Cukorbetegség

Cukorbetegség elsősegély

Glikémiás Index

Glikémiás index, rövidítve GI, egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben. A GI-t eredetileg cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt  raktároz el a szervezet. A magas glikémiás indexű ételek azonban gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukor és inzulin szintet, amit a vércukorszint hamar leesése követ, éhségérzetet okozva. 
A magas GI-értékű ételek fogyasztása magas vérnyomást, kóros koleszterinszintet és szívbetegségeket eredményez. Így érdemes odafigyelnünk arra, hogy mennyi szénhidrátot eszünk, és arra is, hogy mi a GI számuk. Azáltal, hogy alacsony GI ételeket eszünk, biztosítjuk az anyagcserénk egyenletes  működését, és testsúlyunk optimális állandóságát. A GI diéta fogyókúránként is alkalmazható, és cukorbetegek számára is az ideális diéta. Azonban GI diéta  elsősorban az egészséges életmódot követők kedvelt diétája és a szénhidrátszegény étkezés egyik feltétele.
Több Glikémiás Index táblázat létezik, és kissé idegesítő, hogy eltérnek sokszor az ételek GI értékei. A GI táblázatokban a 100-as érték a szőlőcukor “felszívódási sebességét” jelenti, míg a 0-t a szénhidrátot nem tartalmazó ételek kapják.  
Az alábbi táblázatokban le lehet ellenőrizni a mindennapi ételek GI értékét. Az a legegészségesebb, ha ételeinket többnyire a GI alsó sávjából választjuk. A magas GI értékű ételeket kerüljük, míg a közepes sávban felsorolt ételeket kis mértékben, és ne rendszeresen fogyasszuk!

 

 
GI
Élelmiszer
nagyon magas
-----------
90-100%
------------
szőlőcukor, malátacukor, méz,  cukros üdítőitalok, gabona,
 kukorica, rizspehely
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
magas
----------
70-90%
------------
(répa- vagy nád)cukor, fehérlisztből készült pékáruk és főtt tészták,
szőlő, tejberizs
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
közepes
-----------
50-70%
----------
kukorica, főtt rizs, banán, cukrozatlan gyümölcslé
---------------------------------------------------------------------
alacsony
-----------
30-50%
---------
tej, joghurt, kefír, a legtöbb hazai gyümölcs, durumbúzából készült
spagetti és makaróni
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
30% alatt
-------------
bab, lencse, dió, mogyoró, retek, paprika, paradicsom, fruktóz
---------------------------------------------------------------------------------------

 

