ÉREZD JÓL MAGAD, KELLEMES KIKAPCSOLÓDÁST KÍVÁNOK! TÉRJ VISSZA MÁSKOR IS!
Döntő tények
A csipkebogyó hatása
1. Rendkívül magas C-vitamin-tartalom
· A csipkebogyó több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom vagy a narancs – akár 20–50-szer annyit.
· Erősíti az immunrendszert, segíti a szervezetet megfázás, influenza vagy fertőzések idején.
· Antioxidánsként védi a sejteket az oxidatív stressztől.
2. Gyulladáscsökkentő és ízületvédő hatás
· Kivonatai (pl. csipkebogyópor, kapszula) enyhíthetik az ízületi gyulladás és arthrosis (kopásos ízületi betegség) tüneteit.
· Tudományos kutatások szerint csökkentheti az ízületi fájdalmat, és javíthatja a mozgékonyságot.
· Hatóanyagai: galaktolipidek és polifenolok – ezek felelősek a gyulladáscsökkentő hatásért.
3. Támogatja a szív- és érrendszert
· Magas antioxidáns- és flavonoidtartalma révén javítja a vérkeringést, segíti a vérnyomás és koleszterinszint normalizálását.
· Hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
4. Segíti az emésztést
· A csipkebogyóban lévő pektin és rost elősegíti a bélműködést, enyhe hashajtó hatású lehet.
· Csipkebogyótea kíméletesen tisztítja a veséket és a húgyutakat is.
5. Szépítő, fiatalító hatás
· Magas antioxidáns-tartalma miatt lassítja az öregedést, segíti a bőr regenerációját.
· A csipkebogyó olaj különösen jó hegek, pigmentfoltok, száraz bőr kezelésére.
Milyen formában kapható?
Szárítva (egészben, törmelékben vagy porként), 100% gyümölcsléként, püré formájában.
Glikotoxinok, AGE, öregítő ételek.
Az AGE vegyületeket öregítő ételeknek hívják és nem véletlen. Ugyanis ezeket a toxinokat/méreganygokat sok öregségi megbetegedés és egyáltalán az öregedés fontos tényezőjeként tartja számon az orvostudomány.
Nagyon elterjedtek, ezért fontos tudni róla.
Mik is ezek az anyagok?
Fehérjék vagy lipidek/zsírban oldódó szerves vegyületek.
Mit okoznak a testünkben?
Növelik a gyulladások, szívbetegségek, daganatok kialakulásának kockázatát. Segítik az öregkori elbutulást, az Alzheimer kór kialakulását. Merevebbé teszik szövetjeinket, ami pl. érrendszeri és egyéb szöveti funkciók romlásához járul hozzá. Gyakorlatilag az egész szervezet működésére negatívan hatnak.
Hogyan jut a szervezetünkbe?
Bejuthatnak a cigaretta füsttel.
Ha magas zsír és fehérjetartalmú ételeket készítünk nagy hőfokon. Tehát, ha olajban, zsírban vagy szárazon sütjük a fent említett ételeket. A főtt, a párolt, tehát vizes közegben készült ételek AGE tartalma kevesebb.
Milyen élelmi anyagokban található meg az AGE?
A legtöbb AGE állati eredetű ételekben található.
A hús mellett a sajtokban és a nagymértékben feldolgozott, kész ételekben a legmagasabb az értékük a vizsgálatok szerint. Grillezés, nyárson sütés, roston sütés, serpenyőben, csőben sütött, de az olajban, zsírban sütött húsfélék a legtöbbet tartalmazzák. (Rántott húsok és társai.).
AGE-ben gazdag húsok: csirke, bacon, sertés- és marhahús valamint a hal.
Az arányokat szemléltetni szeretném: A legtöbb húsétel 16 670 egységnyi glikotoxint tartalmaz, a sült alma 45 egységet, a banán 9-et.
Az állati eredetű élelmiszerek 150-szer több glikotoxint tartalmaznak, mint a növények.
Amit fontos még tudni, hogy a magas vércukorszint és az oxidatív stressz együttes jelenléte is fokozza a AGE képződését. A magas vércukorszint kialakulhat gyorsan felszívódó, finomított szénhidrátok(cukor, fehérliszt) fogyasztása valamint inzulinrezisztencia következtében. Az inzulinrezisztencia kialakulását elősegítheti a magas állatifehérje- valamint zsírfogyasztás. Az oxidatív stressz sejtkárosodáshoz vezető folyamat.
Mi a megoldás?
„Az AGE képződésének csökkentésében segít a gyümölcsök és zöldségek bőséges fogyasztása, az olaj nélküli, alacsonyabb hőfokon történő főzés, sült húsok kerülése és összességében állati források mérséklése, a feldolgozott ételek minimalizálása és a dohányzás mellőzése.”
forrás: dr Szentgyörgyi Barbara: Azt tényleg megeszed c.könyve
Kendermag
A kendermag tápanyagokban bővölködő élelmiszer, mely fehérjékben, rostokban, és esszenciális zsírsavakban gazdag, különösen omega-3, és omega-6 zsírsavakban.
Hozzájárul az egészséges emésztéshez, az energiaszint növeléséhez.
Felhasználható nyersen, sütve vagy főzve, kiválóan alkalmas salátákhoz, müzlikhez vagy kenyérsütéshez is.
Magas fehérjetartalma miatt nagyon jó fehérjeforrás, a benne található fehérje az emberi szervezet számára könnyen emészthető és hasznosítható.
Telítetlen zsírsavai pedig jótékony hatással vannak a szív és érrendszer egészségére.
Magas rosttartalma segíti az emésztést és hozzájárulhat a teltségérzéshez.
A kendermag tartalmazza az emberi szervezet számára fontos ásványi anyagokat, mint vas, magnézium, cink, foszfor, mangán, réz és kálium.
Továbbá, gazdag B-vitaminokban (B1, B2, B3, B6, B9) valamint C-, D-, és E- vitaminokban is.
A kender magja nem tartalmazza a kábító hatású delta - B - tetrahidro- kannabinolt.
Ez a vegyület a növény virágos hajtásainak levelein elhelyezkedő mirigyekben található.
A kendermag nem rendelkezik egészségkárosító hatással.
Előnyös tulajdonságai miatt jó alternatíva lehet az állati eredetű fehérjék pótlására.









