ÉREZD JÓL MAGAD, KELLEMES KIKAPCSOLÓDÁST KÍVÁNOK! TÉRJ VISSZA MÁSKOR IS!

Döntő tények

Mi a TAURIN?

A taurin valószínűleg számodra is ismerősen cseng, hiszen sokszor az egyik fő összetevő volt az energiaitalokban a koffein mellett, amíg a magyar gyártókat el nem lehetetlenítették.

Nem csoda, hogy sokan valami élénkítő, pörgető csodaszerként tekintenek rá, mások pedig veszélyesnek, netán károsnak gondolják. Pedig ez egyáltalán nincs így!

Miért fontosak a taurin élettani hatásai?

A taurin nem más, mint egy aminosav, amit a szervezetünk két másik aminosavból, metioninból és ciszteinből állít elő, de szimplán táplálékkal is fel tudja venni, hiszen minden teljes értékű, tehát állati eredetű fehérje tartalmazza. Fő forrásai a halak és a tenger gyümölcsei, valamint a húsok és a belsőségek. Érdekesség, hogy a csecsemők szervezete még nem képes a taurin szintézisre, így számukra esszenciális, tehát létfontosságú aminosav. Pontosan ezért az anyatejben és a gyermektápszerekben is nagy mennyiségben megtalálható. Ezek után kicsit fura lenne, ha valami ártalmas anyagról lenne szó, nem igaz?

A taurinhiány egyébként nem túl jellemző, hiszen a szervezet képes előállítani és étkezéssel is jelentős mennyiséget be tudsz vinni, de vegetáriánus étrend mellett, illetve stressz és betegségek hatására lecsökkenhet a testedben lévő mennyiség. Hiánytünetei lehetnek a fáradtság, gyengeség, az izomveszteség, a visszamaradt növekedés, a látáskárosodás és különböző máj rendellenességek.

Taurin élettani hatásai

A taurin a test egyik fontos összetevője, kilogrammonként 1 g-ot tartalmazunk belőle.

Segít az inzulinérzékenység helyreállításában, a vércukorszint stabilizálásában.

Nagy szerepet játszik a szív- és érrendszer védelmében, csökkenti a vérnyomást.

Védi a szemet, ugyanis nagy koncentrációban van jelen a retinában.

Ha ez csökken, látásproblémákhoz vezet.

Fontos szerepe van az agyi- és idegrendszeri funkciók megfelelő működésében.

Hatékony védelmet nyújt a kardiovaszkuláris rendellenségekkel szemben

A taurinnak szerepe van a szív és érrendszered védelmében. A magasabb taurin szinttel jelentősen kisebb az esélyed, hogy valamilyen koszorúér betegséged legyen. Táplálékkiegészítő formájában történő taurin pótlás gátolja az artériák megvastagodását, illetve merevvé válását – amik az érszűkület jellemzői – így azok ismét képesek lesznek reagálni hasznos értágító nitrogénoxidra, és ezáltal csökken bennük a gyulladás.

Az agyra és az idegrendszerre is nagyon jó élettani hatással van a taurin!

A taurin segít agyi impulzusokat létrehozni azzal, hogy a kálium, a nátrium, a kalcium és a magnézium sejtekből történő ki-és beáramlását elősegíti, ezáltal kulcsfontosságú szerepet játszik az idegi funkciókban és a vérnyomás szabályozásában. Ezenfelül gátló neurotranszmitter (vagy nyugtató kémiai jel), valamint sejtmembrán-stabilizáló szerepet is betölthet, ami azt jelenti, hogy lenyugtatja az agyat és az idegrendszert, és segít leküzdeni a szorongást, az epilepsziát, és további agyi eredetű problémákat. Gyenge nyugtatónak is tartják. Ha éppen stresszes időszakot élsz meg, vagy jellemző rád, hogy szorongsz, érdemes kipróbálnod a taurin szedését – plusz magnézium citráttal.

