Árpa jótékony hatása

Az árpa sok fontos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz amely csökkentheti a koleszterinszintet és a vércukorszintet. Az árpa magas rosttartalmú, ami a jó emésztéshez szükséges. Fogyasztása csökkentheti a székrekedést, javíthatja bizonyos bélbetegségek tüneteit és növelheti a hasznos bélbaktériumok számát. Az árpának más egészségügyi előnyei lehetnek, beleértve a fogyást és a koleszterinszint javítását. A lisztérzékenységben szenvedőknek vagy a búza egyéb intoleranciájában szenvedőknek azonban kerülniük kell az árpát

Az árpa különböző formákban kapható:

Hántolt árpa: Ez az árpa teljes kiőrlésű változata, amelynek csak a külső, ehetetlen héját távolították el. Főzése hosszabb ideig tart, mint más típusú árpa.

Árpagyöngy: Az ilyen típusú árpát részben gőzölték, héját és korpáját eltávolították. A gyöngyárpa gyorsabban főz, mint a hántolt árpa, de alacsonyabb a tápanyagtartalma.

Árpapehely: Az árpapehelyeket a zabpehelyhez hasonlóan lapítják és szeletelik. Gyorsan főznek, de alacsonyabb a tápanyagtartalma, mint a hántolt árpának.

Csíráztatással: Az árpacsírában lévő SOD szuperoxid enzim erős antioxidáns, ami lassítja az öregedést. Aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat magas koncentrációban tartalmaz, ráadásul gyorsan felszívódnak. Fogyókúra és méregtelenítő kúra során is ideális a fogyasztása, mert csökkenti a székrekedést, és szabályozza a gyomorsav termelést is.

Így is készíthető:

 1.) Az árpa pirítás után jobban emészthető, ráadásul az íze is jobb lesz, és a tápértéke is megnő. Ezután érdemes néhány órára beáztatni, majd ugyanebben a bő vízben megfőzni. Rakhatod tavaszi salátába, de köretként is fogyaszthatod. A csírát szintén salátába ajánljuk, vagy szendvicsre is teheted.

2.) Az árpát egy éjszakára beáztatjuk.  Levet tésztaszűrővel leszűrjük és csap alatt átmossuk. Beletesszük egy lábasba és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és egy ujjnyival többet. Teszünk hozzá sót és zöldségleves kockát. Lassú tűzön főzzük (pároljuk) míg puha nem lesz. Vizet pótolható, ha kell Árpagyöngy: Az ilyen típusú árpát részben gőzölték, héját és korpáját eltávolították. A gyöngyárpa gyorsabban főz, mint a hántolt árpa, de alacsonyabb a tápanyagtartalma.