A hideg hatása az emberi szervezetre

Képtalálat a következőre: hideg hatása képek

 

Az előrejelzések szerint fokozódó lehűlés várható, amúgy pedig a téli időszakban időszerű a hideg ránk gyakorolt hatásáról és a védekezés módjáról szót ejteni.A lehűlés ellen a lakásban és a lakáson kívül is védekezni kell.

Lakásban: tartós 14 C fok alatti hőmérsékletnél fennáll a kihűlés veszélye. 

Főleg az idős, a krónikus betegségben szenvedők és a kisgyermekek veszélyeztetettek.

Közvetlen hatások:     - kihűlés 

                                   - fagyási sérülés

                                   - megfagyás

Hogyan védekezzünk?

                                   - öltözzünk rétegesen

                                   -tartsuk mozgással, sporttal karban a testünket

Néhány fekvőtámasz vagy felülés is jó hatású, mindenki képessége szerint.

                                   - fogyasszunk vitaminokat

                                   - táplálkozzunk egészségesen

 

A megfelelő öltözködés nagyon fontos. A divat miatt nem tanácsos a hideg elleni védekezést figyelmen kívül hagyni. Számos jó tanácsot ad Ellen G. White ezzel kapcsolatosan is.

Idézet: " A divat olyan úrnő, aki igen erős kézzel uralkodik. .. A feltűnésvágy szélsőségekhez vezet, és sok fiatalból kiöli a nemes élet iránti lelkesedést. Ahelyett, hogy tanulnának, inkább már idejekorán elkezdenek dolgozni, hogy pénzt keressenek és divatimádatuknak hódolhassanak."

 

A hideg idővel kapcsolatosan érdemes megemlíteni, hogy gyakoribbá válnak a havas, jeges utakon az elesések, a törések, az országutakon a balesetek.

Közben küzdenünk kell a hideg, sötét napokon a téli depresszió ellen is. Igyekezzünk jól felöltözve kimenni a szabadba, a fényre.

A hideg, téli napoktól eltekintve, bármelyik évszakban hidegfront esetén, mivel gyakoriak a szív és érrendszeri katasztrófák, fokozottan kell figyelnünk pl. magas vérnyomás betegség esetén magunkra, szokásos szívszereink, gyógyszereink bevételére is.

  

Dr M Éva