Zabkása, és úgy általában a zab

Zabkása, és úgy általában a zab az egyik legjobb dolog, amit ébredés után fogyaszthatsz, mivel több szempontból is pozitív hatással van az egészségünkre. Először is, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, segíthet a fogyásban, de az alacsony(abb) vércukorszint fenntartásában is, továbbá elősegíti az egészséges bélbaktériumok termelődését. Kiváló minőségű fehérjeforrás, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban, ráadásul számtalan variációban fogyaszthatjuk: készülhet belőle muffin, smoothie, granola szelet és péksütemények is. A legtöbben persze zabkásaként eszik reggelire, ennek az alapreceptje pedig nem is lehetne egyszerűbb, mindössze

½ csésze zabpehely,

1 csésze (250 ml) víz vagy tej és

egy csipet só

szükséges hozzá, amiket össze kell keverni és felforralni egy edényben, ezután lassú lángon puhára főzzük a zabot, időről időre megkeverve azt. A zabkását ízesítheted fahéjjal, dióval, magvakkal és gyümölcsökkel is: Bátran kísérletezz vele

1. Egészséges: tele van ásványi anyagokkal és olyan vitaminokkal, mint például a folsav, E-vitamin és a tiamin.

2. Rák-ellenes hatású: zab nagy mennyiségben fitovegyületeket tartalmaz. Ezek a fitovegyületek köztudottan meggátolják a rák megjelenését, különösen a mellrák esetében.

3. Vércukor: zabpehely gazdag béta-glükánban, egy olyan odható rostban, ezáltal lelassul az emésztési folyamat, a szénhidrátok felszívódási ideje pedig megnövekszik.

4. Vérnyomás: minden nap fogyaszt zabpelyhet, szabályozhatja a vérnyomását is.

5. Testsúly szabályozás:  oldható rostok lelassítják az emésztést.

6. Egészséges emésztés: székrekedés megszüntetését, szabályozza a refluxos tüneteket.

7. Bélfunkciók: oldódó rostok, felgyorsítja a széklet átjutását a beleken.

9. Teljesítmény:  zabpehely is gazdag szénhidrátokban, ezek a szénhidrátok biztosítják a szervezet számára a kalóriamennyiségét.

10. Védi a bőrt: zab keményítő tartalma nem csak táplálja a bőrt, de védőgátat is képez.