ÉREZD JÓL MAGAD, KELLEMES KIKAPCSOLÓDÁST KÍVÁNOK! TÉRJ VISSZA MÁSKOR IS!

Döntő tények

A zöld békás logó mit jelent a termékeken?

 A zöld békás logó azt jelenti, hogy a termék olyan mezőgazdasági alapanyagokból készült, amelyek megfelelnek bizonyos környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági normáknak.

A kis béka nem mérgezett

A kis zöld béka a Rainforest Alliance logója, ez jelzi egy terméken, ha az megfelel a nonprofit szervezet környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatósági feltételeinek. Pedig a Rainforest Alliance valójában egy nonprofit szervezet, amely a fenntartható termékeket jelöli meg, az Apeel pedig olyan védőréteget gyárt gyümölcsökre és zöldségekre, amely megakadályozza a vízvesztést, és megóvja a gyümölcsöt az oxigénnel való kölcsönhatástól, hogy tovább maradjon friss.

Jellemzően gyümölcsökön, kakaótartalmú ételeken, teákon és kávékon bukkan fel, és azért a béka a jele, mert tudósok a békát egyfajta bioindikátornak tartják – ha valahol egészséges a békapopuláció, ott valószínűleg a környezet is az, és fordítva. Fontos megjegyezni, hogy a békás logó nem azt jelenti, hogy az adott termék teljes egészében megfelel a Rainforest Alliance feltételeinek, hanem azt, hogy egy-egy összetevője (például a kakaó vagy a kávé) származását tanúsítják.

Fact-check: az élelmiszereken látható békás logó azt jelenti, hogy a termék növényirtóval mérgezett?

Címkék: zöld béka

Természetes tápanyag magas vérnyomás esetén

Szerves Kálium

A kálium a harmadik leggyakoribb ásványi anyag a szervezetben, felnőtt embernek a napi kálium szükséglete 3500-4000 mg. A káliumszintet a magas sófogyasztás, az alacsony zöldség és gyümölcsfogyasztás csökkentik, éppen ezért fordulhat elő, hogy a legtöbb szívritmuszavar hátterében kálium hiány áll. A kálium bizonyítottan csökkenti a magas vérnyomást és a stroke kockázatát, ugyanis ellensúlyozza a só és a savak negatív hatásait.

2. Taurin

Ma már tudjuk, hogy a szervezet taurin ellátottsága mennyire fontos a szív-és érrendszer egészsége szempontjából is. A taurin, ez a szabad aminosav elengedhetetlen a mitokondriális energiatermeléshez. A szív teljes súlyának 1/3-a mitokondriumokból áll, így ha taurin hiányában a mitokondriumok száma csökken, akkor az őket tartalmazó sejtek is pusztulnak.

Arról nem beszélve, hogy a taurin a szív aminosavkészletének 50 %-át adja,  vagyis a taurin hiány, egyenes út a szív-és érrendszeri betegségekhez.

A taurin szív-és érrendszerre gyakorolt hatását kutatások is bizonyítják! Azoknak a japánoknak a körében, akik taurinban gazdagon étkeznek, nem volt jellemző a magas vérnyomás. (1)  Bizonyított, hogy a taurin véd a magas vérnyomás ellen!

 (2) A magas hatóanyagtartalmú, adalékanyagmentes és ízesítetlen 100 %-os taurinpor napi 3000 mg szabad formájú taurin aminosavval támogatja a szív-és érrendszer egészségét és a normál vérnyomást!

3, Fermentált fekete Fokhagyma

fokhagyma kénes összetevői csökkentik a vérnyomást, különösen a szisztolés értéket, hiszen ellazítják az artériákat. A szív és érrendszer egészségét támogatja, csökkenti a magas koleszterin és triglicerid szintet.

TUDTAD? A fekete fokhagymát a friss fokhagymá­ból állítjuk elő, fermentáció útján, kontrollált hőmérsékleten (általában 60-90 °C), magas páratartalom (70-90%) mellett, megközelítőleg 60 napon keresztül. A fermentáció során megváltozik a fokhagyma jellegzetes fehé­res színe, barnás-fekete árnyalatot ölt, az íze édeskés-sós lesz, és szagtalan kivonat keletkezik.  Allicin tartalma erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületekké alakul, amilyen az S-allil-cisztein, a 5-hidroximetil-furfurol, a piruvát, a bioaktív alkaloidok és flavonoidok.

