Biztonságos, egyszerű gyógymódok

 

 Saját magunk ápolását illetően gondosan és alaposan meg kell vizsgálnunk a következőket. Meg kell ismernünk magunkat, és mindenkori tanulókká kell válnunk ennek a felépítménynek, az Istentől kapott testnek a gondozása terén, hogy fenntartsuk a lehető legjobb egészségi állapotot. Olyan ételeket kell ennünk, melyek a legjobban megfelelnek saját testi jólétünknek. Különös gondot kell fordítanunk arra, hogy öltözetünk elősegítse az egészséges vérkeringést. Nem szabad megvonnunk magunktól a testmozgást és a jó levegőt. Amennyire tőlünk telik, használjuk ki a napsütéses órákat.    

 

Bölcsességre van szükségünk ahhoz, hogy hűséges gondozói lehessünk testünknek. Nagyon balga dolog volna hűvös szobába lépni izzadáskor. Balga sáfárnak mutatkoznánk, ha a huzatban leülve kitennénk magunkat a megfázásnak. Balgaság volna az is, ha hideg lábakkal és végtagokkal ülve visszahajtanánk a vért a végtagoktól az agyba vagy a belső szervekbe. Nedves időben mindig figyelnünk kell lábunk megóvására.  

Együnk rendszeres időközönként a legegészségesebb ételekből, melyek a legjobb vért képezik, és amennyire lehetséges, kerüljük a mérték nélküli munkát.    

Amikor megsértjük az emberi létre vonatkozó törvényeket, meg kell térnünk, meg kell újulnunk, és a legkedvezőbb körülményekbe kell magunkat helyeznünk az Istentől kapott orvosok felügyelete alatt, melyek ezek: friss levegő, tiszta víz, gyógyítóédes napfény.   

A víz sokféleképpen felhasználható a szenvedés enyhítésére. Néhány korty meleg víz étkezés előtt  (egy-két pohár) soha meg nem árt, és igen hasznos.   

Egy csésze macskamenta tea megnyugtatja az idegeket.  

A komló tea elősegíti az alvást. A komló pakolás a gyomor környékén enyhíti a fájdalmat.  

Ha a szemek gyengék és fájnak, vagy ha gyulladtak, sós forró vízbe mártott puha pamutanyaggal borogatva hamar gyógyíthatók.   

Elmúlik a fejfájás, ha a lábakat és a végtagokat enyhén mustármagos vízben áztatjuk.    

Sok egyszerű gyógymód van még, melyek sokat segítenek a test egészségének helyreállításában. Az Úr elvárja, hogy ezeket az egyszerű módszereket mi magunk alkalmazzuk, hogy lehetőségeink határait elérve Ő munkálkodhasson. Egyszerűen önhittek vagyunk, ha lustaság miatt nem tesszük meg azt, ami szinte minden egyes családnak a hatalmában áll, és nem alkalmazzuk ezeket a gyógymódokat, de azért közben arra kérjük az Urat, hogy enyhítse fájdalmunkat. Az Úr azt is elvárja, hogy megdolgozzunk ételünkért. Nem részesít bennünket az aratásban, ha előtte nem ássuk és szántjuk fel a földet, és nem gondozzuk a termést. Ha viszont mindezt megtesszük, Isten esőt, napfényt és záporokat küld a termés növekedésére. Isten dolgozik, az ember pedig együttműködik vele. így jön el a szüret és az aratás ideje.  

Isten gyógyfüveket növesztett a földből az ember használatára, és ha megismernénk ezeknek a füveknek és gyökereknek a természetéés helyes alkalmazását, akkor nem kellene olyan gyakran az orvoshoz sietni, és az emberek sokkal jobb egészségnek örvendenének. Hiszek abban, hogy a fenti gyógymódok alkalmazásakor segítségül hívhatjuk a Nagy Orvos nevét

(Ellen White: 35. Levél, 1890. - Egy külföldi missziómunkáshoz). 

L Valika