Számos jótékony hatását bizonyították még köztük, hogy védi a retinát, gyógyítja a cukorbetegséget. Segítségével megszabadulhatsz a fülzúgástól és megelőzhetőek vele az epilepsziás rohamok is. A taurin megelőzi, illetve gyógyítja a májbetegségeket is. Látván a taurin jótékony élettani hatásait – melyeket epidemilógia bizonyítékok is alátámasztanak – érdemes a taurin pótlására gondot fordítanod, ha magas kort jó egészségben akarsz megélni.

Mi a kollagén és a zselatin között a különbség?

 A zselatin (más néven főzött kollagén) gyulladásgátló és öregedésgátló tulajdonságokkal bíró csoda étel, mivel segíti a hiányzó aminosavak (a fehérjék építőkövei) kitöltését a diétában.

 A két por között a különbség a feldolgozási módszer!

A hidrolizált kollagén nem egészen ugyanaz, mint a zselatin. A hidrolizált forma eléréséhez a kollagént sokkal intenzívebben dolgozzák fel, amelynek hatására lényegében a fehérjék még kisebb részekre bomlanak le. Mindkettő ugyanazokból az aminosavakból áll, csak kémiai tulajdonságaik különböznek. A kollagén előnyei legfőképpen az aminosavaknak köszönhetők. Az ember emésztőrendszere ugyanazon aminosavakká képes lebontani a zselatint is, és a hidrolizált kollagént is, így hát az egészségre gyakorolt hatásukat tekintve szinte mindegy, hogy melyik formáját fogyasztjuk. Ugyanakkor néhányan azt tapasztalhatják, hogy a hidrolizált formát könnyebben emésztik meg.

Milyen élelmiszerekben található kollagén?

Ha nem szeretnénk kollagén -kiegészítőket szedni, alternatív módszernek tekinthető a kollagén tartalmú élelmiszerekben gazdag étrend követése.

Tehát melyek is ezek a kollagén tartalmú élelmiszerek? A lenmag a magas kollagéntartalmú élelmiszerek közé tartozik, és a vegán-vegetáriánusok kollagénforrása.

Ezenkívül a zöld zöldségek, citrusfélék, csirke, hal, tojás, tejtermékek és a piros gyümölcsök olyan élelmiszerek, amelyek támogatják a kollagéntermelést.

Hogyan kell zselatint venni kollagén helyett

Lényegükben a kollagén és a zselatin egy és ugyanaz. Mindkettő felhasználható a szervezet hasznos fehérjével való gazdagítására. A napi kollagénadag eléréséhez elegendő 10 g zselatinos terméket bevinni. 1 evőkanál zselatint feloldjuk forróvízben. Az íz javítása érdekében hozzáadhat 1-2 teáskanál édesítőt.

Ihat-e zselatint kollagén helyett?

Ugyanezt az eredetet tekintve a kollagén helyettesíthető zselatinnal. Ez egy természetes fehérjeforrás. Sőt, az anyagnak nincs íze. Főzéskor tanácsos hozzáadni. De inni is lehet a zselatin keveréket tiszta formájában, előzőleg vízben oldva. A gyógyszerek fénykora előtt a terméket étrend-kiegészítőként alkalmazták a sportban. Jelenleg számos, hidrolizált kollagén alapú készítményt találhat az eladó. Előnyük a jól meghatározott dózis és további összetevők jelenléte a készítményben. De ugyanakkor az étrend-kiegészítők költsége sokkal magasabb, mint a csomagolt zselatiné.

 Melyik a jobb, zselatin vagy kollagén? A zselatin szájon át történő bevitele a kollagénszint helyreállításához nem mindenki számára látható. Bizonyos esetekben jobb a speciális gyógyszerek segítségét igénybe venni, mivel hatékonyabbnak tekintik őket. A zselatinban lévő fehérje csak 20% -kal szívódik fel, annak ellenére, hogy szinte azonnal bejut a véráramba. Az étrend-kiegészítőkben a tápanyagok 90% -kal jutnak be a szervezetbe. A hidrolizált fehérje mellett dönthetünk az ízületek vagy a csontok súlyos károsodása esetén. Kozmetikai célokra természetes alternatívát használhat. Hasonló döntést hoznak, amikor profilaxis céljából fehérjét kell szedni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendszeres használat mellett a zselatin hatására visszatermelődik a megfelelő mennyiségű zselé a porcok közé. Így csökken a gyulladás és a fájdalom is.

