiváltképpen a tölgyes szálerdőkben terem.

Jól látható, hogy azok az országok, ahol a lakosság étrendjébe több ergotionein kerül,  mint például Franciaország és Olaszország, ott  alacsonyabb az idegrendszeri betegségek előfordulása, míg az olyan országokban, mint az Egyesült Államok, ahol alacsony az ergotionein az étrendben , nagyobb a valószínűséggel fordul elő Parkinson- és az Alzheimer-kór.

Bár nem mondhatjuk, hogy napi öt gomba távol tartja az orvost, mégis érdemes étrendünkbe nagyobb súllyal bevetni az erdők kalapos jóságait.

H.József