A nélkülözhetetlen vitaminok
A nélkülözhetetlen vitaminok közé tartozik az A-vitamin, a B-vitamin és a folsav, valamint a C-, D-, E- és K-vitamin.
Ásványi anyagok tekintetében jódra, vasra, rézre, káliumra és cinkre van szükségünk.
A gyümölcsök és zöldségek széles választékának fogyasztása fontos annak érdekében, hogy elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot kapjunk. Egyes zöldségek azonban különösen tápanyagdúsak!
Milyen zöldségeket együnk, hogy ezek a tápanyagok bekerüljenek étrendünkbe?
Brokkoli: A, B5, B9, C és K-vitamin, magnézium, nátrium és kén
Leveles zöldek: A, B9, C, E és K vitamin, kalcium, magnézium, mangán, kálium és savat
Sárgarépa: A, C, K-vitamint és káliumot, nátriumot
Édesburgonya: A, C- vitamint, nátrium és mangán
Kaliforniai paprika: A, C, E-vitamint, nátrium
Hüvelyesek: Bab, lencse, borsó: B6, B9-vitaminés magnézium, mangán, nátrium, cink, szelén, réz.
Spárga: B9, E, K-vitamin és kén
Burgonya: C, B1, B6-vitamint és kálium, vas, magnézium.