Akár gumicukrot is készíthetsz a zselatinból

A forróvízben elkevert zselatint dúsítsd ízlésnek megfelelően szörppel, majd öntsd ki jégkocka tartóba és hagyd megszilárdulni. Pár óra és már kész is a házi gumicukor.

 Fájó ízületek kezelésére

1) A zselatin fogyasztására nem lehet előírást adni, mindenesetre célszerű azt folyamatosan szedni, mellékhatása nem ismert. Nyugodtan feloldhatod teában, a hatását nem fogja befolyásolni.

2) Nyugodtan eheted naponta is a megfelelő adagolás alapján. 1 hónapig mindenképpen érdemes, van, aki folyamatosan fogyasztja ezeket a készítményeket.

A kollagén az emberi szervezet fontos építőköve, ami a test minden szervében megtalálható. Egy idő után sajnos sem elég mennyiséget, sem elég jó minőséget nem tud létrehozni a szervezet, ezért az egészséges ízületek és szép bőr miatt érdemes azt kívülről pótolni. Melyiket válasszuk?

Kollagén (zselatin): a kollagén magas fehérjetartalmánál fogva a csontok és porcok kálcium tartalmának pótlására kiválóan alkalmas. Rendszeres fogyasztása nagy mértékben csökkentheti vagy megszüntetheti az ízületi fájdalmakat. Haj, és körömerősítő, bőrregeneráló hatású, javítja a bőr struktúráját.

Javasolt napi adagja: egy evőkanálnyi őrlemény folyadékban vagy joghurtban jól elkeverve.

 Az Agar agar, egy zselésítő, sűrítő alapanyag. Valójában ez egy hosszú láncú szénhidrát, bizonyos vörös alga-fajok sejtfalának alkotóeleme. Már alacsony adagolás mellett is erős gélt képez, amely melegítés során is stabil marad. Gyakran más zselésítőkkel kombinálva használják. Az állati eredetű zselatint teljes mértékben helyettesíti, annak növényi alternatívája. Maláj eredetű szó jelentése: kocsonya. agar 100g

A téli időszak legfontosabb vitaminjai.

Télen a szervezetnek jóval több támogatásra van szüksége.

 

A diéta, a tápanyagszegény étkezés, valamint a fényhiány mind okai a télen kialakult vitaminhiánynak.

 

A vitaminok szerepe a táplálkozásunkban

 

Míg napi vitaminszükségletünket a nyári időszakban könnyen pótoljuk, addig a téli hónapokban kevesebb lehetőségünk van erre.

Bár a legjobb természetes forrásból bejuttatni őket a szervezetünkbe, néha szükség van más megoldásra.

 

A vitaminok részt vesznek szinte az összes anyagcsere-folyamatban. Csak néhányat tudunk magunknak előállítani, a többit a táplálkozásunkkal kell felvennünk. Nem véletlen az sem, hogy télen sokkal többen betegszenek meg, hiszen ilyenkor alig fogyasztunk zöldséget vagy gyümölcsöt. A betegségek legyőzéséhez azonban kellő mennyiségű vitaminra van szükség, így az immunrendszerünk erős maradhat.

 

Vitaminok megfázás ellen

 

A legtöbbeknek azonnal a C-vitamin jut az eszükbe, ha arra a kérdésre kellene válaszolni, hogy melyik a legjobb immunerősítő. Nem véletlen, hiszen a megfázás ellenszerként kiváló C-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik a T-sejtek egészséges működésében. Mivel sajnos a magas és hosszan tartó hőkezeléssel a zöldségek és a gyümölcsök vitamintartalmának nagy része elveszik, így azt szokták javasolni, hogy főleg a téli időszakban, fogyasszuk őket nyersen.

