"Mindennap egy alma, orvost távol tartja"

Ezt az elméletet legutóbb egy sydney-i tudós, dr. Vincent Candrawinata élelmezéskutató kezdte terjeszteni, aki állítja, bizonyítékok vannak arra, hogy a rendszeres almaevés javítja a memóriát és csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát – hiszen a gyümölcs temérdek fontos, elengedhetetlen vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

  A flavonoidok – amelyek sok más gyümölcsben és zöldségben is megtalálhatók – ráadásul erős antioxidánsok, amelyek csökkenthetik a depresszió és a szorongás tüneteit is.

A flavonoidok olyan fenolos vegyületek, amelyek a gyümölcsökben, például az almában és a körtében, valamint a zöldségekben, például a kelkáposztában és a spenótban magas arányban előfordulnak, de a csokoládé és bor is tartalmazza. Ezek a vegyületek, ha megfelelően felszívódnak, jótékony hatással vannak egészségünkre. Tanulmányok kimutatták, hogy a flavonoidok és flavonolok magasabb mennyiségű bevitele összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatának megelőzésével

Ennek ellenére nem érdemes az almát félredobni a bor és a csoki miatt, hiszen a gyümölcs jóval magasabb arányban tartalmaz flavonoidokat, ráadásul a fogyasztása fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, amelyek megvédik az agysejteket a neurotoxicitástól, ami neurodegeneratív rendellenességekhez vezethetne.

Az egyik megoldás az egészséges életmód követése lehet, beleértve a kiegyensúlyozott étrendet és a testmozgást is, hiszen ezek egyaránt nagyszerű módjai annak, hogy csökkenteni lehessen a betegség kialakulásának kockázatát.

Elképesztő belegondolni, hogy egy olyan egyszerű gyümölcs, mint az alma, ilyen fontos szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatának csökkentésében. Az alma jó pektinforrás, egy oldható rost. A tanulmányok és a kutatások bizonyítják, hogy az ilyen típusú rostok nagy mennyiségben történő fogyasztása a depressziós és szorongásos tünetek kialakulásának alacsonyabb kockázatához köthető. – vélekedett dr. Vincent Candrawinata.