Szerves Fermentált Fekete fokhagyma kapszula. A 800mg-os Natur Tanya fermentált fekete fokhagyma kivonat a napi adagban 12000 mg porított fokhagyma őrleménynek felel meg, és ezen felül S-allil-cisztein (SAC) standardizált.

4, Omega-3 zsírsavak

Az Omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlen tápanyagok a szív-és érrendszer egészségének fenntartása szempontjából.  A fokozott Omega-3 fogyasztás, ami gazdag EPA és DHA zsírsavakban természetes módon képes csökkenteni a vérnyomást. Ezt a vérnyomáscsökkentő hatást az angiotenzin rendszer blokkolásával érik el, amitől ellazulnak az artériák, kevesebb gyulladáskeltő mediátor és artériákat összehúzó tényező keletkezik. A normál vérnyomás fenntartásához napi 3000 mg EPA és DHA zsírsavra van szüksége a szervezetnek.

Mega Omega-3 halolaj kapszula kiemelkedően magas, 3300 mg EPA + DHA tartalommal bír a napi adagban.

5, Galagonya, a szív gyógynövénye

A galagonya idegi eredetű heves szívdobogás esetén szívnyugtató és közvetlenül befolyásolja a szívizom munkabírását. Javítja a keringést, szabályozza a szív ritmusát, javítja a szív vérellátását, mérsékli a szíveredetű nehézlégzést, csökkenti az érelmeszesedés kockázatát és a magas vérnyomást.

mikronizált galagonya tablettában az előállítási technológiának köszönhetően 95 % a fitovegyület aránya. A formula a galagonya fő hatóanyagára, a vitexinre standardizált.

6, Q10 koenzim

Q10 koenzim (CoQ10) a keringési rendszer egy legfontosabb tápanyaga, részt vesz a sejtek energiatermelésében, és hatékony antioxidáns. Az emberi szervek koenzim Q10 tartalma a szívben a legmagasabb. Növeli az érfalak rugalmasságát és ezzel csökkenti a magas vérnyomást. Ráadásul a Q10 bizonyítottan csökkenti a magas vérnyomás által okozott hipertrófiát (abnormális szívizom megnagyobbodás).

Natur Tanya® Q10 tablettával napi 60 mg növényi, fermentált, természetesen előállított COQ10 (UBIKINON) vitaminhoz juthatunk.

7, Magnézium

A magnézium pótlása megkerülhetetlen magas vérnyomás esetén, feladata ugyanis, hogy ellazítsa az ereket. Ha csökken a szervezet magnéziumszintje, az az erek összehúzódásához vezet, ami pedig emeli a vérnyomást.

Tovább, a magnézium hiánya felborítja az ásványi anyag egyensúlyt is (nátrium-magnézium, magnézium-kalcium, kálium-magnézium), ami ugyancsak emeli a vérnyomást.

Natur Tanya® Magnézium-biszglicinát kapszula a legjobban hasznosuló magnézium formulát tartalmazza. Igazolt Dalton-mérettel  (172,3 Dalton) bír, ami még magasabb biohasznosulást eredményez, ráadásul, az ára is igazán kedvező!

Olvass róla bővebben!

Megnövekedett szervezeted magnézium igénye? Gyomor -és bélbetegségek miatt felszívódási zavarral küzdesz?

Nézd meg a Natur Tanya® Vegán magnézium+Aktív B6 kapszulát, amiben a magnézium-biszglicinátot  felszívódást elősegítő, és a magnéziummal együtt működő B6-vitaminnal.

Nem mindegy, hogy mikor és mivel szeded a különböző vitaminokat!

Vitaminoknak kétféle fajtáját különböztetünk meg: a zsírban és vízben oldódó vitaminok. A zsírban oldodó vitaminokra különösen figyelnünk kell a megfelelő mennyiségre, hiszen túladagolhatók. Vannak olyan vitaminok, amelyeket nem érdemes keverni, ha szeretnénk, hogy a vitaminok elérjék hatásukat és megfelelő módon szívódjanak fel a szervezetünkben.  Vannak olyan vitaminok, amelyek egymás hatékonyságát erősíthetik, vagy gyengíthetik. 

