ÉREZD JÓL MAGAD, KELLEMES KIKAPCSOLÓDÁST KÍVÁNOK! TÉRJ VISSZA MÁSKOR IS!

Döntő tények

Állatok lepték el a Csernobil környékét

Meglepő helyen, a csernobili atomerőmű körüli lezárt zónában találtak új otthonra a vadlovak. 35 évvel az 1986. április 26-án bekövetkezett katasztrófa után a térséget teljesen visszahódította a növényzet és az állatvilág. Az ukrán hatóságok úgy vélik, a régió még 24 ezer évig nem lesz alkalmas az emberek számára.

Denisz Visnevszkij, a csernobili természetvédelmi terület tudományos vezetője szerint a helyi vadlovak a zóna szimbólumai. A lezárt terület 30 kilométer átmérőjű, a környékről az összes embert kitelepítették a baleset után, öt éve pedig egy védett területet alakítottak ki a helyszínen. Idővel a térségben megjelentek a turisták, a hatóságok ezért hivatalos státuszt és védelmet kérnek az UNESCO-tól - írta meg az 24.hu az AFP értesülései alapján.

A zónában a farkasok mellett a szarvasok populációja is virágzik, utóbb pedig a veszélyeztetett Przsevalszkij-lovakat is betelepítették. Az Ázsiában honos állat a vadló egyetlen máig élő alfaja, amelynek egyedszáma a vadászat miatt súlyosan megfogyatkozott. A kutatók a lovat természetvédelmi célokkal Kína, Mongólia és Oroszország egyes régióiba már visszatelepítették.

 

Segít az orvostudomány az alkoholbeteg embernek?

Minél korábban ismeri fel valaki, hogy tévúton jár, annál könnyebb a szabadulás, mert amíg nem alakul ki alkoholfüggőség, addig egyszerűen elhatározás kérdése a dolog. A nagyobb baj akkor kezdődik, amikor már sok-sok éve, esetleg több évtizede iszik valaki, és már megjelentek a fizikai következményei is az italozásának. Ha egy ilyen ember egy ideig nem iszik, elvonási tünetek (hallucináció, mozgászavar, nyálfolyás stb.) jelentkeznek nála, amit ő maga további alkoholbevitellel fog "kezelni".  Ennél jobb megoldás, ha az illető orvoshoz fordul, és a köznyelvben "elvonókúrának" nevezett procedúrát végigcsinálja. Ma már komoly gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek segítségével az elvonási tüneteket enyhítik, majd a gyógyszer adagolását csökkentik, végül elhagyják. A kórházból kikerülve azonban a tapasztalat szerint idővel megint a pohár után nyúl a beteg. Az orvosok és a pszichológusok a sürgősségi teendők után általában teljes alkoholmegvonást, környezetváltozást és magatartásváltoztatást javasolnak. Az alkoholmegvonásban segítenek bizonyos készítmények is, melyeket a bőr alá kell beültetni (pl. Esperal tabletta), és amelyek bizonyos ideig hatnak. Ha valaki ezekre ráiszik, akkor még az is elképzelhető, hogy meghal az illető. Ez egyfajta pszichikai védelmet jelent az alkoholbeteg embernek, de kényszert és erőszakot is. Vágyódik a szesz után, de nem mer inni, nehogy meghaljon, és alig várja már, hogy leteljen a hatóanyag ideje, és újra a régi szenvedélyének hódolhasson. Igazi szabadulásról, leszokásról tehát nem beszélhetünk. Már csak azért sem, mivel az alkoholizmus csupán egy tünet. A probléma gyökere valójában lelki természetű, mert a betegnek elsősorban az élettel van gondja. Ebből következik, hogy nem elég csak a testet kezelni: a lélek belső békéjének megteremtése nélkül óriási a visszaesés kockázata.

Mi hát az igazi megoldás?

Hadd álljon itt egy alkohol rabságából szabadult idősödő férfi vallomása:

"56 éves nyugdíjas vagyok, és Isten kegyelméből megszabadultam az alkoholtól. Nagyon boldog vagyok, hogy ezt kimondhatom, mert az életem nagy részét - legalább 30 évet - az alkohol rabságában éltem, olyannyira, hogy az már életnek sem volt nevezhető. Tönkretettem az egészségem, magam körül mindent szétziláltam, a házasságomat, a környezetemet is. Éreztem, hogy nagy baj van velem, de soha nem ismertem el, hogy alkoholista vagyok. Segíteni nem tudtam magamon, az ital mennyiségét pedig már rég nem én határoztam meg: az alkohol irányította az életemet. Hat évvel ezelőtt, karácsonykor nagyon alkoholos állapotomban a Jóisten egy embert küldött hozzánk, aki látva ezt a szörnyű életemet, ajánlotta a Református Iszákos mentő Missziót, hátha ott segíteni tudnak rajtam. Én nem szívesen mentem ilyen helyekre, hiszen Istentelen életet éltem, és csak akkor emlegettem Isten nevét, ha nem volt pénzem italra. Egy józanabb pillanatomban mégis úgy döntöttem, hogy megpróbálok oda elmenni, mert ha tiszta volt valamennyire a fejem, éreztem, hogy ez egy utolsó, aljas élet. Így ezzel a megnyomorított, tönkrement életemmel kerültem 1993 januárjában Dömösre, egy kéthetes gyógyító alkalomra. Ott ismertem meg Jézus Krisztust és a Jóisten szabadítását. Ő elfogadott engem így ilyen nyomorultul, és kiemelt ebből a mélyre süllyedt életemből. Csodát tett velem az Úr, mert ez csoda, amit tőle kaptam. Elvette tőlem az ital kívánását. Immár hat éve, hogy nem kellett az italos poharat a kezembe vennem. Megszabadított tőle, és adott helyette egy sokkal szebb, tisztább, igazabb életet. Az ital helyén az űrt az Ő szeretete tölti ki az életemben. Szükségem van rá, hogy vele éljek, mert az Ő kegyelme és szeretete nélkül nemigen történt volna ilyen változás bennem. Elmúlt az életemből a szorongás, a hazugság, és megszabadított a cigaretta szenvedélyétől is már négy éve. Hálát adok az én Istenemnek ezért a tiszta és boldog új életért."

