A fokhagyma konyhába
A fokhagyma az a növényünk mely nagyon egészséges és
nagyon átható az illata. Mondhatjuk úgy is, hogy nagyon büdös.
Az illata jó a konyhában és borzalmas a szobában. Százszor is
meggondoljuk bedörzsöljük-e vele a pirítósunkat. Pedig a
fokhagyma gyógyhatás a csak nyersen fogyasztva érvényesül.
Mitől hasznos és mitől büdös?
-
A fokhagyma kiváló gombaölő tulajdonsággal rendelkezik. A népi gyógyászatban női bajokat is kezeltek vele.
-
A baktérium ölő hatása elgondolkodtató, ugyanis a Koch-féle baktériumot (a TBC kórokozóját) 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Ez azt jelenti, ha 1 fürdőkádnyi vízbe 1 dl hagymalét öntünk, elértük ezt az arányt.
-
Régebben kivonatát kenőcshöz adva az ótvar (bakteriális bőrfertőzés) kezelésére használták.
-
A fenti tulajdonságai miatt mindig is használták a hús és húsételek tartósításában. Gondoljunk csak a kolbászra!
-
Tágítja az ereket, véralvadás és vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik.
-
Tisztítja a bélrendszer, és féreghajtó hatása is ismert évezredek óta.
-
Gyökfogó hatása miatt serkenti az immunrendszert.
-
Rendezi a koleszterinszintet. (Bár, már ki tudja mi igaz a koleszterin történetből.)
-
Emésztést segítő hatása miatt adjuk bab és káposzta ételekhez.
-
Átható szaga kéntartalmának köszönhető. Ha a fokhagymát összetörjük, és mézzel összekeverve lenyeljük, elkerülhetjük a kellemetlen szagokat.
A fokhagyma nevelése:
-
Kiskertben tavasszal dugványozhatjuk a piacon vásárolt fokhagymagerezdeket, pár hét múlva a földből kihúzva, mikor levele szép zöld és a hagyma láthatóan fejlődében van, pl. pástétomos, vajas kenyérrel ehetjük.
-
Ha nem esszük meg az összes zöldhagymát, hagyjuk a földben, és mikor szára megdől, de még nem szárad el, kiszedjük, néhány napig szárítjuk, majd száraz helyen elraktározzuk.