 

Amennyiben szívesebben eszünk meleg és kész ételeket, abban az esetben mindenképpen szükség van egy kis salátára, plusz gyümölcsre, bár még ezzel sem biztos, hogy elegendő mennyiségű C-vitaminhoz juttatjuk a szervezetünket. Az átlagos napi igény fedezésére 1-2 kivi, 2 narancs vagy 2 alma is megfelelő lehet, viszont a megfázásos hónapokban nem árt kapszula formájában is pótolni.

 

Vitaminok téli depresszió és stressz ellen

 

Aki sokszor érzi magát levertnek, nyugtalannak, depressziósnak, esetleg gyakran izgatott, annak érdemes egészséges reggelivel kezdeni a napot. Jó megoldást jelent a müzli, tele mogyoróval és dióval, de választható napraforgós keverék is. Ezek mindegyikében rengeteg a B1-vitamin, amely segít a stressz leküzdésében, védi az idegeket, amire a téli fényhiányos időszakban nagy szükségünk van. A zabpehelyből főzött kása fogyasztása szintén kitűnő reggeli indítója a napnak.

A káposzta kiváló megoldás téli vitaminpótlásra! Ugyanez elmondható a magnéziumról, ami szintén javíthatja a téli depresszió elleni hangulatunkat. Magnéziumban gazdag élelmiszer az avokádó, a káposztafélék, valamint az szinte az összes olajos mag.

Ha a szervezetünkben megfelelő mennyiségű magnézium van, akkor nem lesz gond többé az éjszakai alvással sem.

 

Egy vitamin a napfényhiány ellen

 

Akik keveset mennek a szabadba, sokat dolgoznak, irodában ülnek egész nap, azoknak a D-vitamint kötelező valamilyen formában pótolni. Mivel ezt a szervezetünk nem tudja magától előállítani, így nem termelődik csak úgy. Amikor nincs lehetőség napi húsz percet a napon tartózkodni, amivel a szervezetünk feltöltődhetne megfelelő mennyiségű D-vitaminnal, akkor muszáj olyan ételekhez nyúlni, amelyek segítenek a pótlásban.

 

Remek forrás a gomba, a tojás, de jó megoldás a zabpehely, valamint a narancs. Ősztől tavaszig viszont nem árt D-vitamin-készítmények segítségével támogatni a szervezetünket, hiszen a tél végére akár súlyos hiányállapot is felléphet.

 

A nőknél még fontosabb ennek a vitaminnak a pótlása, amit legjobb kalciummal együtt bevenni. Ezek ugyanis a csontok egészségét szolgáló legfontosabb tápanyagok. A csontritkulás csonttöréshez vezethet, ami nagy hatással lehet az életminőségre.

A hölgyek esetében a menopauza idején az ösztrogénszint rohamos csökkenése miatt rohamosan nő a csontritkulás kockázata. Az ösztrogén természetes védőszerepet játszik az erős csontozat fenntartásában, viszont egy bizonyos kor után a kockázat minden nőnél magasabb.

 

Megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitaminbevitellel azonban segíthetünk a csontok megerősödésében. Utóbbi növeli a kalcium felszívódásának esélyét, így ezt a két vitamint kizárólag együtt érdemes fogyasztani, ha a cél a csontritkulás megelőzése.

 (F Ági)

A hideg hatása az emberi szervezetre

Képtalálat a következőre: hideg hatása képek

 

Az előrejelzések szerint fokozódó lehűlés várható, amúgy pedig a téli időszakban időszerű a hideg ránk gyakorolt hatásáról és a védekezés módjáról szót ejteni.A lehűlés ellen a lakásban és a lakáson kívül is védekezni kell.

Lakásban: tartós 14 C fok alatti hőmérsékletnél fennáll a kihűlés veszélye. 

Főleg az idős, a krónikus betegségben szenvedők és a kisgyermekek veszélyeztetettek.

Közvetlen hatások:     - kihűlés 

                                   - fagyási sérülés

                                   - megfagyás

Hogyan védekezzünk?

                                   - öltözzünk rétegesen

                                   -tartsuk mozgással, sporttal karban a testünket

Néhány fekvőtámasz vagy felülés is jó hatású, mindenki képessége szerint.