Ebben a történetben is jól látható, hogy milyen szörnyű következményei vannak az alkohol mértéktelen fogyasztásának. Minden tönkremegy az italozó ember körül, de elsősorban ő maga látja kárát. Részegsége, eltorzult gondolkozása, mélyre süllyedt élete arra utal, hogy az ilyen ember milyen messze van Jézus Krisztus jó illatától. Pont az ellenkező oldalon áll. Csak Jézus Krisztus szeretete tud rajta segíteni. A Biblia beszél arról, hogy Jézus, míg itt járt a földön ördöngösöket és mindenféle lelki sérülteket, megszállottakat szabadított meg.  Ez a Jézus Krisztus ma is tud szabadítani. Az alkohol szenvedélyéből is van szabadulás. Nincs olyan mélység, ahová az Úr Jézus ne tudna lemenni. Akik hittel közelednek felé, és egy őszinte imádság által befogadják Őt az életükbe, azok ma is átélhetik az Ő szabadító hatalmát.

Kedves olvasó! Ha te is alkohol problémával küzdesz, és szeretnél megszabadulni, akkor tudnod kell: számodra is van remény. Jézus Krisztus téged is meg tud szabadítani. Talán attól félsz, hogy az Istennel való kapcsolat lemondásokkal jár. De Isten nem elvenni akar tőled valamit, hanem megajándékozni szeretne egy beteljesedett élettel. Számodra is van ajándéka. Nem csupán a szabadulás örömét akarja adni, hanem attól többet. A Lélek gyümölcseit: a szeretetet, az örömet, a békességet, a jóságot, a hűséget, a türelmet és a szelídséget akarja kimunkálni, ezt kínálja fel neked és minden embernek, aki megtér Őhozzá. Engedj az Úr Jézus Krisztus hívásának! Add át néki a szívedet, és Ő új értelmet fog adni az életednek.

Ha az itt leírtakkal kapcsolatosan kérdésed merült fel, vagy szeretnél a Bibliáról, Jézus Krisztusról többet megtudni, látogass meg a lakóhelyeden egy hívő keresztény gyülekezetet!

Mi az alkoholizmus?

Az alkoholtartalmú italok mértéktelen fogyasztása következtében kialakult állapot, mely igen súlyosan érinti magát az egyént, de a környezetét is. Az alkohol még kis mértékben fogyasztva is lehet káros hatású, de ha valaki rabjává válik az italnak, az az egész életére nézve súlyos következményekkel jár. Testi szinten a szív és a vérkeringési szervek megbetegedése várható: szívritmuszavar, magas vérnyomás, érelmeszesedés esetleg agyvérzés. További gondot okozhat a gyomor és a máj gyulladása (hepatitisz), a májzsugor (cirrózis), és az agy, illetve az egész idegrendszer károsodása. Lelki szinten ugyanilyen rosszak a kilátások. Családjával, környezetével szemben gátlástalanná válik, józan értelme idővel eltompul, és teljes személyiségtorzulás léphet fel. Mindezek halálos betegségekhez vagy öngyilkossághoz vezethetnek.

Miért kezd el valaki inni?

Egy fiatalember a következőket mondta: "Azért iszok, hogy lerészegedjek. Tulajdonképpen engem nem érdekel az ital íze." Egy másik hozzátette: "Minden alkalommal, amikor iszok, szeretnék feldobott lenni." Az alkohol tehát oldja a gátlásokat, és feldobottá tesz. Emellett az italozásban komoly szerepe van a közösségi elvárásoknak is. Sok társaságban az a "menő", aki többet bír inni. "Beszívtam, mint az állat" - szokták mondogatni dicsekvően a fiatalok egy-egy átmulatott éjszaka után, és nem tudják, hogy saját életük tragédiájához kerültek egy újabb lépéssel közelebb. De nemcsak a tizenéveseket, hanem az idősebb korosztályt is fenyegeti az alkoholizmus réme. Ilyenkor leginkább a megoldhatatlannak tűnő problémák elöl menekülnek az emberek az alkohol ideig-óráig tartó mámorába, és a "búfelejtő" italok varázsa olyan hatással van sokakra, hogy megszerzésükért semmi sem drága.
Az alkohol eleinte ártatlannak tűnő módon, később egyre agresszívebben űzi, hajtja áldozatát, míg ki nem veti magából a társadalom, és a teljes reménytelenség állapotába kerül. Megdöbbentő adat: Magyarországon közel egymillió ember van alkoholbetegként nyilvántartva. Vagyis majdnem minden tizedik ember alkoholista. Ez a szám olyan nagy, hogy mind a társadalomra, mind a gazdaságra érezhetően negatív hatást gyakorol.

Az alkoholizmus társadalmi következményei

Itt elég csupán megemlíteni néhány jelenséget, melyekért többek között az alkoholizmus is felelős: szétszakadt családok, lopások, erőszakoskodások és más erkölcstelenségek, közúti balesetek, munkaképtelenné válás, korai halálozás.

Új szemlélet a testsúlycsökkentésben

 Legfontosabb a fokozatosság

Az átfogó testsúlykarbantartás innovatív módszere szerint az egészséges testsúlycsökkentés mérsékelt, tartós és fokozatos.
Korábban úgy gondolták, hogy a testsúlycsökkentés 20 százalék súlyveszteség körül jelent érdemi eredményt. Ma már tudományosan bizonyított, hogy a súlyfelesleg mérsékelt csökkentése és tartós megőrzése - egyszóval a testsúlykarbantartás - már önmagában csökkenti a megbetegedések arányát. A mérsékelt testsúlycsökkentés elérése és hosszú távú megtartása pedig megvalósítható célt jelent mindenki számára.
Az egészséges testsúlycsökkentés egyik legfontosabb jellemzője a fokozatosság.
"Hogyan hízik el az ember? Napi dekánként. Hogyan akarunk lefogyni? Napi kilónként." A hirtelen fogyás nem elhanyagolható káros következményekkel jár. Súlyvesztés során csökken a nyugalmi alapanyagcsere, siettetett fogyókúra esetén ez a csökkenés két hét alatt akár 25 százalékos is lehet. A szervezet jobban hasznosítja a bevitt energiát, védekezik, ennek következtében a fogyás lelassul, illetve megáll. A páciens elkeseredik, abbahagyja a fogyókúrát, majd elkerülhetetlenül visszahízza leadott súlytöbbletét - sőt gyakran még annál is többet. Ilyenkor gyakran újabb meggondolatlan kúrába kezd, ismét megszakítja, még nagyobb mértékben meghízik, és így tovább. Ez a ciklikus testtömegváltozás - más néven a jojó-effektus - növeli annak esélyét, hogy alma típusú elhízás alakul ki, annak különösen veszélyes társbetegségeivel együtt.
A fokozatosság alapelvét figyelembe véve az az ideális, ha egy hónap alatt nem fogyunk többet másfél, maximum két kilogrammnál - így egy kilogramm leadott testsúlyból 60 százalék a zsír. Ha gyors eredményeket remélünk és siettetjük a testsúlycsökkentést, akkor egy kilogramm leadott súlyból pusztán 30 százalék a zsír, és sokkal több vizet, valamint izomszövetet vesztünk.

