Illatos Ibolya - Viola odorata

Régóta használják, többek között szerelmi bájital készítésére, erős menstruációs vérzés kezelésére és torokfájásra. Manapság a világ egyik legdrágább illóolaját nyerik belőle dél-Franciaországban és Olaszországban enflourage technikával. Az olajat a világ leghíresebb kozmetikai cégei használják parfüm és más kenceficék készítésére.

 

Külsőleg és belsőleg használható, virágából és leveléből készülhetnek krémek, főzetek. Külsőleg bőrbetegségekre használható (pikkelysömör, ekcéma,  pattanás), de állítólag ránctalanításra is kiválló.  Belsőleg gyulladásgátlóként, lázcsillapítóként, köhögés, torokfájás, rheuma kezelésére alkalmazható. Csökkenti a gyomorsavat, kiváló antiszeptikus hatása van. Víz- és hashajtóként méregtelenítő hatású. 

 

Sissi kedvenc desszertje a kandírozott ibolyavirág volt, íme a recept:

Tojásfehérjét verj fel nem túl kemėnyre, mártsd bele a virágot, majd forgasd porcukorba. Száritsd meg (pl. légkeveréses sütőben 50-60c*- on)

 

Ibolyaszirup (láz, köhögės, torokfájás esetén)

 

Napi 3x1 teáskanálnyi

Tedd a virágokat egy fémedénybe, önts rá annyi vizet, hogy elfedje. Lassan melegítsd, amíg nem gyöngyözik. Takard le, hagyd egy éjszakát állni. Szűrd le, minden mililiter folyadékhoz 1 gramm cukrot adj. Folyamatos keveréssel melegítsd addig, amíg el nem olvad a cukor. Csepegtess hozzá citromlevet. Steril üvegbe zárd. Hűvös, sötét helyen tárold, 1 évig eláll.

Sz.Györgyi