                                   - fogyasszunk vitaminokat

                                   - táplálkozzunk egészségesen

 

A megfelelő öltözködés nagyon fontos. A divat miatt nem tanácsos a hideg elleni védekezést figyelmen kívül hagyni. Számos jó tanácsot ad Ellen G. White ezzel kapcsolatosan is.

Idézet: " A divat olyan úrnő, aki igen erős kézzel uralkodik. .. A feltűnésvágy szélsőségekhez vezet, és sok fiatalból kiöli a nemes élet iránti lelkesedést. Ahelyett, hogy tanulnának, inkább már idejekorán elkezdenek dolgozni, hogy pénzt keressenek és divatimádatuknak hódolhassanak."

 

A hideg idővel kapcsolatosan érdemes megemlíteni, hogy gyakoribbá válnak a havas, jeges utakon az elesések, a törések, az országutakon a balesetek.

Közben küzdenünk kell a hideg, sötét napokon a téli depresszió ellen is. Igyekezzünk jól felöltözve kimenni a szabadba, a fényre.

A hideg, téli napoktól eltekintve, bármelyik évszakban hidegfront esetén, mivel gyakoriak a szív és érrendszeri katasztrófák, fokozottan kell figyelnünk pl. magas vérnyomás betegség esetén magunkra, szokásos szívszereink, gyógyszereink bevételére is.

  

Dr M Éva

Árpa jótékony hatása

Az árpa sok fontos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz amely csökkentheti a koleszterinszintet és a vércukorszintet. Az árpa magas rosttartalmú, ami a jó emésztéshez szükséges. Fogyasztása csökkentheti a székrekedést, javíthatja bizonyos bélbetegségek tüneteit és növelheti a hasznos bélbaktériumok számát. Az árpának más egészségügyi előnyei lehetnek, beleértve a fogyást és a koleszterinszint javítását. A lisztérzékenységben szenvedőknek vagy a búza egyéb intoleranciájában szenvedőknek azonban kerülniük kell az árpát

Az árpa különböző formákban kapható:

Hántolt árpa: Ez az árpa teljes kiőrlésű változata, amelynek csak a külső, ehetetlen héját távolították el. Főzése hosszabb ideig tart, mint más típusú árpa.

Árpagyöngy: Az ilyen típusú árpát részben gőzölték, héját és korpáját eltávolították. A gyöngyárpa gyorsabban főz, mint a hántolt árpa, de alacsonyabb a tápanyagtartalma.

Árpapehely: Az árpapehelyeket a zabpehelyhez hasonlóan lapítják és szeletelik. Gyorsan főznek, de alacsonyabb a tápanyagtartalma, mint a hántolt árpának.

Csíráztatással: Az árpacsírában lévő SOD szuperoxid enzim erős antioxidáns, ami lassítja az öregedést. Aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat magas koncentrációban tartalmaz, ráadásul gyorsan felszívódnak. Fogyókúra és méregtelenítő kúra során is ideális a fogyasztása, mert csökkenti a székrekedést, és szabályozza a gyomorsav termelést is.

Így is készíthető:

 1.) Az árpa pirítás után jobban emészthető, ráadásul az íze is jobb lesz, és a tápértéke is megnő. Ezután érdemes néhány órára beáztatni, majd ugyanebben a bő vízben megfőzni. Rakhatod tavaszi salátába, de köretként is fogyaszthatod. A csírát szintén salátába ajánljuk, vagy szendvicsre is teheted.

2.) Az árpát egy éjszakára beáztatjuk.  Levet tésztaszűrővel leszűrjük és csap alatt átmossuk. Beletesszük egy lábasba és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és egy ujjnyival többet. Teszünk hozzá sót és zöldségleves kockát. Lassú tűzön főzzük (pároljuk) míg puha nem lesz. Vizet pótolható, ha kell Árpagyöngy: Az ilyen típusú árpát részben gőzölték, héját és korpáját eltávolították. A gyöngyárpa gyorsabban főz, mint a hántolt árpa, de alacsonyabb a tápanyagtartalma.

 

Egy vérvizsgálattal kimutatható az Alzheimer-kór?

