Mértékletesség jelentése

1. Magának határt szabó (személy), aki saját szükségleteinek, vágyainak kielégítését józan keretek közé szorítja. mértékletes embert egyben bölcsnek is tartják. Egy mértékletes ember nem csak a mára gondol.

2. Magának határt szabó személyre jellemző (életmód, cselekedet, viselkedés), amely józan határok között mozog. mértékletes életmódnak fontos szerepe van az egészséges életvitelben. Az élet örömeinek mértékletes élvezete megengedett erkölcsi értelemben.

 Mindenütt mértéktelenség és kicsapongás uralkodik, ami romlottsághoz vezet. A Föld lakosainak testi, erkölcsi és szellemi ereje csökken a telhetetlenség következtében, a rossz szokások miatt. Az étvágy, a külsőségek magasztalása és a szenvedélyek a tömegeket a legnagyobb túlzásokba viszik. Fel kell vennünk a harcot a bűnös szokásokkal szemben, tagadjuk meg étvágyunkat, és fékezzük meg természetünket! Állj ellen minden kísértésnek. Ne tégy engedményeket a ravasz ellenségnek. Ne hallgass férfiak és nők szájába adott javaslataira. Ki kell vívnod a győzelmet. El kell jutnod a jellem nemességére; de nem juthatsz el, míg a balsikertől levert és csüggedt vagy. Tépd szét a bilincset! Akik ellenállnak a csábításoknak, megkapják mértékletes életmódjuk gazdag jutalmát. Olyan erőtöbbletet és kitartást nyernek, melyből szükség esetén bármikor meríthetnek.

 A mértékletesség minden dologban szükséges. Ne szabd magadat másokhoz. Korlátozd magad az egyszerű étrendre, mely a lehető legegészségesebben tart. A helyes testi szokások segítik a szellemi felsőbbséget. Szellemi képesség, testi erőnlét és élethossz változhatatlan törvényektől függ.

A jövő embere igaz jellemének alapját szilárddá teszi az apa és az anya szigorú mértékletes szokása. Ha azonban az apa és az anya rendíthetetlenül ragaszkodik a helyes elvekhez, ha mértékletes, önmegtagadó, ha kedves, gyöngéd, önzetlen, ugyanezekkel az értékes jellemvonásokkal tudja megajándékozni gyermekét is.

Hányan nevelkedtek közülük vidéki otthonokban. Keveset tudtak a fényűzésről. Fiatal éveiket nem szórakozással töltötték. Sokan arra kényszerültek, hogy szegénységgel és viszontagsággal küzdjenek. Korán megtanultak dolgozni és a szabad levegőn való tevékeny életük minden képességüknek életerőt és rugalmasságot adott... Rákényszerülve saját erőforrásaikra, megtanulták a nehézségek leküzdését, az akadályok legyőzését és így bátorságot és kitartást szereztek. Megtanulták az önbizalom és önuralom leckéit. A gonosz társaságoktól nagy mértékben elrejtve elégedettek voltak a természetes örömökkel és az egészséges társas kapcsolatokkal. Ízlésük egyszerű, szokásuk mértékletes volt. Elveik kormányozták őket, ezért tisztává, erőssé és igazzá nőttek fel. Amikor elhívták őket életpályájukra, magukkal vitték testi és szellemi erejüket, nemes lelkületüket, képességüket, hogy tervezzenek és végrehajtsanak, valamint a gonosszal szembeni ellenállásuk szilárdságát, ami a világban meggyőző erővé tette őket.

A bölcs mértéktartás megóv a gonosztól