ÉREZD JÓL MAGAD, KELLEMES KIKAPCSOLÓDÁST KÍVÁNOK! TÉRJ VISSZA MÁSKOR IS!

Döntő tények

Illatos Ibolya - Viola odorata

Régóta használják, többek között szerelmi bájital készítésére, erős menstruációs vérzés kezelésére és torokfájásra. Manapság a világ egyik legdrágább illóolaját nyerik belőle dél-Franciaországban és Olaszországban enflourage technikával. Az olajat a világ leghíresebb kozmetikai cégei használják parfüm és más kenceficék készítésére.

 

Külsőleg és belsőleg használható, virágából és leveléből készülhetnek krémek, főzetek. Külsőleg bőrbetegségekre használható (pikkelysömör, ekcéma,  pattanás), de állítólag ránctalanításra is kiválló.  Belsőleg gyulladásgátlóként, lázcsillapítóként, köhögés, torokfájás, rheuma kezelésére alkalmazható. Csökkenti a gyomorsavat, kiváló antiszeptikus hatása van. Víz- és hashajtóként méregtelenítő hatású. 

 

Sissi kedvenc desszertje a kandírozott ibolyavirág volt, íme a recept:

Tojásfehérjét verj fel nem túl kemėnyre, mártsd bele a virágot, majd forgasd porcukorba. Száritsd meg (pl. légkeveréses sütőben 50-60c*- on)

 

Ibolyaszirup (láz, köhögės, torokfájás esetén)

 

Napi 3x1 teáskanálnyi

Tedd a virágokat egy fémedénybe, önts rá annyi vizet, hogy elfedje. Lassan melegítsd, amíg nem gyöngyözik. Takard le, hagyd egy éjszakát állni. Szűrd le, minden mililiter folyadékhoz 1 gramm cukrot adj. Folyamatos keveréssel melegítsd addig, amíg el nem olvad a cukor. Csepegtess hozzá citromlevet. Steril üvegbe zárd. Hűvös, sötét helyen tárold, 1 évig eláll.

Sz.Györgyi

Banánrostból, narancs-, és kókuszdióhéjból készült ruhák

Az amszterdami Fashion for Good Museum Budapestre hozott kiállításán meg is lehet érinteni a narancshéjból készült selyemruhát.

Fenntartható anyagokból, például narancshéjból készült ruhákat is bemutatnak az amszterdami Fashion for Good Museum Grow című pop-up kiállításán, amelyet március 13. és 25. között lehet megetkinteni a Metropolitan egyetemen. Banánrostból, narancs-, és kókuszdióhéjból készült ruhákat és kiegészítőket bemutató interaktív tárlat a Budapesti Metropolitan Egyetem Építészet és Design Tanszékének üvegtermében nézhető meg.

Az először Amszterdamban, majd idén februárban Dániában bemutatkozó tárlat szervezői arra kértek fel fiatal divattervezőket, hogy a természetben megtalálható anyagok felhasználásával készítsenek olyan ruhadarabokat és kiegészítőket, amelyeken keresztül bemutatható, hogyan használhatók a divat- és textiliparban a bioanyagok. Huong Nguyen, Frederieke Broekgaarden, Eva Sonneveld és Charlotte Bakkenes holland tervezők többek között banánrostot, kókuszdióhéjból készült bőralternatívákat és parafa port használtak az alkotások elkészítéséhez, Karim Adduchi pedig egy narancshéjból készült selyemruhát tervezett, amelyet a kiállításon meg is lehet majd érinteni.

A bioanyagok még kevéssé ismertek, ezért a tárlat kiemelt célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a divatipar jövőjében fontos szerepet játszó anyagokat. Ebben a kiállítás anyagán túl egy interaktív játék is segíti majd a tárlatra látogatókat, akik egy speciális alkalmazás segítségével szórakoztató és interaktív módon tudhatnak meg többet a témáról. Erre már csak azért is szükség van, mert a divatipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág a világon.   

 banánhéjból készült ruha - Bing images

Sok öregedésgátló található a gombákban

A gombák eddig szinte soha nem kerültek a “szuperélelmiszerek” kategóriájába. Addig, amíg a káposzta és az áfonya nagy elismerésnek örvend e területen, addig a gombákról csak most derült ki, hogy többet tudnak, mint gondolnánk.

