Gyömbér gyógyító hatása
A gyömbér csökkenti az emésztési gondokat, az émelygést, kitűnő étvágyjavító, elősegíti a bélmozgást, ezáltal a bélgázok távozását.
Segít szembeszállni a fertőzésekkel, vagy leküzdeni azokat.
Tengeribetegség ellen is kiváló. (utazás előtt 1-2 órával kell inni, vagy tablettában bevenni) Az influenzavírusok elpusztításában is szerepet játszik, valamint erősíti az immunrendszert, és a lázat is mérsékli. A megfázást kísérő hörghurut és az influenzával járó izom- és mellkas-fájdalom enyhítésében is segít.
A népi gyógyászatban már régóta használják. Friss gyömbér rágcsálását, gyömbértea, vagy egykanálnyi mézbe csöpögtetve a gyömbérgyökér-törzsből frissen kipréselt lé fogyasztását ajánlják.
Kísérletek azt is kimutatták, hogy a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében és a szívinfarktust kiváltó belső vérrögképződés megelőzésében is segít, és hatásos növényi véralvadásgátló.
A kínai és indiai konyha állandóan használt, kedvelt fűszere. Cukrászati készítményeknél is használják. Felhasználják a likőriparban és fűszerkeverékekben. Levesek (hús-, bab-, burgonya-,gyümölcs-, stb.), leves gombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz, stb.), forralt bor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő. Tejes és gyümölcsös
italokhoz, gyümölcssalátákhoz jó kiegészítő.
Ételeinket, csak a főzés utolsó fázisában ízesítsük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket.
Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek.
Néhány recept:
Mézes gyömbértea (főzés nélkül):
Áztassunk be két deciliter vízbe, tíz percig hat vékony szelet gyömbért, majd mézzel édesítve fogyaszthatjuk.
Citromos-mézes gyömbértea
25 g friss gyömbérgyökeret lábasba teszünk 6 dl vízzel. Felforraljuk, majd lassú tűzön 20 percig főzzük. A mézet és a citromlevet akkor adjuk hozzá, ha kb. 60 C-osra hűlt.