Nem megfelelő kombinációk: Ha a vitaminokat nem megfelelően kombináljuk, azzal nemcsak annak a veszélye áll fenn, hogy nem fejtik ki pozitív hatásukat, hanem akár negatív mellékhatásokkal is járhatnak, és az egészségünkre is károsnak minősülhetnek.

Magnézium és a kálcium: Az egyik leginkább ismert kevésbé hatékony kombináció egyértelműen a kalcium és magnézium párosa, amelyek segítenek a csontritkulás megelőzésében, viszont egymás hatékonyságát befolyásolják. Kis mennyiségben a magnézium segítheti a kalcium felszívódását, de túl sok kalciummal pont ellenkező hatást érhetünk el: a kalcium nem szívódik fel megfelelő mértékben a szervezetben.

D-E- és a K-vitamin: A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, amelynek felszívódása csökkenhet, ha olyan zsírban oldódó vitaminokkal szedjük, mint a D- vagy az E-vitamin. Nem leszünk rosszul tőlük, egyszerűen azt kockáztatjuk, hogy elveszítik hatékonyságukat, így a szakértők szerint legalább 2 óra teljen el, mielőtt bevesszük ezeket a vitaminokat.

Réz és a cink: Ha gyakran érezzük magunkat fáradtnak és gyengének, könnyen lehet, hogy a szervezetednek rézre van szüksége, de arra ügyeljünk, hogy sose szedjük cinkkel együtt, hiszen az megzavarhatja a réz felszívódását, sőt, a túl sok cink akár rézhiányt is okozhat. Ebben az esetben minden a megfelelő mennyiségről és az egyensúlyról szól: ha cinket szedünk, maximum 2 mg-os réz-kiegészítő tablettát szedjünk mellé, hogy a két ásványi anyag megfelelő mértékben legyen jelen a szervezetünkben.

Halolaj és a gingko biloba: Mindkettő kifejezetten hasznos a szervezet számára, a halolaj a szívnek, míg a gingko biloba az agyműködés számára. De mivel mindketten vérhígító hatással bírnak, ezért nem ajánlott őket egyszerre szedni.

C és B12 vitamin: Egyes tanulmányok szerint a C-vitamin és a B12-vitamin kombinálása sem jó választás, hiszen az előbbi nagy dózisban csökkentheti az utóbbi felszívódását a szervezetben. Itt is a korábban ajánlott tanács lehet a célravezető: ha mindkettőt szedni szeretnénk, legalább két órát várjunk, mielőtt az egyik után bevennénk a másik vitamint.

Zsírban és a víben oldodó vitaminok: A zsírban oldódó D-vitamint inkább étkezés közben érdemes bevenni egészséges növényi alapú ételekkel kombinálva (mint például a dió vagy az avokádó), mert az segíti a felszívódást, míg a vízben oldódó B12-vitamint éhgyomorra, sok vízzel szedd, éppen ezért kerüljük a két vitamin egyszerre történő használatát. Ugyanez érvényes a D- és C-vitaminra is, amelyeket szintén a nap különböző időpontjaiban vigyük be a szervezetünkbe.

Szuper vitamin párosok: azaz melyik vitamint mivel érdemes kombinálni?

D- és a K2-vitamin: Mivel mindkettő zsírban oldódik, ezért nagyon jól kiegészítik egymást: a K2-vitamin elegendő D-vitaminnal segít a kalciumnak a megfelelő helyre, azaz a vérből a csontokba jutni.

Magnézium és a D-vitamin: Szintén nagyon pozitív hatással van egymásra ez a két vitamin: a magnéziumra azért van szükség, hogy a D-vitamin a szervezet számára hasznosítható formát öltsön.

Omega-3 és az E-vitamin: Egyes kutatások szerint a két vitamin együttes alkalmazása a szív egészségét javíthatja. Míg az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírként védelmet nyújtanak a magas vérnyomás és a szívbetegségek ellen, az E-vitamin az immunrendszert erősíti. Együttes hatásukkal csökkenhet az inzulinrezisztencia, amely hosszú távon a szívnek is jót tesz.