A Penn State kutatói felfedezték, hogy a gombák szokatlanul nagy mennyiségben tartalmaznak két antioxidáns anyagot, amit egyes szakértők  szerint nagymértékben hozzájárulnak az öregedés elleni küzdelemhez és az egészség megőrzéséhez.

Azt már eddig is tudtuk, hogy a gomba D-vitaminban gazdag,  és kiváló B-vitamin forrás. Segíti az energiaellátást, lebontja a fehérjéket, a zsírokat és a szénhidrátokat és kulcsfontosságú szerepet játszik az idegrendszer megfelelő működésében is. A gombákban található béta-glükán erősíti az immunrendszert és ellenállóvá teszi a szervezetet az allergiákkal szemben.

Megállapították, hogy a gombák nagy mennyiségű ergotioneint és glutationot tartalmaznak, melyek fontos antioxidánsok.

Robert Beelman, az élelmiszer-tudomány professzora nyilatkozott a témában.

Az antioxidánsok az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet, melyek károsító hatása sok betegségben kimutatható: nagy szerepet játszanak a sejtek öregedési folyamataiban,  a szívkoszorúér-, a rákos megbetegedések vagy az Alzheimer kór kialakulásában. Az ergotionein és a glutation segít megvédeni a sejtjeinket a krónikus betegségeket kiváltó károsodástól.

Úgy vélik, hogy kétségtelenül a gomba lehet az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú táplálékforrás. A vizsgált 13 faj közül a porcinek (vargányák, tinóruk) tartalmazzák a legmagasabb mennyiséget az említett két vegyületből, és további jó hír, hogy miután az ergotionein nagyon hőálló, így főzéssel sem veszít hatékonyságából.

A vargányák, tinóruk Boletus nemzetségbe kiváló csemegegombák (mérgezőket is idesorolnak). Népies elnevezése tinóra, tinóru, tinéri, igazi, medvegomba, mátégomba.  Fenyvesekben, bokros helyeken, erdei tisztásokon, de kiváltképpen a tölgyes szálerdőkben terem.

Jól látható, hogy azok az országok, ahol a lakosság étrendjébe több ergotionein kerül,  mint például Franciaország és Olaszország, ott  alacsonyabb az idegrendszeri betegségek előfordulása, míg az olyan országokban, mint az Egyesült Államok, ahol alacsony az ergotionein az étrendben , nagyobb a valószínűséggel fordul elő Parkinson- és az Alzheimer-kór.

Bár nem mondhatjuk, hogy napi öt gomba távol tartja az orvost, mégis érdemes étrendünkbe nagyobb súllyal bevetni az erdők kalapos jóságait.

H.József

Fizetőssé válik a Facebook, a Messenger stb.

Az új internetadó: tavasztól fizetőssé válik a Facebook, a Messenger, de még az Instagram is

Tavaly közösen döntöttek az európai uniós szakhatóságai, hogy – Brüsszel iránymutatásának megfelelően – idén tavasztól végleg el kell törölnie a mobilszolgáltatóknak a nullás díjszabást az alkalmazásaiknál, így a Messenger és sok más app hamarosan fizetőssé válik.

A terv szerint 2023. március 31-én élesedik az a szabály, miszerint az összes hazai mobilszolgáltatónál fizetni kell az olyan alkalmazásokért és szolgáltatásokért, amelyekhez eddig korlátlanul hozzáférhettünk, még akkor is, ha a díjcsomagjuk internetes keretét már kimerítették.

Ez pontosan azt jelenti, hogy

nem lesz többé ingyenes például a Facebook, a Messenger, a WhatsApp, az Instagram görgetése vagy épp a Spotify hallgatása.

Ezek és a navigációs programok használata közben fogyasztott kilobájtok után is fizetni kell.