Rossz emlékű fogyókúrák helyett

Egy tavalyi tanulmány szerint az emberek a fogyókúra sikere szempontjából a legfontosabb szempontoknak a következőket tartják:
- a fogyókúra legyen egészséges, a táplálkozástudomány eredményeire épüljön,
- a testsúlycsökkentés során ne kelljen lemondani az ételek élvezetéről, azaz ne járjon drasztikus lemondásokkal,
- a súlyfelesleggel rendelkezőnek ne egyedül kelljen megküzdenie felesleges kilóival: a család és a barátok támogatása, biztatása, valamint a csoportos tevékenység (pl. fogyilklub) jelentősen előmozdítja a testsúlycsökkentés sikerességét.

Az egészséges étrend összeállításához kérjünk segítséget

A fogyókúra előtt érdemes megismerkedni a táplálékpiramis elvével. A piramis követésével biztosíthatjuk a változatos, egyszersmind egészséges étrendet, így a fogyókúra nem lesz monoton, és éhezni sem kell. Étrendünk összeállításához érdemes kikérni dietetikus tanácsait, javaslatait. Ő mintaétrendet is készíthet számunkra.

Tippek fogyni szándékozóknak
  -hetente egyszer álljon mérlegre, ellenőrizze testsúlyát, és jegyezze fel,
- vásárlás előtt készítsen listát arról, hogy mi az, amire szüksége van, és csak azt vegye meg,
- jóllakottan menjen vásárolni,
- próbáljon 3 napig csak késsel és villával enni, és figyelje meg, melyek lettek volna azok az ételek, amelyeket kézzel evett volna meg, mennyi azok kalóriatartalma
- fogyasszon naponta egyszer főtt, meleg ételt,
- egyen lassabban,
- figyelje, hányan veszik észre a változásokat szokásaiban és hányan csodálják ezért,
- keressen alternatívát az evésre mind gondolatban, mind cselekvésben.

 Mértékletesség    

A mértékletesség azt jelenti, hogy pont annyit teszünk valamit amire épp hogy szükségünk van, és nem vagyunk túl végletesek, hogy vagy semmit sem csinálunk vagy túlzásba esünk. Tehát evésnél együnk annyit, ami elveszi az éhséget, igyunk annyit ami eloltja a szomjunkat, tehát mindenből annyit vegyünk magunkhoz ami épp jól esik.

A legtöbb életmódbeli betegség a mértéktelen életvitel következménye. A mértékletesség nemcsak azt jelenti, hogy mindent csak bizonyos határig teszünk, hanem azt is, hogy egyes, nyilvánvalóan káros dologban egyáltalán nem veszünk részt. Így az egészséges életmód szempontjából a mértékletesség fogalma inkább önmegtartóztatást jelent. Ez magába foglalja az alkohol, a kávé fogyasztás teljes elhagyását, a dohányzás teljes mellőzését és természetesen a drogokkal való visszaélést, vagy a gyógyszerek helytelen és indokolatlan használatát.

Bizalom       

Manapság nagyon nehéz bízni az emberekben, a jövőben. Hol találhatunk olyan biztos pontot, ami nem változik, nem csap be, és nem kell csalódni benne? A Bibliában van egy szép gondolat: „Jézus krisztus tegnap és ma és mindörökké ugyanaz.” Ha tudunk bízni az isteni gondviselésben, abban, hogy Valaki mindig tud a gondjainkra megoldást, akkor ez is nagyon sokat jelent az egészség megőrzésében, mind fizikailag, mind pedig lelkileg.

Alkohol: barát vagy ellenség?

Az alkoholfogyasztás

Az alkoholizmus legfőbb halálos szövődménye a májzsugor (májcirrózis). Magyarországon jelenleg kb. 6700 ember hal meg évente májzsugorban (mintegy negyven évvel ezelőtt kb. 50) és ez a szám folyamatosan emelkedik. A májzsugoros halálesetek alapján szokták kiszámítani az alkoholiták számát egy országban. Magyarországon eszerint mintegy 800.000-1.000.000 nagyivó, potenciális alkoholistával számolhatunk. A nők mortalitási adatai növekvő tendenciát mutatnak. Ijesztő a fiatalkorúak emelkedő részvétele az alkoholfogyasztásban, a serdülők 15-20%-a tekinthető veszélyeztetettnek.
Nem kis részben a rendes, mértéktelen ivás szaporítja meg az emésztőrendszer rákjait, a hasnyálmirigy betegségeit, a szívinfarktust és sok más testi bajt. Szinte minden szervnek és élettani folyamatnak árt a rendszeres ivás. Már az aránylag kis mennyiségek is ártalmasak. Éves nagyságrendben a férfiak esetében 30-40 gramm, nőknél 20-25 gramm tiszta alkohol elfogyasztása károsítja a szervezetet (a nők mája és anyagcsererendszere érzékenyebb az alkoholra). Pedig ezek az ivási szokásokhoz képest nagyon kis mennyiségek.
Súlyosak a lelki, idegrendszeri szövődmények. A korai agyér elmeszesedés, elbutulás, leépülés a megjegyző, előhívó emlékezés zavara (Korsakov-szindróma) már végállapot. Előzetesen már gyakori a zavartság. Ez ritkábban alkoholos hallucinózisként jelentkezik, ilyenkor a beteg hangokat hall, szorong, téveszméi vannak, gyakrabban az ún. delírium tremens következik be: ennek során vegetatív izgalom, sajátos vizuális hallucinációk, kézremegés jelentkezik. Ilyenkor gyakran apró állatokat, rovarokat, egereket lát a beteg.
Különösen ártalmas, ha olyasvalaki iszik, akinek idegrendszeri panaszai vannak, vagy valamilyen elmebetegségben szenved. Ez nemcsak az alkohol okozta szövődményeket hozza létre gyorsan, hanem rontja az alapbetegséget is.
Nagy veszély az idült alkoholizmusban az öngyilkosság, a pszichiátriai betegséggel együtt járó esetekben ennek veszélye még nagyobb. A bűnesetek 60-70 százaléka alkoholos befolyásoltságban történik, különösen az erőszakos bűncselekményeké. A közúti balesetek 16,3 %- át ittas vezetés okozza.

