ÉREZD JÓL MAGAD, KELLEMES KIKAPCSOLÓDÁST KÍVÁNOK! TÉRJ VISSZA MÁSKOR IS!

Döntő tények

Mi is az az immunrendszer?

Sokan úgy vélik, hogy az immunrendszer egyfajta mágikus erő, amely megvédi a szervezetet. És a tudatlanságból olyan mítoszok és receptek születnek, hogy az szinte bámulatba ejtő!

Az immunrendszer nagyon is konkrét sejtekből áll, amelyeket meg lehet mérni és meg is lehet számolni.

Az immunrendszer sejtjeit T-sejteknek vagy T-limfocitáknak nevezik. A csontvelőnk termeli őket. A T-limfociták nyirokfolyadékból állnak. A feladatuk, hogy eltávolítsák a mérgeket, a baktériumokat, a vírusokat és más káros anyagokat a szervezetből.

Ebből azonnal egyértelművé válik, hogy milyen is az az erős, és milyen az a gyenge immunrendszer.

Az erős immunrendszer magas T-sejtszámot jelent.

A gyenge immunrendszer egyenlő az alacsony T-sejtszámmal.

Az immunitás nem csak védi a szervezetet, hanem aktívan helyreállítja azt!

Ha az immunitás gyenge (kis T-sejtszám), akkor autoimmun betegségek fejlődhetnek ki: cukorbetegség, ízületi gyulladás, asztma, ekcéma és dermatitis, vagy hidradenitis (gennyes bőrgyulladás), érelmeszesedés és még sok más.

A legyengült immunrendszer első jelei

Hogyan vehetjük észre, ha az immunrendszere legyengült, és az egészsége kívánnivalót hagy maga után?

Amikor az immunrendszer legyengül, a szervezet kiegyensúlyozatlanná válik, veszélyes tünetek jelennek meg.

Fejfájás, szédülés, fülzúgás

Ez az immunbetegségek második szakasza. Amikor az immunsejtek hiánya miatt növekedik a koleszterinszint, az erek kész pokollá válnak.

Romlik az agy vérkeringése, és az agy "éhezni" kezd, így az a tápanyagok hiányát jelzi, például szédüléssel, a látás romlásával.

Gyengeség, fáradékonyság, alvási problémák

Ha az embernek az immunrendszerre le van gyengülve, elhagyja őt az élet, a vitalitás. Még az egyszerű házimunka elvégzése is nehézkessé válik. Nehéz koncentrálni. Egy egyszerű takarítás is kivesz minden erőt az emberből, és máris pihenni kíván az ember.

Egész nap úgy jár-kel ilyenkor az ember, mintha részeg vagy fertőzött lenne. Amikor pedig aludni kellene, akkor persze nem megy.

Fájdalom jelenik meg a lábakban, majd duzzanat, görcsök

Az immunrendszer gyengülésének harmadik szakaszát a lábakban kialakuló fájdalom megjelenése jelzi. Még egy kis fizikai megterhelés is kimondhatatlan fáradtságot és izomfájdalmat eredményezhet. Nehézzé válik a járás, a lépcsőzés.

Éjszaka a lábak időnként begörcsölhetnek. Az idegi jelzések továbbításában hibák jelennek meg, mivel egyre kevesebb az immunsejt, és azok nem tudják elég gyorsan regenerálni az idegpályákat.

A szervezet vízháztartása felborul. Innen erednek az ödémák. Először a lábaké, majd a soron következő a kéz, utána pedig az arcok és a belső szervek is sorra kerülnek.

A gyors és biztonságos immunerősítés csak étrend-kiegészítők segítségével lehetséges.

Az étrend-kiegészítők természetes és aktív anyagokból készült készítmények. Az étrend-kiegészítő élelem a csontvelő számára. A csontvelő pedig az immunsejteket termeli.

Az étrend-kiegészítők kémiai anyagok felhasználása nélkül készülnek, így nem fenyegetnek mellékhatásokkal. Ez ideális eszközzé teszi őket a gyermekek és az idősek számára, akik a leginkább kiszolgáltatottak az immunrendszerük állapota miatt.

