Szárzeller jótékony hatása

 A zeller és a szárzeller nem tartoznak éppen a legkedveltebb zöldségek közé, pedig a téli időszakban fontos alapanyagok és vitaminforrások a konyhában.

 A szárzellert a legtöbben nem is nagyon ismerik, maximum levesek vagy koktélok ízesítőjeként esetleg saláták ritka összetevőjeként. Valójában azonban egy nagyon egészséges zöldségről van szó, igaz, pozitív hatásairól jóval kevesebb szó esik, mint például a paraj vagy a brokkoli hatásairól.

A szárzeller tele van értékes ásványi anyagokkal és vitaminokkal, főleg A-, C-, K-, és B-vitaminokkal, kalciummal, magnéziummal, foszforral, folsavval és káliummal. Nagy mennyiségű rostot is tartalmaz, emellett igen alacsony a kalóriatartalma, így a fogyókúrázók számára ideális eledel lehet.

 A zellerszár nagyrészt vízből áll, de számos létfontosságú vitamin és ásványi anyag is megtalálható benne. A-vitaminja támogatja az immunrendszert, a bőr és a szem egészségét, sőt a tüdő erejének megőrzésében, valamint az életkorral összefüggő (kognitív) gondolkodási tevékenységek hanyatlás lassulásában is szerepe van. A benne levő K-vitamin segíti a vér alvadását, és védi a csontsűrűséget. Ez a tápanyag szükséges a csontképződéshez, hiányával nő a törések kockázata. Káliumja támogatja a szívműködést, segíti az izomtömeg fenntartását. A zöldség kisebb mennyiségben tartalmaz C-vitamint, B-vitaminokat, kalciumot, magnéziumot és mangánt is.

A zellerszár többféle antioxidánst és még több gyulladásgátlót tartalmaz. Ezek a vegyületek védhetnek az idő előtti öregedéshez és betegséghez vezető sejtsérülésektől. Kimutatták, hogy a zellerben található természetes anyagok segítenek optimalizálni a keringést, és csökkentik a vérnyomást.

 A zeller magas víz- és rosttartalma nagyon jótékony hatással van az emésztésünkre, rendszeres fogyasztásával könnyebbé tehetjük a salakanyagok eltávolítását, megelőzi a székrekedést, fokozza a bélperisztaltikát is. A zeller fogyasztása védő hatást gyakorol a gyomor, illetve a bélrendszer nyálkahártyájára is. Legyünk azonban óvatosak, mert a túl sok zeller akár hasmenést is okozhat. A nyers szárzeller pedig egyáltalán nem ajánlott krónikus hasmenésben szenvedőknek.