 

 

 

A túlsúly és az elhízás

A túlsúly és az elhízás bizonyítottan a jövő egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. Ennek egyik oka, hogy szinte minden szervrendszerben előnytelen folyamatokat indít el, másik oka, hogy a társadalom minden rétegét és korosztályát egyformán érinti. A cikkben tisztázzuk, hogy mi az az súlyfelesleg és az elhízás, milyen következményekkel jár, és melyek a sikeres fogyókúra legfontosabb szempontjai.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a túlsúly és az elhízás a második legfontosabb megelőzhető rizikófaktor a dohányzás után. A fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. Csak Európában és az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg több mint 70 millió ember elhízott, ezenfelül további 163 millióan túlsúlyosak. Magyarországon még ennél is nagyobb mértékű a túlsúly és az elhízás előfordulása: évente ismételt vizsgálatok szerint a magyar lakosság 60 százaléka küzd súlyfelesleggel.

Az elhízás gyakori következményei

Az elhízás számos kórfolyamat kiváltója, a szív- és érbetegségek tekintetében egyenesen önálló kockázati tényező. A túlsúlyos embereknél a szívbetegség kétszer gyakoribb, mint a normál testsúlyúaknál, míg az elhízottaknál már háromszoros a kockázati tényező. A súlygyarapodás értelemszerűen jelentős terhet ró a szívre: a nagyobb testtömeg egyrészt bővebb vérellátást igényel, másrészt a zsírszövetet sűrűn behálózó erek nagyobb többletet jelentenek mind felület, mind egyes anyagok termelése szempontjából. Az elhízás kapcsán nem feledkezhetünk el a magasvérnyomás betegségről sem, hiszen majdnem minden második hipertóniás beteg elhízott. A súlyosan elhízott emberek vérnyomását semmilyen gyógyszerrel nem lehet jól beállítani, ha nem csökkentik a testsúlyukat.

A cukorbetegség esélye a testtömeggel arányosan nő, súlyosabb elhízás esetén a kockázat akár negyvenszeres is lehet. Ma már tudjuk, hogy a cukorbetegség leggyakrabban a hasi, más szóval android - elsősorban férfiakra jellemző - elhízásban alakul ki. A felnőttkorban kialakuló 2. típusú diabétesz esetében hiába van a szervezetben nagy mennyiségű inzulin, az nem képes a cukrot bejuttatni a sejtekbe. A szövetek ellenállnak az inzulinhatásnak, amit inzulinrezisztenciának nevezünk. A vérpályában emelkedik a vércukorszint, a hasnyálmirigy pedig egyre több inzulint termel. Az így kialakult inzulinkezelésre nem szoruló cukorbetegség kezelésének első és legfontosabb lépése a testsúly csökkentése.

Mi az a túlsúly, és mi az az elhízás?

A túlsúly és az elhízás az energiabevitel és -felhasználás közötti egyensúly megbomlásának következtében alakul ki. Az energiabevitel növekedése - ha nem követi fokozott energialeadás - zsírlerakódáshoz, azaz elhízáshoz vezet. A bevitel azonos szintje mellett az energialeadás csökkenését is óhatatlanul súlygyarapodás követi. Fontos látnunk, hogy az elhízás okai túlnyomórészt a helytelen életmódban és táplálkozásban keresendők, és csupán kisebb részben valamilyen betegségben, genetikailag öröklött szabályozási zavarban.
A túlsúly és az elhízás meghatározása a testtömegindex - más néven a BMI (Body Mass Index) - alapján történik, amely a kilogrammban kifejezett testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa. Akinek súlyfeleslege van, az testtömegindexe szerint lehet túlsúlyos vagy elhízott:
ha a BMI 25-30 közé esik, akkor túlsúlyról beszélünk,
ha meghaladja a 30-at, akkor már elhízásról.
Sokak szerint az idő előrehaladtával a túlsúly szinte bizonyosan elhízásba megy át. Ez rávilágít a megelőzés jelentőségére: ha már az elhízást megelőző szakaszban megállítjuk a súlygyarapodást, akkor komoly kísérőbetegségek kialakulását előzhetjük meg.

Ökológiai katasztrófák képei az új Times világatlaszban

 Domokos Katalin2007. 09. 07

Drámai változások követhetők nyomon a The Times legfrissebb, szeptember 3-án megjelent átfogó világatlaszának (The Times Comprehensive Atlas of the World) oldalain. A globális klímaváltozás és az emberi tevékenység - elsősorban a vízválság miatt felépült gátak, öntözőrendszerek - nyomán földtörténeti léptékkel nézve drasztikus sebességgel rajzolódnak újra bolygónk egyes területei. Melyek a leglátványosabb változások?

Három Földre lehet szükségünk 2050-reAz emberiség történetében példátlan természetpusztításról adott számot a WWF által készített 2006-os Élő Bolygó Jelentés. A jelentés szerint a túlfogyasztás következményeként a gerinces fajok mintegy harmada tűnt el az utolsó három évtizedben, a Föld erőforrásai pedig egyre inkább kimerülőben vannak.

India az élre tör - világnépesség 2050-benNem telik el 50 év, és India lekörözi Kínát, Nagy-Britannia Franciaországot, Japán viszont kikerül a Föld első tíz legnépesebb állama közül. Lesznek olyan országok is, amelyek népessége a mostani 40 százalékával lesz kevesebb.

A környezeti katasztrófák hatásait már a The Times világatlaszának korábbi kiadásai is nyomon követték, ám az idei atlaszban minden korábbinál több, mintegy fél tucat komoly változást kellett megjeleníteni a térképeken - számolt be Mick Ashworth, a kiadvány főszerkesztője. Az atlasz 1895 óta jelenik meg újra és újra aktualizált formában, a legutóbbi kiadás óta négy év telt el - ezalatt a kartográfusok folyamatosan frissíttették az adatokat. A legfrissebb minden korábbinál bőségesebb információt tartalmaz.

Duzzadó megavárosok, növekvő népesség

A 2008-as év mérföldkő lehet az emberiség történetében: a történelem során először haladja meg a városban élők száma a vidéken élőkét. 1970 és 2000 között az emberiség városban élő részének száma több mint kétszeresére nőtt. A The Times világatlaszának becslése szerint 2030-ra a városlakók a teljes globális népesség 60,2%-át fogják kitenni, ez az arány 1970-ben még 36,8% volt. Az 1950-es kiadásban még csupán New York, a 1975-ösben 5 város - New York, Tokió, Sanghaj, Mexikóváros és Sao Paulo - szerepelt a 10 millió lakost elérő megavárosok kategóriájában, ám a 2007-es atlasz már 18 megavárost említ. 2015-re várhatóan 22-re emelkedik a 10 milliós népességű városok száma - beleértve az első afrikaiakat, Lagost és Kairót; az első 21 között pedig egyetlen európai város sem szerepel majd. 2030-ra a Földön ötből három ember él majd városban - szól a világatlasz becslése. Földünk népességének egyötöde, több mint 1,3 milliárd ember ma Kínában él - Sanghajban és Pekingben egyenként több mint 10 millióan.

