Gyömbér gyógyító hatása

A gyömbér csökkenti az emésztési gondokat, az émelygést, kitűnő étvágyjavító, elősegíti a bélmozgást, ezáltal a bélgázok távozását.

Segít szembeszállni a fertőzésekkel, vagy leküzdeni azokat.
Tengeribetegség ellen is kiváló. (utazás előtt 1-2 órával kell inni, vagy tablettában bevenni) Az influenzavírusok elpusztításában is szerepet játszik, valamint erősíti az immunrendszert, és a lázat is mérsékli. A megfázást kísérő hörghurut és az influenzával járó izom- és mellkas-fájdalom enyhítésében is segít.
A népi gyógyászatban már régóta használják. Friss gyömbér rágcsálását, gyömbértea, vagy egykanálnyi mézbe csöpögtetve a gyömbérgyökér-törzsből frissen kipréselt lé fogyasztását ajánlják.
Kísérletek azt is kimutatták, hogy a koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentésében és a szívinfarktust kiváltó belső vérrögképződés megelőzésében is segít, és hatásos növényi véralvadásgátló.

Élelmiszeripari felhasználása:
A kínai és indiai konyha állandóan használt, kedvelt fűszere. Cukrászati készítményeknél is használják. Felhasználják a likőriparban és fűszerkeverékekben. Levesek (hús-, bab-, burgonya-,gyümölcs-, stb.), leves gombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz, stb.), forralt bor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő. Tejes és gyümölcsös
italokhoz, gyümölcssalátákhoz jó kiegészítő.
Jó tanács!
Ételeinket, csak a főzés utolsó fázisában ízesítsük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket.
Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek.
Néhány recept:
Mézes gyömbértea (főzés nélkül):
Áztassunk be két deciliter vízbe, tíz percig hat vékony szelet gyömbért, majd mézzel édesítve fogyaszthatjuk.
Citromos-mézes gyömbértea
25 g friss gyömbérgyökeret lábasba teszünk 6 dl vízzel. Felforraljuk, majd lassú tűzön 20 percig főzzük. A mézet és a citromlevet akkor adjuk hozzá, ha kb. 60 C-osra hűlt.