Séta nordic walking bottal

A Finnországból elterjedt, és mára komoly nemzetközi sikernek örvendő nordic walking (északi séta) hazánkban mostanában kezd megjelenni. A síbotokkal a kézben végzett tempós séta a sífutók nyári edzési módszeréből nőtte ki magát tömegsporttá. A nordic walking kímélőbb mint a futás, hiszen kevésbé terheli a térdet, de sokkal hatékonyabb mint az egyszerű séta, mivel a botok használatával a felsőtest és a nyak izmai is dolgoznak, az izomgörcsök oldódnak, és az intenzívebb karmozgás révén több zsírt éget a szervezet.

Bármilyen életkorban elkezdhető a nordic walking, ám érdemes szakembertől megtanulni a járás és a kartartás technikáját. Aki már látott síbotokkal sétáló embert, az tudja, hogy a testtartás derékból kicsit előredőlt, a kartartás ejtett vállú, és az éppen előrehozott bottal fordul picit a törzs. A botot lazán fogjuk, szinte csak a csuklószalag tartja a kezünkön, és a bot soha nem kerül az előre lépő láb elé, mindig mögötte van. Ez így leírva bonyolultnak tűnhet, de a helyes sétatechnika megkímélhet minket az izomfájdalmaktól, ráadásul 1-2 óra alatt elsajátítható, így mindenképp megéri hozzáértőhöz fordulni.

De ne feledkezzünk meg a síbotokról sem, hiszen nélkülük nincs északi séta! A jó bot könnyű és rugalmas anyagból készül, ideális hossza a testmagasságunk 0,68-cal szorozva, tehát például egy 160 cm magas embernek 109 centiméteres bot felel meg. A sétálóbotok hegyes végűek, de adnak hozzájuk műanyag sapkát is. A hegyes véget használjuk, ha hóban, sárban, puha talajon végezzük a testgyakorlást, a műanyag sapka pedig aszfalton való séta esetén jön jól.

Címkék: mozgásfajták