Az atlasz előrejelzése szerint 2050-ig bolygónk népessége további 3 milliárddal nő. Bár a globális népességnövekedés üteme évek óta csökken, nem igaz ez Ázsiára - mára ezen a kontinensen él a Föld össznépességének több mint 60%-a, s néhány országa, pl. Afganisztán és Pakisztán jóval a globális átlag feletti ütemben népesedik be. Kína viszont jóval a globális átlag alatt teljesít, és az előrejelzések szerint 2050-re már India lesz Földünk legnépesebb országa.

Jóllehet az emberiség egyre gyarapszik, ez nem áll Európára; a népességcsökkenésben zömmel a volt szocialista országok - Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország és Oroszország - járnak az élen.

Változó vizek

Földünkön a klímaváltozás és az emberi tevékenység következtében helyenként a folyók kiszáradása, máshol a tengerszint emelkedés okoz gondokat. Néhány fontosabb változás:

  • a közép-ázsiai Aral-tó 1967-es állapotához képestvizének 75%-át elveszítette
  • a Holt-tenger vize 25 méterrel lett alacsonyabb, mint 50 évvel ezelőtt
  • az afrikai Csád-tó 1963 óta 95%-ára zsugorodott
  • a Rio Grande, a Sárga-folyó, a Colorado és a Tigris egyes szakaszai nyaranta teljesen kiszáradnak, az év bizonyos részében pedig vizük nem éri el a tengert
  • a térképeken újra kellett rajzolni Bangladesh tengerpartját, miután a heves esőzések és az emelkedő tengerszint miatt a partszakaszokat elöntötte a tenger
  • a csendes-óceáni Kiribati, Tokelau, Tuvalu, Vanuata és a Marshall-szigetek a tengerszint emelkedése miatt komoly veszélybe kerültek

Zsugorodó hegyóriások

A 2003-as kiadás óta bolygónk hegycsúcsai közül jónéhány lett alacsonyabb, így például az új-zélandi Mount Cook, amelynek csúcsáról 1991-ben egy földcsuszamlás 14 millió köbméternyi sziklát és jeges iszapot zúdított alá - jelenleg 3754 méteres. Méterrekkel lett alacsonyabb a tanzániai Kilimandzsáró is, az elmúlt 100 év során a csúcsait borító jégnek 80%-át elveszítette  - a legfrissebb adatok szerint a hegy csúcsa, a Kibo 5892 méter magas.

A The Times világatlaszában elénk tárulnak a globális klímaváltozás és az emberi tevékenység bolygónk felszínére mért leglátványosabb csapásai. A következő oldalakon ezek közül mutatunk be néhányat térképeken és műholdfelvételeken.

  1. Ökológiai katasztrófák képei az új Times világatlaszban
  2. A Három-szoros erőmű a Jangce folyón
  3. Az antarktiszi jégmező összeroskadása
  4. Eltűnik a Föld egyik legnagyobb tava
  5. Elpusztult a termékeny félhold mocsarainak nagy része
  6. Egy másik szellem: a Csád-tó
  • Tudomány
  • Világűr
  • Egészség
  • Múlt-kor
  • Időjárás
  • Magyar űrutazó

Fokozódó fényszennyezésMagyarországon, a Zselici Tájvédelmi Körzetben jöhet létre Európa első csillagos égbolt rezervátuma. Eközben Budapesten a Duna kivilágításával növelnék a környezetszennyezés egyik kevéssé ismert formáját, a fényszennyezést. Pedig a fényszennyezésnek több káros hatása van, mint azt elsőre gondolnánk.

További hírek:

Antarctica: egy kiállítás képei a Déli-sarkról

Génfúziók indítják útjára a prosztatarákot

Exhumáltak egy viking királynőt

Még több hír

VIDEA

Több száz tudományos témájú videó!

T-Online Térkép

Címkeresés és útvonaltervezés!

csillagászategészségtörténelemjogorvostudományidőjárás 

Megdöbbentő módszer életünk meghosszabbítására

Naponta majdnem ötven faj hal ki a Földön. A nagymértékű csökkenés jelentősen befolyásolhatja mindennapi életünket, ezért a biodiverzitás megóvása az emberiség fennmaradásának biztosítását jelentheti. Az ökoszisztéma egyensúlyának védelmét célzó óvintézkedések jellegéről az utóbbi években eltérő szakértői vélemények születtek. A demilitarizált övezetekben, katonai zónákban és katasztrófa-sújtotta területeken burjánzik a természet.

Az élővilág sokszínűsége különböző szempontok szerint értelmezhető: élőhelyek sokfélesége, fajok összessége, fajokon belüli genetikai változatosság. Régen a környezet és a sokféleség megőrzése azt jelentette, távol tartani az embert a természettől. A világ nemzeti parkjainak megalkotása azon az elképzelésen alapult, hogy az ember állandó és folyamatos jelenlétét ideiglenesre korlátozzák. Az utóbbi években azonban a természetvédelem e módjának megítélése gyökeresen megváltozott – olvasható a The Economist elemzésében.

A környezet képének átformálása, egy nagy park elkerítése gyakran nem célravezető eljárás, a helyi lakosság kiszorítását eredményezheti. A legtöbb állatot olyan területre terelik be, melynek drótkerítéssel övezett határát rögtön az aszfalt követi. A környezetvédők jelenleg abban értenek egyet, hogy a természetet és az embert az eredeti helyzetben, az eredeti állapotban kell tudni együtt kezelni. A tudósok szerint a Föld – beavatkozás nélkül – maga őrzi meg azokat a ritka helyeket, ahová az embernek egyszerűen nincs belépési lehetősége. Azokon a területeken, ahonnan az ember általában menekülni kényszerül, a flóra és a fauna meglepő gyarapodása és fejlődése fedezhető fel.Erre bolygónk számtalan példával szolgál. Az Új-Guinea nyugati térségében található Foja-hegység esőerdeiben különösen gazdag állat- és növényvilág található, ahogy az Észak- és Dél-Korea közötti 155 mérföldes demilitarizált zónában is. A keskeny földsáv, mely a Koreai-félszigeten 248 kilométer hosszan fut végig, az elmúlt hatvan évtizedben vált „védett" területté. Amíg a mezőgazdaság és ipar máshol előretört, addig ez a lakatlan terület védelmet és menedéket nyújtott két veszélyeztetett madárfajnak, az amurinak és a vörös-koronás darunak. Ezen az elhagyatott területen él még az ázsiai fekete medve, a kócsag és egyes szakértők szerint a rendkívül ritka szibériai tigris is.

