Miért hasznos a tejtermékek helyettesítése?

A tejet és a tejtermékeket csodaszerekként, az egészséges növekedéshez szükséges tápanyagok forrásaiként állítják elénk, bár ma már sok helyütt hangzanak el és olvashatók más orvosi vélemények is. Kétségtelen, hogy a tejtermékek tele vannak tápanyagokkal, de ez nem azt jelenti, hogy ezek kombinációja ideális mint emberi táplálék. Az anyatej a csecsemők számára életfontosságú, és szervezetük úgy van megteremtve, hogy ezt a növekedést serkentő táplálékot fel tudja dolgozni. A felnőtteknek viszont már nem az anyatej a legmegfelelőbb táplálék, nem is tudnák olyan jól megemészteni, mint csecsemőkorukban. A Biblia ugyan beszél arról, hogy a régmúlt időkben is fogyasztották az emberek a tejet és a tejtermékeket, ugyanakkor elmondható, hogy a teremtés rendje szerint a tehéntej a borjaknak, nem pedig az embereknek való.
- A felnőttek számára a tej és a tejtermékek zsírban és koleszterinben gazdag, nehezen emészthető élelmiszerek.
- Sokan tejcukor érzékenyek (Magyarországon a lakosság kb. 20-30 százaléka).
- A tej és tejtermékek (különösen a sajtok) sokaknál allergiát okoznak.
- A terjedő állatbetegségek és az egészségtelen nagyüzemi állattartás miatt a tej és tejtermékek egyre kevésbé biztonságosak és táplálóak.

A különböző növényi/vegetáriánus tejek receptjét leírtam a blogomba. Az ott leírt módon készíthetünk tejeket másfajta magvakból is.
Ha a tejet nem édes ételhez használjuk fel, jobb az édesítést elhagyni.Kisgyermekek, csecsemők táplálásánál méz helyett használjunk barna cukrot vagy datolyát az édesítéshez.
A szójából, és az olajos magokból készült tejeknek magas a fehérje- és olajtartalmuk, a gabonatejeknek viszont nagyon alacsony az olajtartalmuk, és fehérjetartalmuk is kisebb. 
A TÚRÓ PÓTLÁSA  a tofuval jól pótolható. 

 

TEJFÖL NAPRAFORGÓBÓL (VAGY MÁS OLAJOS MAGBÓL)

1 csésze víz (meleg víz, mivel az olaj kicsapódik a hideg vízben és nem lesz sima állagú)
1 csésze nyers hántolt napraforgómag (vagy más olajos mag, legfinomabb kesudióval)
1 kávéskanál só
1-2 citrom
ízesítéséhez használhatunk 1 gerezd fokhagymát, csipetnyi bazsalikomot, egy kevés vöröshagymát

Áztassuk be a napraforgómagot egy éjszakára hideg vízbe, így megduzzad és könnyebben turmixolható. (Ha nagyon jó a turmixgépünk, az áztatás elmaradhat.) Öntsük le a levét. Egy csésze vízzel és a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk krémszerűre. A krém színében, jellegében hasonlít a tejfölhöz, ezért amikor egy étel elkészítéséhez tejfölre van szükség, felhasználhatjuk helyettesítőként.
A sajtkrémet jól helyettesíti a napraforgókrém.