Omega-3 zsírsavak

Bizonyára valamennyien hallottunk már arról, hogy az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak egészségünk megóvása érdekében.  De pontosan mik is azok az omega-3 zsírsavak és mi a szerepük egészségünk megőrzése érdekében?

 

Az omega-3 zsírsavak az úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak. Az emberi szervezet ezeket a zsírsavakat különböző növényi és állati zsírok formájában az étkezések során veszi magához. Számos Omega-3 zsírsavat ismerünk, de egészségünk szempontjából a legfontosabbak: az alfák-linolénsav, az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav. Az alfa-linolénsav esszenciális zsírsavnak számít, szervezetünk számára nélkülözhetetlen, de nem tudja előállítani, mindenképpen külső forrásból kell beszereznünk. Az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav már a szervezetünk is elő tudja állítani, de annyira kis hatásfokkal, hogy ezeket a zsírsavakat is megfelelő mennyiségben csak táplálkozás során tudjuk bevinni. Az alfa-linolénsav olyan növényi olajokban fordul elő viszonylag nagyobb mennyiségben, mint pl. a repce vagy a len. Az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav nagy mennyiségben elsősorban tengeri halakban /pl. lazac, hering, makréla, szardínia, stb / fordul elő. Az édesvízi halak közül Magyarországon a busa az, amelynek a húsában, zsírjában megtalálható az omega-3 zsírsav. Amennyiben nem fogyasztunk rendszeresen tengeri halakat, célszerű az omega-3 zsírsavat pótolni. A magyar táplálkozási szokások alapján kevés omega-3 zsírsavat viszünk be a szervezetünkbe. Konyhánk közkedvelt sütő zsiradéka a napraforgó olaj, ami szinte egyáltalán nem tartalmaz omega-3 zsírsavat.