 Édentől Nyugatra

Az emberi tevékenység és az erőszakos „parkosítás" káros hatásának egyik legjobb példája az Indiai-óceánban található Chagos-szigetek. A brit gyarmat 110 négyzetkilométeres, széles belsejében gyönyörű lagúna található. Az angol kormány 1200 őslakost telepített át a szigetről a szomszédos Mauritiusra az 1960-as évek végén, hogy egy amerikai-brit katonai bázisnak adhasson helyet a szigetcsoport legnagyobb részén, Diego Garcia-n, mely ma is működik. Ugyanakkor Chagos ad otthont a világ hat legegészségesebb korallzátonyának, ezért a Chagos Conservation Trust természetvédelmi csoport védett övezetté szeretné nyilvánítani a katonai okokból kifolyólag megőrzött területet. A kitelepített szigetlakók azonban azt tervezik, egy nap visszatérnek és az őseiktől tanult halászó-vadászó életmódot folytatják.

Talán a Föld egyik leghíresebb, akaratlanul létrehozott „parkja" a Csernobil környéki terület, melyet az 1986-os atombaleset után kiürítettek. A környezetvédők a közvéleményt komolyan meglepő kijelentést tettek – tudósította az Economist. A megfigyelések szerint a sugárzás eddig csak kis mértékben befolyásolta a helyi vadvilágot. Más szakértők azonban azt állítják, 24 évvel a katasztrófa után is elmondható, a fák állapota nem kielégítő, és a területen számos mutáció lépett fel a növényvilágban. Azonban mindkét fél egyetért abban, hogy Földünk igazi túlélőnek tekinthető, néha a legsúlyosabb emberi beavatkozást is legyőzi.
Végül úgy tűnik, a The Economist elemzőjének igaza lehet, amikor megállapítja: „A kellemetlen igazság az, hogy a véletlen és erőszakos halál a legolcsóbb formája a természetvédelemnek".

Felmérések

Az Európai Közösségek Bizottságának 2008-as tanulmánya szerint (The Economics of Ecosystems and Biodiversity, TEEB) 2050-re valószínűleg a 2000-ben még meglévő természeti területek 11%-a tűnik el, az alacsony intenzitású gazdálkodásba vont földek 40%-a pedig erősen intenzív művelés alá kerülhet. A felmérés szerint a tengerek élővilága is súlyosan károsodhat. 2030-ig a korallzátonyok 60%-a pusztulhat el a halászat, a szennyezés, az invazív idegen fajok és a korallok kifakulása következtében.

A fajok pusztulásának következményei

A fejlődő országokban az energiát még mindig közel 50%-ban a faanyag biztosítja, így az esőerdők kiirtása a szegényebb országok helyzetének romlását, valamint a természetből és a természettel együtt élő népcsoportok lakóhelyének elvesztését eredményezheti.
Az ember majdnem 7000 növényt és 100 állatfajt használ fel étkezési célokra, a növények többsége emellett a gyógyszerek elkészítésének alapját képezi, ezért a biodiverzitás elvesztése az élelmiszerkészletek csökkenését jelentheti.

A Földön számos faj segíti elő a vizek és a levegő tisztulását, valamint a talaj termékenységének fenntartását és javítását. Így a víz-, oxigén- és szénkörforgás biztosításának alapvető feltétele az élőlények jelenléte.Az élővilág sokszínűsége különböző szempontok szerint értelmezhető: élőhelyek sokfélesége, fajok összessége, fajokon belüli genetikai változatosság. Régen a környezet és a sokféleség megőrzése azt jelentette, távol tartani az embert a természettől. A világ nemzeti parkjainak megalkotása azon az elképzelésen alapult, hogy az ember állandó és folyamatos jelenlétét ideiglenesre korlátozzák. Az utóbbi években azonban a természetvédelem e módjának megítélése gyökeresen megváltozott.


A környezet képének átformálása, egy nagy park elkerítése gyakran nem célravezető eljárás, a helyi lakosság kiszorítását eredményezheti. A legtöbb állatot olyan területre terelik be, melynek drótkerítéssel övezett határát rögtön az aszfalt követi. A környezetvédők jelenleg abban értenek egyet, hogy a természetet és az embert az eredeti helyzetben, az eredeti állapotban kell tudni együtt kezelni. A tudósok szerint a Föld - beavatkozás nélkül - maga őrzi meg azokat a ritka helyeket, ahová az embernek egyszerűen nincs belépési lehetősége. Azokon a területeken, ahonnan az ember általában menekülni kényszerül, a flóra és a fauna meglepő gyarapodása és fejlődése fedezhető fel.

Erre bolygónk számtalan példával szolgál. Az Új-Guinea nyugati térségében található Foja-hegység esőerdeiben különösen gazdag állat- és növényvilág található, ahogy az Észak- és Dél-Korea közötti 155 mérföldes demilitarizált zónában is. A keskeny földsáv, mely a Koreai-félszigeten 248 kilométer hosszan fut végig, az elmúlt hatvan évtizedben vált "védett" területté. Amíg a mezőgazdaság és ipar máshol előretört, addig ez a lakatlan terület védelmet és menedéket nyújtott két veszélyeztetett madárfajnak, az amurinak és a vörös-koronás darunak. Ezen az elhagyatott területen él még az ázsiai fekete medve, a kócsag és egyes szakértők szerint a rendkívül ritka szibériai tigris is.

Édentől Nyugatra


Chagos-szigetcsoport

Az emberi tevékenység és az erőszakos "parkosítás" káros hatásának egyik legjobb példája az Indiai-óceánban található Chagos-szigetek. A brit gyarmat 110 négyzetkilométeres, széles belsejében gyönyörű lagúna található. Az angol kormány 1200 őslakost telepített át a szigetről a szomszédos Mauritiusra az 1960-as évek végén, hogy egy amerikai-brit katonai bázisnak adhasson helyet a szigetcsoport legnagyobb részén, Diego Garcia-n, mely ma is működik. Ugyanakkor Chagos ad otthont a világ hat legegészségesebb korallzátonyának, ezért a Chagos Conservation Trust természetvédelmi csoport védett övezetté szeretné nyilvánítani a katonai okokból kifolyólag megőrzött területet. A kitelepített szigetlakók azonban azt tervezik, egy nap visszatérnek és az őseiktől tanult halászó-vadászó életmódot folytatják.