Az új módszerrel megelőzhető, de legalábbis késleltethető a kór kialakulása: a páciensek esélyt kapnak arra, hogy változtassanak életmódjukon, táplálkozásukon, az orvosok pedig hamar megkezdhetik a kezelést.

A teszt azoknak lehet leginkább a segítségére, akiknek családjában gyakori az Alzheimer-kór, és használatával pontosan megállapítható, ha valakinél a feledékenység valóban ennek a betegségnek a jele, vagy csak egyszerű memóriazavar.

Nagy-Britanniában azonban máris vannak azonban olyanok, akik tartanak a biztosítótársaságok reakciójától. Szerintük elképzelhető, hogy azoknak a betegeknek, akikről kiderül, hogy előbb-utóbb kialakul náluk a betegség, jóval drágábban nyújtják majd szolgáltatásaikat.

Jelenleg a betegséget csak az első tünetek megjelenése után lehet diagnosztizálni, amikor már ki lehet zárni, hogy az emlékezetvesztés agyvérzés vagy agytumor miatt alakult ki.

A vérvizsgálat, amely 90 százalékos pontossággal ad eredményt, a vérben található proteinek mennyiségének árulkodó változásait mutatja ki. Ezek azok az anyagok, amelyek segítségével a test és az agy kommunikál egymással.

Hogy bebizonyítsák, a teszt működik, a tudósok 250 vérmintát vizsgáltak meg: azok egy része egészséges, másik része pedig Alzheimer-kórral diagnosztizált emberektől származott. A módszer 90 százalékos biztonsággal mutatta ki, melyik minta melyik csoporthoz tartozik.

 Ezután azt vizsgálták, vajon a módszerrel kideríthető-e, hogy egy adott embernél kialakul-e a jövőben az Alzheimer-kór. Ehhez olyan betegek vérmintáit használták fel, akik enyhe emlékezetvesztésben szenvedtek, amikor vért vettek tőlük.

Hat évvel ezután néhány páciens állapota olyan súlyossá vált, hogy diagnosztizálták náluk a kórt, míg a többiek aránylag egészségesek maradtak. A teszt ezt is 90 százalékos biztonsággal jelezte előre.

A módszert akár már jövőre használhatják a laboratóriumi kutatásokhoz, ahhoz azonban, hogy a klinikai gyakorlatban is bevessék, még több kísérletre van szükség.

Címkék: Alzheimer-kór

Mi pontosan az agylágyulás?

 Ha valamilyen okból (főként érelmeszesedés eredményeként) az agyszövet vérellátása egy kisebb, körülírt területen megszűnik, az ér által ellátott terület elhal. Ezt a folyamatot, és az ezzel járó változatos tüneteket hívjuk agylágyulásnak.

A betegség lényege:
A betegség lényege az agy állományában keletkezett lágyulás, melyet az agyat ellátó fő verőér trombózisos (helyben keletkezett érrög), vagy embóliás (leszakadt érrög) elzáródása okoz. A lágyulás az agy különböző területein jelentkezhet, ennek megfelelően alakulnak ki a tünetek.
A betegség oka:
A betegségre hajlamosít a magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír értékek, dohányzás, túlzott alkohol fogyasztás, szívbetegség, AIDS, kábítószer fogyasztás. Családi halmozódás is megfigyelhető.
A betegség tünetei:
A tünetek gyakran hirtelen alakulnak ki. Az érintett agyterülettől függően mások a panaszok. A beteg észlelhet hirtelen rövid ideig tartó egyoldali látás vesztést, fél oldali végtag gyengeséget, vagy - bénulást, előfordul féloldali érzészavar. Zavartság, aluszékonyság, esetleg kóma alakulhat ki. Jelentkezhet beszéd nehezítettség, megváltozhat a viselkedés, a bénult végtagban ritkán fájdalom-érzés léphet fel, szédülés, émelygés is jelentkezhet.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvosi vizsgálaton kívül vér-, szemészeti-, liquor-, és koponya CT (számítógéppel vezérelt röntgen) vizsgálatra kerülhet sor.
A betegség várható kezelése:
A betegek kezelése során alkalmazhatnak gyógyszeres, infúziós kezelést. Egyes esetekben véralvadásgátló kezelést alkalmaznak. A betegek mozgatásában gyógytornász nyújthat segítséget. A betegek egy részénél bot vagy járókeret szükséges a járáshoz.

