Nem mindegy, hogy mikor és mivel szeded a különböző vitaminokat!

Vitaminoknak kétféle fajtáját különböztetünk meg: a zsírban és vízben oldódó vitaminok. A zsírban oldodó vitaminokra különösen figyelnünk kell a megfelelő mennyiségre, hiszen túladagolhatók. Vannak olyan vitaminok, amelyeket nem érdemes keverni, ha szeretnénk, hogy a vitaminok elérjék hatásukat és megfelelő módon szívódjanak fel a szervezetünkben.  Vannak olyan vitaminok, amelyek egymás hatékonyságát erősíthetik, vagy gyengíthetik. 

Nem megfelelő kombinációk: Ha a vitaminokat nem megfelelően kombináljuk, azzal nemcsak annak a veszélye áll fenn, hogy nem fejtik ki pozitív hatásukat, hanem akár negatív mellékhatásokkal is járhatnak, és az egészségünkre is károsnak minősülhetnek.

Magnézium és a kálcium: Az egyik leginkább ismert kevésbé hatékony kombináció egyértelműen a kalcium és magnézium párosa, amelyek segítenek a csontritkulás megelőzésében, viszont egymás hatékonyságát befolyásolják. Kis mennyiségben a magnézium segítheti a kalcium felszívódását, de túl sok kalciummal pont ellenkező hatást érhetünk el: a kalcium nem szívódik fel megfelelő mértékben a szervezetben.

D-E- és a K-vitamin: A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, amelynek felszívódása csökkenhet, ha olyan zsírban oldódó vitaminokkal szedjük, mint a D- vagy az E-vitamin. Nem leszünk rosszul tőlük, egyszerűen azt kockáztatjuk, hogy elveszítik hatékonyságukat, így a szakértők szerint legalább 2 óra teljen el, mielőtt bevesszük ezeket a vitaminokat.

Réz és a cink: Ha gyakran érezzük magunkat fáradtnak és gyengének, könnyen lehet, hogy a szervezetednek rézre van szüksége, de arra ügyeljünk, hogy sose szedjük cinkkel együtt, hiszen az megzavarhatja a réz felszívódását, sőt, a túl sok cink akár rézhiányt is okozhat. Ebben az esetben minden a megfelelő mennyiségről és az egyensúlyról szól: ha cinket szedünk, maximum 2 mg-os réz-kiegészítő tablettát szedjünk mellé, hogy a két ásványi anyag megfelelő mértékben legyen jelen a szervezetünkben.

Halolaj és a gingko biloba: Mindkettő kifejezetten hasznos a szervezet számára, a halolaj a szívnek, míg a gingko biloba az agyműködés számára. De mivel mindketten vérhígító hatással bírnak, ezért nem ajánlott őket egyszerre szedni.

C és B12 vitamin: Egyes tanulmányok szerint a C-vitamin és a B12-vitamin kombinálása sem jó választás, hiszen az előbbi nagy dózisban csökkentheti az utóbbi felszívódását a szervezetben. Itt is a korábban ajánlott tanács lehet a célravezető: ha mindkettőt szedni szeretnénk, legalább két órát várjunk, mielőtt az egyik után bevennénk a másik vitamint.

Zsírban és a víben oldodó vitaminok: A zsírban oldódó D-vitamint inkább étkezés közben érdemes bevenni egészséges növényi alapú ételekkel kombinálva (mint például a dió vagy az avokádó), mert az segíti a felszívódást, míg a vízben oldódó B12-vitamint éhgyomorra, sok vízzel szedd, éppen ezért kerüljük a két vitamin egyszerre történő használatát. Ugyanez érvényes a D- és C-vitaminra is, amelyeket szintén a nap különböző időpontjaiban vigyük be a szervezetünkbe.

Szuper vitamin párosok: azaz melyik vitamint mivel érdemes kombinálni?

D- és a K2-vitamin: Mivel mindkettő zsírban oldódik, ezért nagyon jól kiegészítik egymást: a K2-vitamin elegendő D-vitaminnal segít a kalciumnak a megfelelő helyre, azaz a vérből a csontokba jutni.

Magnézium és a D-vitamin: Szintén nagyon pozitív hatással van egymásra ez a két vitamin: a magnéziumra azért van szükség, hogy a D-vitamin a szervezet számára hasznosítható formát öltsön.

Omega-3 és az E-vitamin: Egyes kutatások szerint a két vitamin együttes alkalmazása a szív egészségét javíthatja. Míg az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírként védelmet nyújtanak a magas vérnyomás és a szívbetegségek ellen, az E-vitamin az immunrendszert erősíti. Együttes hatásukkal csökkenhet az inzulinrezisztencia, amely hosszú távon a szívnek is jót tesz.

 

Kalcium és D-vitamin: A csontok és a fogazat egészségében fontos kalcium is népszerű ásványi anyag, ám egy 2019-ben közzétett tanulmány szerint kis mértékben, de növelheti a stroke kialakulásának kockázatát, ha D-vitaminnal együtt szedjük be.

Bár az eredményt sokan vitatják, érdemes konzultálni az orvosunkkal, mielőtt szedni kezdjük ezeket a készítményeket. A kalciumot egyébként vassal és magnéziummal sem tanácsos egy időben bevenni, mert gátolhatja azok felszívódását. Itt is ajánlatos két órát hagyni a köztük. 

 Antioxidánsok: C- és az E-vitamin, a karotinoidok, a koenzim Q10- a szabadgyökök hatását semlegesítő vegyületek, melyek azonban csak együtt hatékonyak! A C-vitamin az egyik leguniverzálisabb vitamin, amelynek legfontosabb funkciói az antioxidáns hatás és az immunrendszer megfelelő működésének támogatása, a kötő- és támasztószövetek optimális felépítésének elősegítése, a kollagéntermelés fokozása. Forrásai: citrusfélék, eper, kiwi, feketeribizli, brokkoli, petrezselyem, zöldpaprika.