Anális fissura (a végbél berepedés)

 Az anális  fissura a végbélnyíláson lévő berepedés. Csecsemőkorban gyakori, egészen két éves korig, később már nem. Felnőttkorban akkor alakulhat ki, ha székelési nehézség adódik, keményebb széklet ürítése következtében.
 A végbél berepedése fájdalommal és vérzéssel járhat. Több, mint 90%-ban magától is gyógyulhat, kúpok és kenőcsök segítségével akár teljesen. Ha mégsem gyógyulna, krónikussá válhat és kellemetlen tüneteket okozhat. Végeredményben műtéti úton megoldható.
 Tünetek, panaszok
          Fájdalom, égő érzés a székletürítés alkalmával  

                 Élénkvörös vér látható a széklet felszínén, vagy a WC-papíron                                                                                                          Viszketés, irritáció a végbélnyílás környékén  

  Okok:

 A végbél berepedésének leggyakoribb oka a kemény széklet ürítése és az azzal járó erőlködés. Egyéb ok lehet még:
 §  Krónikusan fennálló székrekedés
 §  A végbélnyílás körüli terület gyulladása, pl. gyulladásos bélbetegség esetén
 §       anális szex (ritka esetben)

 Kockázati tényezők

 §    Csecsemő- és gyermekkor. Ebben a korban mintegy 80% lehet a végbél berepedés előfordulása, de ennek pontosabb oka nem ismeretes.

§ Idős kor. A keringés meglassulása miatt a végbél környékének vérellátása is romlik, ezért fordulhat elő berepedés.

 §   Székrekedés. Az ezzel járó erőlködés mechanikus úton fokozza a berepedés veszélyét.

 §   Szülés. Hasonlóképp az előzőhöz, a szüléssel járó fizikai erőkifejtés következtében is berepedhet a végbél.

 § Crohn betegség. A gyulladásos bélbetegség a bél teljes hosszának gyulladását jelenti ez esetben, így a végbél, és a végbélnyílás környéke is gyulladt, ez is fokozza berepedés veszélyét.

 Szűrés és diagnosztika

 Az orvos felveszi a kórtörténetet, majd fizikális vizsgálattal megvizsgálja a végbelet és a végbélnyílás környékét. Sok esetben szemmel látható a berepedés.
 Ha a végbél berepedése már gyógyult, de vérzés is jelentkezett, az orvos javasolhatja további vizsgálatok: szigmoidoszkópia vagy kolonoszkópia végzését. Ez főként azért történik, hogy kizárható legyen egyéb betegség, mint pl. a Crohn-kór. Mindkét vizsgálat kamerával felszerelt endoszkópos eszközzel történik, amelyet a végbélbe vezetnek. A szigmoidoszkóp csak a végbél, és a vastagbél utolsó szakaszának (szigmabél), a kolonoszkóp a teljes vastagbél áttekintésére alkalmas.
 50 év felett az orvos már ajánlja a kolonoszkópia elvégzését (tünetmentes esetben is). Ez alkalmas ugyanis a vastagbélrák szűrésére, ami kísérő tünetként ugyancsak okozhat vérzést a végbélből. 50 év alatt ,vagy ha nem áll fenn egyéb rizikótényező, a kevésbé invarív szigmoidoszkópia ajánlott (ld. fentebb).