Címkék: facebook

Biztonságos, egyszerű gyógymódok

 

 Saját magunk ápolását illetően gondosan és alaposan meg kell vizsgálnunk a következőket. Meg kell ismernünk magunkat, és mindenkori tanulókká kell válnunk ennek a felépítménynek, az Istentől kapott testnek a gondozása terén, hogy fenntartsuk a lehető legjobb egészségi állapotot. Olyan ételeket kell ennünk, melyek a legjobban megfelelnek saját testi jólétünknek. Különös gondot kell fordítanunk arra, hogy öltözetünk elősegítse az egészséges vérkeringést. Nem szabad megvonnunk magunktól a testmozgást és a jó levegőt. Amennyire tőlünk telik, használjuk ki a napsütéses órákat.    

 

Bölcsességre van szükségünk ahhoz, hogy hűséges gondozói lehessünk testünknek. Nagyon balga dolog volna hűvös szobába lépni izzadáskor. Balga sáfárnak mutatkoznánk, ha a huzatban leülve kitennénk magunkat a megfázásnak. Balgaság volna az is, ha hideg lábakkal és végtagokkal ülve visszahajtanánk a vért a végtagoktól az agyba vagy a belső szervekbe. Nedves időben mindig figyelnünk kell lábunk megóvására.  

Együnk rendszeres időközönként a legegészségesebb ételekből, melyek a legjobb vért képezik, és amennyire lehetséges, kerüljük a mérték nélküli munkát.    

Amikor megsértjük az emberi létre vonatkozó törvényeket, meg kell térnünk, meg kell újulnunk, és a legkedvezőbb körülményekbe kell magunkat helyeznünk az Istentől kapott orvosok felügyelete alatt, melyek ezek: friss levegő, tiszta víz, gyógyítóédes napfény.   

A víz sokféleképpen felhasználható a szenvedés enyhítésére. Néhány korty meleg víz étkezés előtt  (egy-két pohár) soha meg nem árt, és igen hasznos.   

Egy csésze macskamenta tea megnyugtatja az idegeket.  

A komló tea elősegíti az alvást. A komló pakolás a gyomor környékén enyhíti a fájdalmat.  

Ha a szemek gyengék és fájnak, vagy ha gyulladtak, sós forró vízbe mártott puha pamutanyaggal borogatva hamar gyógyíthatók.   

Elmúlik a fejfájás, ha a lábakat és a végtagokat enyhén mustármagos vízben áztatjuk.    

Sok egyszerű gyógymód van még, melyek sokat segítenek a test egészségének helyreállításában. Az Úr elvárja, hogy ezeket az egyszerű módszereket mi magunk alkalmazzuk, hogy lehetőségeink határait elérve Ő munkálkodhasson. Egyszerűen önhittek vagyunk, ha lustaság miatt nem tesszük meg azt, ami szinte minden egyes családnak a hatalmában áll, és nem alkalmazzuk ezeket a gyógymódokat, de azért közben arra kérjük az Urat, hogy enyhítse fájdalmunkat. Az Úr azt is elvárja, hogy megdolgozzunk ételünkért. Nem részesít bennünket az aratásban, ha előtte nem ássuk és szántjuk fel a földet, és nem gondozzuk a termést. Ha viszont mindezt megtesszük, Isten esőt, napfényt és záporokat küld a termés növekedésére. Isten dolgozik, az ember pedig együttműködik vele. így jön el a szüret és az aratás ideje.  

Isten gyógyfüveket növesztett a földből az ember használatára, és ha megismernénk ezeknek a füveknek és gyökereknek a természetéés helyes alkalmazását, akkor nem kellene olyan gyakran az orvoshoz sietni, és az emberek sokkal jobb egészségnek örvendenének. Hiszek abban, hogy a fenti gyógymódok alkalmazásakor segítségül hívhatjuk a Nagy Orvos nevét

(Ellen White: 35. Levél, 1890. - Egy külföldi missziómunkáshoz). 

L Valika

süti beállítások módosítása