EGÉSZSÉG ALAPELVEI

"Egészségi állapotunk többnyire az életmódunktól függ. Sokan tévesen gondolják, hogy öröklött genetikai adottságok, jellegzetességek határozzák meg az élet minőségét és tartalmát.

Azonban az egészség két tényezőtől függ: attól, amit beviszünk a szervezetünkbe, és attól, amit a testünkkel teszünk. Vagyis az életmódunktól.

Életmódbeli döntéseinkkel megelőzhetjük azokat a betegségeket, amelyekre fogékonyak, hajlamosak vagyunk.

Egy amerikai tanulmány (Alameda megyében végezték) megállapította, hogy 7 életmódbeli tényező befolyásolja az emberek életidejét:

1.ha 7-8 órát alszunk,

2.ha nem eszünk étkezések között,

3.ha rendszeresen reggelizünk,

4.ha vigyázunk a testsúlyunkra,

5. ha rendszeresen mozgunk,

6.ha keveset, vagy egyáltalán nem iszunk alkoholt,

7.ha nem dohányzunk.

Mi a helyzet az életminőséggel idős korban?

A felsoroltak nyilvánvalóvá teszik a leghatékonyabb módszereket, amellyel meg lehet előzni az öregedés talán legrettegettebb komplikációját:a rokkantságot(munkaképtelenséget, cselekvésképtelenséget). Ha a hét egészségszokás minél több elemét követjük, annál inkább csökken a cselekvőképtelenség kockázata.

A rendszeres reggeli étkezés fontosságára szeretném felhívni figyelmeteket, melyet ez a tanulmány nagyon hangsúlyoz. Sokan meglepődnek, hogy a hosszú élet elérésére vonatkozó hét legfontosabb tényező között a reggelizés mennyire fontos.  

Miért nem reggeliznek sokan?

Általános indok, nincs rá idejük, vagy nem éhesek reggel. (Ha nem vacsorázunk, a hét végére igencsak megéhezünk egy jó reggelire.) A reggeli elhagyásának egy másik indoka: megment  a hízástól. Sokan úgy okoskodnak, ha kihagyják a reggelit, ezáltal kevesebb kalóriát fogyasztanak a nap folyamán, ez pedig fogyást eredményez. Ez csupán mítosz. A kiadós reggeli elfogyasztása minden fogyókúrás program fontos része kell, hogy legyen!!

Dr. Charles Cupp azt feltételezte, hogy a súlygyarapodás oka az élelem bevitelének nem megfelelő időzítése. Túlsúlyos pácienseinek javasolta,hogy változtassák meg étkezési szokásaikat: az esti nehéz, tartalmas ételek helyett egyenek kiadós reggelit, mérsékelt ebédet, könnyű vacsorát. Utolsó étkezésüket ideális esetben délben kellett elfogyasztaniuk, de délután 3 óránál semmi esetre sem később. Nem kérte, hogy módosítsanak étrendjükön, hogy változtassák meg az elfogyasztott kalória mennyiségét. Minden páciens, aki aki követte az instrukciókat, fogyott.

 A reggeli elfogyasztása bőséges áldást nyújt, pozitív változásokat okoz: megemelkedik a vér hemoglobin szintje, csökken a vércukorszint, javul a pajzsmirigyfunkció. Fontos szerepe van a tanulás, az emlékezés, a fizikai jólét szempontjából felnőtteknél, gyerekeknél egyaránt. Jobb közérzetet, nagyobb munkabírást eredményez. Csökkenti a szívroham kockázatát. A vérlemezkék, a szervezet véralvadást előidéző sejtjei reggeli előtt "tapadósabbak", ami megnöveli a vérrög keletkezésére való hajlamot a reggeli órákban. A legtöbb szívroham reggel 7 és dél között következik be. Nincs mellékhatása".      Dr. Neil Nedley: Döntő Bizonyíték c. könyve alapján S.Julika