Talán a Föld egyik leghíresebb, akaratlanul létrehozott "parkja" a Csernobil környéki terület, melyet az 1986-os atombaleset után kiürítettek. A környezetvédők a közvéleményt komolyan meglepő kijelentést tettek - tudósította az Economist. A megfigyelések szerint a sugárzás eddig csak kis mértékben befolyásolta a helyi vadvilágot. Más szakértők azonban azt állítják, 24 évvel a katasztrófa után is elmondható, a fák állapota nem kielégítő, és a területen számos mutáció lépett fel a növényvilágban. Azonban mindkét fél egyetért abban, hogy Földünk igazi túlélőnek tekinthető, néha a legsúlyosabb emberi beavatkozást is legyőzi.

Az egészséges életmód elvei

Az egészséges életmód elveinek tanítása egyénenként fontosak. —  Mindenütt betegségek terjednek, amelyeknek nagy része megelőzhető volna, ha az egészség törvényeit figyelembe vennék. Az embereknek rá kell ébredniük arra, hogy jólétük az egészség elveinek megvalósításától függ itt, ebben az életben, és az eljövendő életben is. Szükséges, hogy felelősségeik tudatára ébredjenek földi mivoltukról testükkel kapcsolatban, amelyet a Teremtő alkalmas lakhelyéül teremtett meg, s azt szeretné, hogy annak hűséges sáfárai legyenek

Az agyidegek – amelyek kapcsolatban állnak egész szervezetünkkel – alkotják az egyetlen közvetítőeszközt, amely által a menny érintkezik az emberrel, és befolyásolja belső életét. Mindaz, ami megzavarja az idegrendszer elektromos áramának keringését, * csökkenti életerőinket, s ennek eredménye az agy érzékenységének eltompulása. A test bármely része, amelyet nem kezelnek kellő gondossággal, „megtáviratozza”, azaz jelzi bántalmát az agynak.

 Ha jobban megértjük az emberi szervezet működését, igyekszünk alárendelni testünket a lélek nemesebb erőinek. Testünk csodálatos szerkezetét a végtelen bölcsességű Tervező alkotta, és gondozásunkra bízta, hogy ennek az ezerhúrú hárfának a harmonikus működését megőrizzük.

 Az elektromos áram szerepe létfontosságú az ember idegrendszerének működésében. Az idegi jelek terjedése alapvetően elektromos folyamat, azonban az áramvezetés sokkal bonyolultabb módon történik, mint például a fémekben vagy a pozitív és negatív ionokat tartalmazó elektrolitokban. Alapvetően az idegi jelek vezetésének elektromos természete felelős azért, hogy az emberi test rendkívül érzékenyen reagál arra, ha kívülről elektromos áram (áramütés) éri.”

(Az elektromos áram élettani hatása, http://tudasbazis.sulinet.hu) 

Egy érdekes és megfontolandó cikk a rákról

Miután évekig azt mondták az embereknek, hogy a kemoterápia az egyetlen módja a daganatok megszüntetésének (a kulcsszó a megpróbálják), a Johns Hopkins kutatóintézete végre elkezdett beszélni arról, hogy van más választásunk is:

1. Minden embernek vannak ráksejtek a szervezetében. Ezek a ráksejtek nem mutathatók ki a szokásos vizsgálatokkal egészen addig, amíg számuk több milliárdra fel nem szaporodik. Amikor egy orvos a kezelés végeztével azt mondja a betegnek, hogy nincs több ráksejt a szervezetében, ez csak annyit jelent, hogy a tesztek nem képesek észlelni a ráksejteket, mivel azok még nem érték el a kimutatható mennyiséget.

2. Egy ember élete során a ráksejtek átlagosan 6-10 vagy még ennél is több alkalommal bukkanhatnak fel.

3. Ameddig az ember immunrendszere erős, képes arra, hogy elpusztítsa a ráksejteket, és ezzel megakadályozza, hogy azok elszaporodjanak és daganatokká fejődjenek.

4. Amikor valakinél kimutatják, hogy daganata van, az azt jelzi, hogy annál a személynél összetett táplálkozási hiányosságokkal állnak szemben. Ezek hátterében lehetnek genetikai, környezeti, táplálkozási és életmódbeli tényezők.

 
5. Ahhoz, hogy e sokrétű táplálkozási hiányosságokat megszüntethessük, az étrend megváltoztatására és étrend-kiegészítők bevitelére van szükség, ezekkel fogjuk megerősíteni immunrendszerünket.

6. A kemoterápia során tulajdonképpen megmérgezik a gyorsan növekvő ráksejteket, de ezzel elpusztítják a csontvelőben, a bélrendszerben, stb. lévő egészséges sejteket is, sőt egyéb szervek: a máj, vese, szív, tüdő stb.
- károsodását is okozhatják.

7. A sugárterápia, miközben elpusztítja a ráksejteket, elégeti, roncsolja és károsítja az egészséges sejteket, szöveteket és szerveket.

8. A kemoterápia és a besugárzás kezdetben gyakran csökkenti a daganat méretét. Azonban a kemoterápia és a besugárzás hosszan tartó alkalmazásával nem lehet több daganat elpusztulását elérni.

9. Amikor a kemoterápia és a besugárzás hatására a testbe túl sok méreg kerül, az immunrendszer meggyengül vagy összeomlik, miáltal a beteg szervezete képtelen ellenállni a különféle fertőzéseknek és komplikációknak.

10. A kemoterápia és a besugárzás hatására a ráksejtek mutációval ellenállóvá válhatnak, ami meg-nehezíti elpusztításukat. Sebészeti beavatkozások ugyancsak a ráksejtek továbbterjedését okozhatják a szervezet
más részeire.

11. A rák elleni harc egyik hatékony módja a ráksejtek kiéheztetése oly módon, hogy nem juttatjuk hozzá azokhoz az élelmiszerekhez, amelyekre a burjánzáshoz szükségük van.