 

 

Étel, tartós alvászavar ellen

Egy hosszú munkanap után alig várod, hogy bebújhass az ágyba és végre kipihend magad, de hiába fekszel le időben, mert még órákig ébren forgolódsz és sikertelenül számolgatod a bárányokat? Az álmatlanság sajnos az alvászavarok egyik leggyakoribb fajtája és amellett, hogy kifejezetten bosszantó, ráadásul rendkívül veszélyes is a fizikai, illetve a mentális egészségünkre, egyszóval általános jóllétünkre: ha krónikussá válik, az befolyással lehet a hangulatunkra, de tartósan lecsapolhatja az energiatartalékjainkat is, és súlyos betegségek kialakuláshoz vezethet, továbbá akár már egyetlen álmatlan éjszaka negatívan hat a kognitív teljesítményünkre és a memóriánkra is.

A jó hír viszont az, hogy az álmatlanság, az alvászavar ellen igenis fel lehet venni a harcot, és ebben sokszor önmagában már az is segíthet, ha változtatunk az étrendünkön. Nem árt fel is jegyezned, mikor, milyen ételeket építettél be a menüdbe, és figyeld meg, melyik napokon aludtál jobban és ébredtél frissebben – ezáltal meg tudod határozni, mi van a legjobb hatással a szervezetedre. Az lefekvést megelőző órákban egyébként már csak koffeinmentes italokat érdemes fogyasztani, elalvás előtt pedig különösen jó ötlet meginni egy csésze kamillateát, mert szorongás-, és feszültségoldó hatása van, így az alvászavar ellen is ütős fegyver lehet. (De a tej sem rossz választás, a triptofán-tartalma miatt!) Egy kutatás szerint azok a felnőttek, akik rendszeresen isznak kamillateát, 15 perccel hamarabb álomba szenderülhetnek, mint azok, akik nem. Ha pedig folyton fáradtnak, kimerültnek érzed magad, ne a koffeintartalmú italok mennyiségét duplázd meg, inkább szedj magnézium és B vitaminokat!

Méz: A mézben lévő természetes cukrok enyhén megemelik az inzulinszintet, ezzel lehetővé téve a triptofán bejutását az agyba. A triptofán pedig nem más, mint egy olyan aminosav, amely niacinná, azaz B-vitaminná alakul, ami kulcsszerepet játszik a szerotonin, a melatonin termelésében – és mind tudjuk, hogy ezekre szükségünk van a zavartalan éjszakai nyugalomhoz.

Mandula: A mandula igazi szupercsemege, amit összefüggésbe hoztak már olyan krónikus betegségek kockázatának csökkentésével, mint a szívbetegség vagy a 2-es típusú cukorbetegség. De a pihentető estéink megsokszorozásában is kulcsfontosságú szerepet játszhat, mert kiváló melatonin-, illetve magnéziumforrás – és az utóbbi segít kordában tartani az a minőségi alvást akadályozó kortizol, tehát a stresszhormon szintjét.

Banán: A banán is remek magnézium-, illetve triptofánforrás is. Szóval, ha nem akarsz báránykákat számolgatni, fogyassz belőle minél gyakrabban!

Joghurt: A joghurt is tartalmaz triptofánt, szóval vacsorára a görög joghurt például tökéletes választás lehet (különösen akkor, ha mandulával és mézzel is megszórod), mert ennek köszönhetően könnyebben elálmosodhatsz.

Kivi: A kutatások azt bizonyítják, hogy aki egy órával lefekvés előtt megeszik két kivit, 42%-kal gyorsabban alszik el, min az, aki nem teszi ezt.

Fehér rizs: A magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztása néhány órával lefekvés előtt javíthatja az alvás minőségét – ezek közé tartozik a fehér rizs is. 

Alvaro Medina Jurado/Getty Images

Címkék: alvászavar
süti beállítások módosítása