Hús, tojás és tejtermékek

A legtöbb ember számára teljesen természetes az állati eredetű táplálékok fogyasztása. Ez nem is baj, de komoly indokok vannak arra nézve, hogy a mai időben miért érdemes csökkenteni a hús, a tojás és a tejtermékek fogyasztását. A szakemberek ezek mennyiségi csökkentését, és a növényi eredetűekét pedig növelni javasolják.

A ma ismert indokok, amelyek az állati eredetű élelmek csökkentését támasztják alá:
Ma az állattartás körülményei igazodnak ahhoz az elvhez, hogy minél több anyagi hasznot kell kipréselni a lehetőségekből. Ezért:
Az állatokat kis, zárt helyen tartják (helytakarékossági szempontból, és hogy az állat ne mozoghassa le az értékes kilókat), ezért azok idegesek, feszültek lesznek, és stresszhormont termelnek, ami feldolgozás után is az élelemben marad. Elfogyasztásukkal ezek a stresszhormonok ránk is ugyanilyen hatással vannak: idegesek és feszültek leszünk, és ez más káros folyamatokat is beindít.
A gyorsabb súlygyarapodás érdekében az állatok takarmányába legtöbbször visszateszik a feldolgozott fajtársaik melléktermékeit (toll-liszt, csontliszt, belsőségekből készült pép...) vagy más állati termékeket (halliszt, fehérjekoncentrátumok...), és ezzel a betegségek futótűzként terjednek. A beteg állatoktól mi is megbetegedhetünk, mert sok betegség állatot és embert egyaránt támad.
Ahogy a beteg állatok száma növekedni kezdett, egyre több gyógyszert, főleg antibiotikumokat kezdtek etetni az állatokkal a takarmányba keverve (sokszor feleslegesen, csupán elővigyázatosságból), és ezek is ételeinkben maradnak. De amikor mi leszünk betegek, már nem fog hatni egy esetleges antibiotikum-kezelés, mert a kórokozó fokozatosan hozzászokott az étellel bejutó, apró adagú gyógyszerekhez.
A környezeti ártalmak (növényvédő szerek, nehézfémek...) a növényekben kisebb mértékben vannak jelen, mint az állatokban, mert az állatok, a növényi takarmányt fogyasztva, felhalmozzák testükben az ártalmas anyagok nagy részét. Ezek, szervezetünkbe jutva, sok betegség okai lehetnek.