 

Kalcium és D-vitamin: A csontok és a fogazat egészségében fontos kalcium is népszerű ásványi anyag, ám egy 2019-ben közzétett tanulmány szerint kis mértékben, de növelheti a stroke kialakulásának kockázatát, ha D-vitaminnal együtt szedjük be.

Bár az eredményt sokan vitatják, érdemes konzultálni az orvosunkkal, mielőtt szedni kezdjük ezeket a készítményeket. A kalciumot egyébként vassal és magnéziummal sem tanácsos egy időben bevenni, mert gátolhatja azok felszívódását. Itt is ajánlatos két órát hagyni a köztük. 

 Antioxidánsok: C- és az E-vitamin, a karotinoidok, a koenzim Q10- a szabadgyökök hatását semlegesítő vegyületek, melyek azonban csak együtt hatékonyak! A C-vitamin az egyik leguniverzálisabb vitamin, amelynek legfontosabb funkciói az antioxidáns hatás és az immunrendszer megfelelő működésének támogatása, a kötő- és támasztószövetek optimális felépítésének elősegítése, a kollagéntermelés fokozása. Forrásai: citrusfélék, eper, kiwi, feketeribizli, brokkoli, petrezselyem, zöldpaprika.

 

 

 

 

Az autofágia: hatásal lehet az életmódunk

Az utóbbi időben egyre többet hallhatunk az autofágiáról mint az agy egészségének fenntartójáról és az élettartam növelésének eszközéről. Ilyen megfogalmazásokat olvashatunk róla: meghatározhatja meddig élünk, búcsú a káros sejtektől, a szervezet öntisztuló folyamata.

Sokan persze gyanakodva fogadnak egy újabb titokzatos csodát ígérő idegen kifejezést, de ezúttal erre nincs okuk, hiszen 2016-ban ennek kutatásáért kapott Oszumi Josinori Nobel-díjat.

Az autofágia jelentése önemésztés. A szó a görög auto (ön) és a phagein (enni) szavakból származik.

Ez arra a természetes folyamatra utal, amelynek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges vagy működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével ismét közelebb juthat a sejt az optimális működéshez.

Megfelelő önfegyelemmel és előrelátással hatást gyakorolhatunk az autofágiára.

Az autofágia nemcsak azt határozhatja meg, hogy milyen jól élünk, de talán azt is, hogy mennyi ideig.

Az autofágia több különböző alfolyamatot foglal magában: a mitofágiát, a sérült mitokondriumok eltávolítását; a lipidek, lizoszómális organellák lebontását; a különféle sejtfehérjék és törmelék kitakarítását stb. Figyelemre méltó, hogy a legtöbb neurodegeneratív rendellenesség, mint például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór, összefüggésben áll a hibásan elrendezett vagy patológiás fehérjék felhalmozódásával, így az autofágia károsodása is hozzájárulhat ezekhez a betegségekhez.

Az orvosok kiderítették, hogy az autofágia folyamatára hatással lehet az életmódunk, környezetünk, a táplálkozásunk, valamint külső és belső stresszorok is. Ez azt jelenti, hogy bizonyos mértékig kézbe vehetjük az irányítását megfelelő előrelátással. Az alábbiakban bemutatunk nyolc olyan módszert, amely segít az autofágia optimalizálásában és az általános egészség (de különösen az agyi egészség) fokozásában.

Ezek közül most az időszakos böjt előnyeire szeretném fölhívni a figyelmet.

1. Időszakos böjt. (12-16, 24, 48, 72 órás böjt)

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a kalóriakorlátozás, valamint a táplálékbevitel időszakos elhagyása összefüggésben áll az autofágia emelkedésével a májban, a zsírban, az agyban és az izmokban, ez pedig kapcsolatban áll a hosszabb, egészségesebb élettartammal.

A folyamat egy 12-16 órás böjt során máris elindul, amikor nem viszünk be tápanyagot, csak a folyadékot (tiszta vizet) pótoljuk.

Például időnként beiktathatunk olyan napokat, amikor csak reggelit és ebédet fogyasztunk, így mondjuk déltán 2 órától másnap reggelig nem étkezünk, csak vizet iszunk. A napi két étkezés előnyeiről Ellen White is többször írt.