A ráksejtek táplálékai:

a. A cukor táplálja a daganatot. A cukorbevitel megszüntetésével az egyik legfontosabb táplálékától fosztjuk meg a ráksejteket. A cukorhelyettesítők, pl. a NutraSweet, az Equal, a Spoonful stb. aszpartamot tartalmaznak, ezért károsak. A természetes cukorhelyettesítők, pl. a valódi méz vagy a melasz (a répa- vagy nádcukorgyártás mellékterméke) használata javasolt, de ezek is csak nagyon kis mennyiségben. Az asztali só
kifehérítésére vegyszereket használnak. Jobb megoldás a tengeri só.

b. A tej a szervezetet nyálkaképződésre serkenti, különösen a gyomor-bél traktusban. A nyálka táplálja a daganatokat. A tej megvonásával, esetleg helyette édesítőszer-mentes szójatej fogyasztásával a ráksejtek
éhezni kényszerülnek.

c. A ráksejtek virulnak savas környezetben. A hús alapú étrend savas, és ezért jobb, ha marha és sertéshús helyett inkább halakat és kis mennyiségben csirkét fogyasztunk. A húsok vágóállat-antibiotikumokat,
növekedési hormonokat és parazitákat is tartalmazhatnak, amelyek mindegyike ártalmas, különösen a rákban szenvedők számára.

d. A 80% friss zöldségeket, zöldségleveket, teljes kiőrlésű gabonát, magvakat, csonthéjasokat (dió, mogyoró stb.) és gyümölcsöket tartalmazó étrend segít a szervezetet átállítani lúgos kémhatású környezetté. Az étrend
mintegy 20%-a állhat főtt ételekből, köztük a babot is tartalmazó ételekből. A friss zöldséglevek biztosítják az élő enzimeket, amelyek könnyen felszívódnak, és 15 percen belül eljutnak a sejtek szintjére, hogy táplálják
és erősítsék az egészséges sejtek növekedését. Az egészséges sejtek építéséhez szükséges élő enzimek bevitele érdekében próbáljon friss zöldségből készült leveket fogyasztani (mindenféle zöldségből, ideértve a
babcsírát is!). Azon kívül, naponta két-három alkalommal fogyasszon nyers zöldségeket is. Az enzimek már 40 Celsius elpusztulnak.

e. Kerülje a kávét, teát és a csokoládét, mert ezeknek magas a koffeintartalma. A zöld tea jobb, és rákellenes hatású. Víz!... csak tisztított, szűrt vizet fogyasszunk, hogy elkerüljük az ismert toxinokkal és nehézfémekkel szennyezett csapvíz bejutását a szervezetünkbe. A desztillált víz savas, ezért tanácsos kerülni.

12. A húsokban lévő fehérje megemésztése nehéz, amihez a szervezetnek rengeteg emésztőenzimre van szüksége. A belekben maradó emésztetlen hús romlásnak indul, és további mérgező anyagok lerakódását okozza.

13. A daganatsejtek falát erős fehérjeréteg fedi. A húsevéstől való tartózkodás vagy kevesebb hús fogyasztása több enzimet szabadít fel, amelyek megtámadják a ráksejtek falát, ezzel lehetővé teszik a szervezetben lévő
ölősejtek számára, hogy a rákos sejteket elpusztíthassák.

14. Egyes táplálék kiegészítők felsorakoznak az immunrendszerben (IP6,Florssence, Essiac, antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok, esszenciális zsírsavak - EFA-k - stb.), hogy lehetővé tegyék a szervezet saját ölősejtjei számára a rákos sejtek elpusztítását. Más táplálék kiegészítők, mint pl. az E-vitamin köztudottan apoptosist (programozott sejthalált) okoznak, ami a szervezetünknek a normális eljárása arra, hogy megszabaduljon a sérült, nemkívánatos vagy felesleges sejtektől.

15. A rák a szellem, a test és a lélek betegsége. A pro aktív és pozitív szellemiség segít a rák ellen harcolóknak, hogy túlélőkké válhassanak. A düh, a megbocsátásra való képtelenség, valamint az elkeseredettség a
szervezetünket a stresszel teli, savas környezetté teszi. Tanuljunk meg szeretetteljes, megbocsátó lelkületű emberré válni. Tanuljunk meg lazítani és az életet élvezni.

16. A ráksejtek oxigén dús környezetben nem tudnak burjánzani. A napi rendszeres testmozgás és a mély lélegzetvétel segít több oxigént eljuttatni a sejtek szintjére. Az oxigénterápia is egy olyan eszköz, ami bevethető a
ráksejtek elpusztítására.

Végül még néhány praktikus tanács:

- Ne használjunk műanyag edényt a mikróban.
- Ne tegyünk műanyag vizes palackot a mélyhűtőbe.
- Ne tegyünk műanyag fóliában ételt a mikróba.

Ezeket a Johns Hopkins Egyetem/Kutatóintézet a közelmúltban tette közzé a hírlevelei útján. A dioxin-tartalmú vegyszerek rákkeltő hatásúak, elsősorban mellrákot okoznak. A dioxinok rendkívül mérgezőek az emberi testsejtek számára. Ne tegyünk vízzel telt műanyag palackot a fagyasztóba, mivel a
műanyagból dioxinok szabadulnak fel. Nemrégen Dr. Edward Fujimoto, a Cast le Kórház Wellness Program Managere egy TV program keretében magyarázta el ezt az egészségügyi kockázatot. Ismertette a dioxinok  veszélyességét és azok ártalmait az emberek számára.

Azt mondta, nem szabad mikróban ételt melegíteni műanyag edényben.

Ez fokozottan igaz a zsiradékot tartalmazó élelmiszerekre. A zsiradék, a hőhatás és a műanyag kombinációja dioxint szabadít fel, ami bejut az élelmiszerbe, majd végül a szervezetünk sejtjeibe. Azt javasolta, hogy
használjunk műanyag helyett üveg vagy kerámia edényeket az ételek melegítéséhez. Ugyanaz lesz a végeredmény, csak dioxin nélkül. Tehát a félkészen kapható TV-vacsorákat, leveseket stb. át kell tenni a
csomagolásból valamilyen más edénybe. A papír nem rossz, csakhogy nem tudjuk, mit tartalmaz a papír. Biztonságosabb, ha üveget használunk.

Elmondta, hogy nemrégen egyes gyorsétteremek áttértek a papíredények használatára styofoam helyett. Ennek az egyik oka a dioxin-probléma volt.
Azon kívül a műanyag fóliák ugyanilyen veszélyesek, ha a mikróban főzött ételt ilyennel fedjük le. Amint az étel  forrni kezd, a nagy hő hatására a mérgező anyagok kiolvadnak a csomagolóanyagból, és belecsepegnek az ételbe.

Takarják le az ételt papírtörölközővel inkább.

süti beállítások módosítása