Alacsony GI (0-55)
Közepes GI (55-69)
Magas GI (70-100)
Zöld zöldségek Hajában főtt krumpli Krumlipüré
Paradicsom Kukorica Kukoricapehely
Földi mogyoró Fehér répa Pattogatott kukorica
Fokhagyma Zöldbab Sütemények
Hagyma Tök Palacsinta
Répa Cékla Karórépa
Cseresznye Mango Pasztinák
Sárgabarack Sárgadinnye Görögdinnye
Alma Befőttek Gyümölcslevek
Körte Ananász Szörpök
Grapefruit Szárított gyümölcsök Alkohol
Narancs Banán Érett banán
Kiwi Magvas kenyerek Nokedli
Zöld szőlő Füge Aszalt szilva
Szárított sárgabarack Mazsola Datolya
Zsírszegény tej Fagyi Édesített tejtermékek
Yoghurt Kakaó Zsömle, Kifli
Árpa Rozskenyér Édesített kekszek
Teljesörlésű tésztafélék Pizza Puffasztott rizs
Teljesörlésű kenyér Pitta kenyér Fehér kenyér
Spagetti – Makaróni (al dante) Tortilla Tésztafélék fehér rizsből
Zabpehely Müzli (édesítetlen) Müzli
Bab Gríz Sült krumpli
Lencse Kuszkusz Rizsfelfujt
Csicseriborsó Háztartási keksz Ropi
Almalé Ananászlé Coca cola
Vadrizs Basmati rizs Fehér rizs
Keserű csoki Lekvár Normál csoki
Gyümölcscukor Méz Cukor
A fenti értékeket befolyásolja az étel elkészítésének a módja is.
Növeli a GI értékét minden olyan konyhai technika, ami megsérti a növények sejtfalát, pl.: intenzív főzés, turmixolás, aprítás, reszelés. Növeli a GI értékét a vízben való oldás is (üdítőitalok, cukros tea).
Csökkenti a GI értékét a kímélő elkészítés (pl. párolás), valamint az ételben levő vagy azzal együtt fogyasztott fehérje, zsír és rost (pl. saláta).
A 2-es típusú cukorbetegek jelentős része képes ugyan inzulint előállítani, de kisebb mennyiségben, és időben késleltetve. Így magasra emelkedik a vércukorszint, és hosszú ideig nem csökken vissza a normális értékre, elősegítve a szövődmények kialakulását.
A magas glikémiás indexű étel gyógyszer hipoglikémia esetén, amikor a kórosan alacsony vércukorszint kómát vagy akár halált is okozhat beavatkozás nélkül. Fontos tudni azonban, hogy
  • ételt vagy italt csak eszméleténél levő embernek szabad adni a fulladás veszélye miatt. Az eszméletét vesztett cukorbetegnél az egyetlen segítség a szőlőcukor-injekció.
  • az alacsony és magas vércukorszint által okozott rosszullét tünetei nagyon hasonlóak, ezért ha lehetséges, meg kell mérni a vércukorszintet.
A „hipózó” cukorbetegnek azonnal egy kávéskanálnyi cukrot (lehetőleg szőlőcukrot) kell adni vízzel vagy vízben oldva. Jó segítség a kóla, cukrozott üdítőital vagy gyümölcslé, sőt a tej is. Az elsősegély után a cukorbetegnek lassabban felszívódó (alacsonyabb glikémiás indexű) ételt is kell ennie, nehogy a hipoglikémia visszatérjen.
Hipoglikémiának azt az állapotot nevezzük, amikor a vércukorszinta normális érték alsó határa alatt van (3,0 mmol/l alatti érték). Többnyire cukorbetegnél fordul elő, de egyébként egészséges embernél is jelentkezhet.
Tünetek
Egyénenként változó. Szédüléssel kezdődhet. Gyakori, de nem törvényszerű az éhségérzet  Erős szívdobogás érzéssel, hideg verejtékezéssel folytatódhat. Előfordulhat szájzsibbadás, kézremegés, dekoncentrálás, illetve nyugtalanság érzés.
Inzulinnal kezelt vagy gyógyszert szedő cukorbeteg soha ne induljon el otthonról gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmazó élelmiszer nélkül. (például szőlőcukor). Erre jó megoldás a kis dobozos gyümölcslé, vagy 1 db kiflizsemle. A vércukorszint rendeződése után célszerű 10-20g lassú felszívódású szénhidrátot is elfogyasztani, hiszen a cukor vagy a gyümölcslé hatása hamar elmúlik, és újabb hipoglikémia alakulhat ki. Ha van rá lehetőség, hipoglikémia érzés esetén mérjünk vércukorszintet! Ezzel lehet meggyőződni arról, hogy valóban hipoglikémiáról van szó.
Az inzulinnal kezelt cukorbeteg családtagjainak, munkatársainak is érdemes a hipoglikémia tüneteit ismerni. Szükség esetén segítséget tudnak nyújtani a cukorbeteg embernek. Különösen akkor fontos ez, amikor a beteg önmagát ellátni nem tudja (képtelen enni, inni, esetleg elveszti az eszméletét). Ilyenkor glukanon injekció izomba való beadása segíthet a problémán. A közeli hozzátartozót az injekciózásra meg kell tanítani.
Hiperglikémia
- a veszélyeztető állapot minél gyorsabb felismerése
- jelezni kell a kezelőorvosnak
- ha tovább romlik az állapot (pl. vércukormérővel látjuk,
hogy romlik), azonnal kórházba kell vinni az illetőt
- folyadékpótlás.
Kussmaul-légzést acidosissal járó folyamatok okozzák. Szapora, mély ki- és belégzések sorozata. Az inzulinhiány következtében megemelkedik a vércukorszint (hiperglikémia), a sejtek nem képesek a glükóz felvételére, ellenben energiára van szükségük. Ennek következtében - és mert a hiányzó inzulin a folyamatot nem gátolja - megindul a zsírraktárak lebontása zsírsavakra (lipolízis) és ketontestek képződése a májban. A ketontestek (például aceton) miatt jellemző, hogy a betegeknek „acetonos leheletük” van. Mivel mind a zsírsavak, mind a ketontestek savas kémhatásúak, a vért kórosan savanyúvá teszik és metabolikus acidózis alakul ki. Az acidózist a beteg a légzésével próbálja kompenzálni, így jön létre a jellegzetes Kussmaul-légzés.

 

Hiperozmoláris kóma
Ketoacidózisos kóma
Diabétesz típus
jellemzően 2-es típusú diabétesz
jellemzően 1-es típusú diabétesz
Kialakulása
lassú, fokozatos kezdet
Kussmaul-légzés, hasi fájdalom
Pre-kóma
étvágytalanság, szomjúságézés, sok ivás, sok vizelet, gyengeség, gyors légzés, kiszáradás jelei
Kóma
kiszáradás (dehidráció), sokk, gyors pulzus, vérnyomás csökken, oligouriaanuria
Labor
Hiperglikémia: > 600 mg/dl, hiányzó ketontest, nincs ketonuria, nincs acidózis
Hiperglikémia: > 300 mg/dl, plazmaketon: > 300 mg/dl + ketonuria, acidózis