Az autofágia elősegítése is egy jó eszköz lehet mindenki számára, akinek fontos a saját egészsége, meg akarja őrizni fittségét, fiatalságát, vagy valamely egészségügyi kihívásától meg akar szabadulni.

2. Több antioxidánsban gazdag növény fogyasztása.A növényi alapú élelmiszerek nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaznak, amelyek fogyasztása hozzájárul az oxidatív stressz csökkentéséhez. A másik oldalon viszont el kell kerülni az "ultra feldolgozott" növényi termékeket és olajokat (például napraforgóolaj, pálmaolaj, mogyoróolaj, sáfrányolaj, szójaolaj), illetve a telített zsírokat, a finomított cukrot és feldolgozott élelmiszereket. Ezek ugyanis ösztönzik a gyulladást, terhelhetik a mitokondriumokat, károsíthatják azok működését és szerepét az autofágiában.

3. Figyeljünk a vér és az oxigén áramlására.

A rendszeres aerob testmozgás (amikor a szervezet oxigént használ fel az izommunkához szükséges energia előállításához) javítja az oxigén és a tápanyagok szállítását a sejtekhez azáltal, hogy megnöveli a véráramlást a létfontosságú szerveinkhez. Emellett javítja a szervezet működése során termelődő hulladékok, lebomló gyulladásos anyagcseretemékek és egyéb melléktermékek szállítását is. Az oxigénellátás javítása pozitív hatással van az autofágiára, ami például hiperbár oxigénterápiával (HBOT) is elérhető. Hiperbár oxigén terápiás kezelés során 100% oxigént lélegzünk be magas nyomású keszonkamrában. A nyomásnövekedés hatására több oxigén oldódik a vérplazmában és a test megszokott oxigénszintje sokszorosára nő. Az oxigén így csökkent vérellátású szövetekbe is eljut.

4. Felkészülés a jobb alvásra.

Az alvás során az agyi  glimfatikus rendszer és az autofágia nagyon aktív. Szinergikusan dolgoznak, hogy javítsák az agy egészségét és működését. Emellett tiszteletben kell tartanunk az agy és test cirkadián ritmusát, mivel ez segít az alvás minőségének javításában. Ha lehetséges minden este ugyanabban az időben menjünk aludni, és minden reggel ugyanabban az időben ébredjünk. Reggel hagyjuk beáramlani a természetes fényt. Étkezzünk rendszeresen, és mozgassuk át magunkat minden nap hasonló időpontban.

5. A génmódosító szennyeződések elkerülése.

Az epigenetikus változások jelentős hatást gyakorolhatnak az autofágiára. Habár erre nincs igazán befolyásunk, mégis érdemes csökkentenünk az elektromágneses sugárzásnak, a vegyi, a szennyező anyagoknak és a toxinoknak való kitettséget, amelyek mindegyike negatívan hat a génjeinkre.6. Az AMPK útvonal megerősítése.Az adenozin-monofoszfát-aktivált protein kináz (AMPK) egy olyan enzim, amely kritikus a sejt bioenergetikájában. Amikor a tápanyagellátás kimerül, az AMPK aktiválódik az autofágia szabályozására, így a szervezet fenntarthatja a homeosztatikus egyensúlyt.  Vannak olyan természetes gyógyszerek is, amelyek szabályozhatják az AMPK-t, de hasznos lehet az időszakos böjt és az alacsony telített zsírtartalmú étrend is.

7. Ki a természetbe!Sokoldalúan bizonyított ma már, hogy a természettel való találkozás csökkenti az úgynevezett gyulladásközvetítő anyagokat, például prosztaglandinokat és az interleukinokat, valamint megerősíti az autofágiát gerjesztő anyagok termelését. Mindez egyebn a rendszeres testmozgás eszköze is lehet, amely hatalmas szerepet játszik agyunk egészségében is!

8. A trauma kizárása. (amennyire lehetséges)Furcsán hangzik, de a sejtek is lehetnek traumatizáltak. Ha a testünk és minden sejtünk krónikus stressz alatt áll, az olyan változásokat hoz létre, amelyek negatívan befolyásolhatják az autofágiát. Ezért úgy kell élnünk, hogy a sejtjeink is „boldogok” legyenek! (L Valika)

süti beállítások módosítása