Mi az alkoholizmus?

Az alkoholtartalmú italok mértéktelen fogyasztása következtében kialakult állapot, mely igen súlyosan érinti magát az egyént, de a környezetét is. Az alkohol még kis mértékben fogyasztva is lehet káros hatású, de ha valaki rabjává válik az italnak, az az egész életére nézve súlyos következményekkel jár. Testi szinten a szív és a vérkeringési szervek megbetegedése várható: szívritmuszavar, magas vérnyomás, érelmeszesedés esetleg agyvérzés. További gondot okozhat a gyomor és a máj gyulladása (hepatitisz), a májzsugor (cirrózis), és az agy, illetve az egész idegrendszer károsodása. Lelki szinten ugyanilyen rosszak a kilátások. Családjával, környezetével szemben gátlástalanná válik, józan értelme idővel eltompul, és teljes személyiségtorzulás léphet fel. Mindezek halálos betegségekhez vagy öngyilkossághoz vezethetnek.

Miért kezd el valaki inni?

Egy fiatalember a következőket mondta: "Azért iszok, hogy lerészegedjek. Tulajdonképpen engem nem érdekel az ital íze." Egy másik hozzátette: "Minden alkalommal, amikor iszok, szeretnék feldobott lenni." Az alkohol tehát oldja a gátlásokat, és feldobottá tesz. Emellett az italozásban komoly szerepe van a közösségi elvárásoknak is. Sok társaságban az a "menő", aki többet bír inni. "Beszívtam, mint az állat" - szokták mondogatni dicsekvően a fiatalok egy-egy átmulatott éjszaka után, és nem tudják, hogy saját életük tragédiájához kerültek egy újabb lépéssel közelebb. De nemcsak a tizenéveseket, hanem az idősebb korosztályt is fenyegeti az alkoholizmus réme. Ilyenkor leginkább a megoldhatatlannak tűnő problémák elöl menekülnek az emberek az alkohol ideig-óráig tartó mámorába, és a "búfelejtő" italok varázsa olyan hatással van sokakra, hogy megszerzésükért semmi sem drága.
Az alkohol eleinte ártatlannak tűnő módon, később egyre agresszívebben űzi, hajtja áldozatát, míg ki nem veti magából a társadalom, és a teljes reménytelenség állapotába kerül. Megdöbbentő adat: Magyarországon közel egymillió ember van alkoholbetegként nyilvántartva. Vagyis majdnem minden tizedik ember alkoholista. Ez a szám olyan nagy, hogy mind a társadalomra, mind a gazdaságra érezhetően negatív hatást gyakorol.

Az alkoholizmus társadalmi következményei

Itt elég csupán megemlíteni néhány jelenséget, melyekért többek között az alkoholizmus is felelős: szétszakadt családok, lopások, erőszakoskodások és más erkölcstelenségek, közúti balesetek, munkaképtelenné válás, korai halálozás.