A levesfogyasztás előnyei

Ennek az ételfajtának ugyancsak helye van az étkezésekben, mert amellett, hogy tele van vitaminokkal, hozzájárul a napi folyadékbevitelhez is. Levest fogyaszthatunk akár előételként, akár egytálételként, figyeljünk arra, hogy a megfelelő tápanyagok bekerüljenek a szervezetünkbe, kiemelkedő szerepet játszanak a folyadékpótlásban a hagyományos étkezés részét képező levesek. A leves azonban jóval több, mint folyadékforrás, hiszen tápláló is, ha értékes tápanyagokat tartalmaz. A levesfogyasztás előnye lehet továbbá, hogy a jóllakottság érzetét kelti, ezáltal csökkentheti az utána elfogyasztott étel mennyiségét és a bevitt kalóriákat.

Alapanyagok: Használjuk bátran a zöldségeket, de igyekezzünk a nagyobb rosttartalmú és alacsonyabb kalóriatartalmú növényeket előnyben részesíteni, például a krumplival szemben a sárgarépát. Fedezzük fel újra a magas rost- és fehérjetartalmú hüvelyeseket a babot, borsót, lencsét.

Első lépések: A hagyma és a zöldségek pirításához minél kevesebb olajat, zsiradékot használjunk. 4 fő részére 2 evőkanál olaj elég a hagymához, ügyeljünk rá, hogy alacsony lángon készítsük el, így nem ég meg..

Krémlevesek: Krémlevest gyakorlatilag bármiből készíthetünk. A kulcs a sűrítőanyagok és a tejtermékek zsírtartalma. Sűríteni lehet turmixolással, teljes kiőrlésű liszttel, kevés burgonyával vagy főtt csicseriborsóval.  A különböző leveseknek csak a fantáziánk szab határt, próbáljunk ki minél többet a brokkolikrémlevestől a vöröslencse-krémlevesig.

Gyümölcslevesek: Elkészítésük érett gyümölcsökből, cukor nélkül, maximum édesítővel lenne optimális. A hozzáadott cukorral való elkészítés nemcsak az energiatartalmat növeli meg, hanem a vércukor hirtelen megemelkedésével is jár. Törekedjünk arra, hogy joghurttal, kefirrel vagy alacsonyabb zsírtartalmú tejszínnel, tejföllel készüljenek a fogások.

Rántás: A hagyományos rántás helyett - ha a leves jellege engedi - sűrítsünk inkább habarással, hintéssel. A sűrítéshez csak indokolt mennyiségben használjunk lisztet, akkor is lehetőleg zabpehelylisztet, Graham-lisztet vagy teljes kiőrlésűt.

Habarás: A habarással készült leveseknél részesítsük előnyben az alacsonyabb zsírtartalmú alapanyagokat (joghurtot, kefirt, zsírszegény, 12 százalékos tejfölt, vagy 8-10 százalékos tejszínt)

Levesbetétek: A csipetke, galuska sok esetben meghatározó kiegészítője a hagyományos, magyaros levesnek. Ha ragaszkodunk hozzájuk, akkor figyeljünk oda a mennyiségükre. Készítsük őket magasabb rosttartalmú reformlisztekből. Ezek a termékek ugyanis elnyújtják a felszívódást, kevésbé emelik meg a vércukorszintet, miközben a magasabb rosttatartalom fokozza a telítettségérzést, mivel megduzzad a gyomorban, ráadásul az emésztésre is jó hatással van.