 Gyógyítható?

Nem gyógyítható, mert még nem ismerjük az elhalt agyszövet regenerálásának a módját. A beteg állapota azonban javítható, mert a kiesett területeket az agy más területei részben átvehetik. Lehetőség szerint azonban arra kell törekedni, hogy ne alakuljon ki agyinfarktus.. Ezt leginkább a vérnyomás, a vércukor, a testsúly "rendben tartásával" lehet elérni, de sajnos, gyakran fogalmunk sincs, hogy miért alakulnak ki az elhalások.

Címkék: Alzheimer-kór

Alzheimer-kór korai megjelenése a mobiltelefon miatt

Aligator A690 Senior piros - MobiltelefonNokia 110 4G fekete - MobiltelefonAligator A690 Senior piros - MobiltelefonA mobiltelefonok az agy kulcsfontosságú sejtjeit károsítják, és az Alzheimer-kór korai megjelenését is kiválthatják - állítják Leif Salford professzor és kollégái (Malmö Egyetem, Svédország) állatkísérleteik alapján. Tanulmányuk szerint a sugárzás miatt olyan agyterületek károsodnak, amelyek a tanulással, memóriával és a mozgáskoordinációval állnak kapcsolatban.

"Jó okunk van azt feltételezni, hogy ami a patkányok agyában végbemegy, az végbemegy az emberi agyban is" - mondta Salford a BBC-nek, hozzátéve: a patkányok agya igen hasonló az emberéhez: ugyanolyan vér-agy gát (az egyik védelmi rendszere) és neuronok (idegsejtek) jellemzik.

A kísérleteket 12-26 hetes patkányokkal végezték, amelyek agya a serdülők agyához hasonló kifejlettségi állapotban van. Az állatokat kis, közepes és nagy adag (maximum két órányi), a mobiltelefonokénak megfelelő sugárzásnak tették ki.

Az ezt követően - 50 nappal később - elölt példányok agyát mikroszkóppal vizsgálták. Azt tapasztalták, hogy a közepes és nagy adag sugárzást kapott állatok agyában nagy mennyiségben voltak jelen a korábban elpusztult agysejtek.

Salford elmondta: a tapasztalatok alapján jó oka van azt gondolni, hogy a mobiltelefon hatása az Alzheimer-kór kialakulását is kiválthatja. "Nem zárhatjuk ki, hogy néhány évtizednyi mindennapos használat után egy egész generáció fog a negatív hatásoktól szenvedni, életének derekán" - mondta. Megjegyezte azonban, hogy az eredmények megerősítéséhez további vizsgálatok szükségesek.

A mobiltelefonok egészségkárosító hatása körül évek óta komoly vita zajlik, a különböző vizsgálatok egymásnak ellentmondó eredményekre vezetnek.

Címkék: Alzheimer-kór

B12 vitamin: meglepő és fontos információk

  • összefüggés mutatható ki a szellemi hanyatlás (demencia, Alzheimer kór, Alzheimer szindróma) és az alacsony aktivált B12 vitamin szint között.
  • a jelentős mennyiségű szájon át bevitt B12 vitamin hetek alatt képes javítani az érintett személyek gondolkodási képességét (kognitív funkcióit).
  • idősebbeknél a búskomor ködös állapotból letisztult, fényes hangulatú, jó kedvű személy kerekedik egy-két hónapon át folytatott naponkénti B12 vitamin bevitelével.
  • a magas vér-zsír paraméterek (koleszterin, triglicerid), és a magas homocystein szint az aktivált B12 vitamin pótlását követően nagy mértékben javulhat.

Bővebb információk:

A B12 vitamin egy vízben oldódó vegyület, mely alapvető szerepet játszik a sejten belül az örökítő anyag, a DNS szintézisében, és az idegrendszer működésében, valamint közreműködik több, a hangulatot alapjaiban befolyásoló vegyület szintézisében (ilyen például a SAMe - S-adenosyl-L-methionine). A nemzetközi irodalomban az utóbbi években számos közlemény jelent meg arról, hogy a szájon át bevitt, a korábbi szokásos mennyiségnél jelentősen nagyobb dózisú B12 vitamin (ciano-kobalamin) képes megemelni a HTC szintet, és eközben számos pozitív hatást fejt ki a vitamint fogyasztó személy kognitiv (szellemi, gondolkodási, memória) képességeire. A folsavval és a B6 vitaminokkal együttesen részt vesz a homocystein szint szabályozásában. Az emelkedett homocystein fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, nő a stroke kialakulásának a veszélye, és más megbetegedések – például az osteoporosis és az Alzheimer betegség kialakulásának az esélye is növekszik. Az Európai Unió területén az elmúlt évtized közepén végzett Skandináv felmérés eredményeként megállapítást nyert, hogy az idősebb populáció (65 év feletti lakosság) több mint 10%-nál kimutatható az aktivált B12 vitamin (holo-transcobalamin, röviden HTC) referencia-tartomány alatti szintje. Ugyancsak megállapították, hogy az alacsonyabb HTC szintet mutató személyeknél gyakoribb volt a szellemi képességek hanyatlása, illetve a vér-zsír laboratóriumi paraméterek emelkedett értéket mutattak. Számos nemzetközi publikáció foglalkozik azzal, hogy az emberi szervezetben mérhető aktivált B12 vitamin (holo-transzkobalamin, rövidítve: HTC) szintje jelentősen alacsonyabb a korai szellemi hanyatlás (pre-szenilis demencia, Alzheimer szindróma, Alzheimer kór, stb.) tüneteit mutató személyeknél.

Neurology 2010. október 25-i számában a Stockholm-i Karolinska munkatársai által publikált longitudinális populációs vizsgálat (1),  illetve az ennek kapcsán írt szerkesztőségi közlemény (2) felhívja a figyelmet az Alzheimer megbetegedésben, illetve más demenciákban az aktivált B12 vitamin hiányának esetleges kóroki szerepére.

(1) Hooshmand, B., et al: Homocysteine and holotranscobalamin and the risk of Alzheimer disease. Neurology 2010; 75: 1408–1414

(2) Seshadri, S.: Beauty and the beast. B12, homocysteine, and the brain: A bemusing saga! Neurology 2010; 75: 1402-1403

Saját tapasztalataink:

A családhoz, szűkebb ismeretségi körhöz tartozó, szellemi hanyatlással küzdő személyek számára javasoltuk először a nagyobb mennyiségű B12 vitamin szájon át történő rendszeres bevitelét. Ugyanezen személyeknél - a szakmai javaslatoknak megfelelően - elvégeztük a szervezeten belül laboratóriumi módszerekkel meghatározható, úgynevezett "aktivált B12" molekula mennyiségi meghatározását. A mérés során a holo-transzkobalamin (rövidítve: HTC) nevű anyag mennyiségi meghatározása történik meg, és a várt referencia értékeknél alacsonyabb eredményeket kaptunk. Két-három hónapon keresztül történő, napi 500 - 1000 µg B12 vitamin szájon át történő bevitelével a szérum HTC szint normalizálódott, és a kezelt személy szellemi képessége jelentős mértékben javult, a hangulata is jobb lett, és mindenképpen érezhetően egyszerűbbé és kezelhetőbbé vált vele az élet - környezet elmondása szerint.

A HTC szervezetben kifejtett hatásait tanulmányozva ugyancsak kiderült, hogy más területen is hatékony segítséget jelenthet a nagyobb mennyiségű B12 bevitele: az emelkedett kockázatot jelentő magasabb össz-koleszterin, illetve triglicerid szintet, valamint az ugyancsak a magasabb szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát jelentő emelkedett homocisztein értéket képes nagymértékben csökkenteni a kúraszerűen alkalmazott magas B12 vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.

süti beállítások módosítása